keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Kun lukijakin huomaa seuraavansa Apo Apposen koulutaipaleen aloitusta suu apposen ammollaan
Juhani Känkänen: Apo Apponen: Ekaluokan kellokkaat, 52 sivua, Teos 2023. 

 

 

 

 

– Opettajan työhön liittyy monia haasteita, Pena sanoo. 

– Ensinnäkin on saatava oppilaat paikoilleen. Suurimmalta osalta oman pulpetin ääreen istuminen käy tuosta vain, mutta joillekin asia pitää kerrata joka aamu. 

– Kertaus onkin opintojen äiti, Pena sanoo ja lisääa heti perään: – Kertaus on siis opintojen äiti.

 

 

 

Juhani Känkäsen kuvakirjasarja Apo Apposesta on jatkunut jo yli 10 vuotta. 

 

Ensimmäinen osa Hyvää huomenta, Apo Apponen ilmestyi vuonna 2012.

 

Apo Apponen on ehtiväinen, huumorintajuinen ja tilannekomiikkaa tempauksillaan usein aiheuttava  pikkupoika, joka on uusimmassa osassa varttunut jo ekaluokkalaiseksi. 

 

Kouluaamua edeltävänä iltana äiti hössöttää poikaansa ajoissa nukkumaan, kun Apo haluaisi tehdä vielä tuhannen palan palapelin. 

 

Aamiaisella Apon kaurapuurolautaselta löytyy kaurapuuroukkeli Kaaro Puttila, joka aiheuttaa kaaosta ja sotkua. 


Apon vanhemmat on onneksi varustettu lehmän hermoilla ja joustavalla asenteella, mistä onkin hyötyä, silla esikoisen lisäksi myös Käpälämäki-niminen koira ja perheen kuopus Armi pitävät koko perheen jatkuvasti hälytystilassa.

 

Kuvakirjamaista konseptia olisi voinut tässä uudessa osassa hieman muuttaa: kirjan kokoa pienentämällä ja fonttia suurentamalla kirja olisi paremmin toiminut myös ekaluokkalaisen itse lukemana kirjana. 


Jo edellistä osaa Apo Apponen: Skuuttijengi ratkaisee (2021) markkinoitiin kuvakirjan sijasta alakoululaisten seikkailuna.  

 

Muutamia sanoja on uusimmassa osassa tavutettu suuraakkosin, mutta tekstin asettelu ei vielä oikein tue aloittelevaa lukijaa.

 

Apon koulumatkaan voi eläytyä pelaamalla kirjan aukeamalle levittyvää lautapeliä, joka havainnollistaa – apoapposmaiseen tapaan roimasti liioitellen – koulumatkan vaaranpaikkoja. Lastenkirjasta on moneksi: Apon koulumatkaan
voi eläytyä pelaamalla lautapeliä. Juhani Känkäsen kuvitusta
lastenkirjaan Apo Apponen: Ekaluokan kellokkaat (Teos 2023). 

 


Kirja koostuu erillisistä episodeista: luvut on otsikoitu esim. ”Luokkahuoneessa”, ”Välkkä”, ”Äidinkieltä”, ”Teknisiä töitä ”ja ”Koira koulussa vai koirakoulussa?”. 

 

Känkäsen lastenkirja  ottaa velmusti kantaa myös koulun arkeen:

 

Aamuisin ennen opetuksen alkua voi vaihtaa kavereiden kanssa kuulumiset. Nopea on kuitenkin oltava, sillä opetussuunnitelma on tiukka. 

 Käsityötunneillakin sattuu ja tapahtuu... Juhani Känkäsen kuvitusta
 
lastenkirjaan Apo Apponen: Ekaluokan kellokkaat (Teos 2023). 
Koulun opettajanhuoneessa syntyy paniikki, kun opettajillekin perustetaan oma Wilma-viestintäkanava. Opettajat purnaavat rehtorin päätöksestä:

 

– Epistä, hissanmaikka sanoo. 

– Wilma on historiallisesti kuulunut vain oppilaille. 

– Se on sitä paitsi opettajien tarkoituksiin aivan liian kankea ja hidas, liikunnanope sanoo. 

– Minä olen kuin puulla päähän lyöty, sanoo käsityönopettaja. 

 

– Tämähän on periaatteessa aivan samanlainen kuin oppilaillakin, rehtori tyynnyttelee. 

– Merkitsen tähän poissaolot ja muuta sellaista. Jos opettajan on oikein ahkera, hän saa siitä merkinnän. Samoin erilaisista unohduksista. Tai jos hän aiheuttaa häiriötä tunneilla.

 


Käden vakaus on tarpeen, kun harjoitellaan O-, P- ja Q-kirjaimia
Apon luokan opettaja kertoo, että edes luostareissa
asuvat munkit eivät osaa piirtää aivan täydellistä pyöreää
ympyrää.
Juhani Känkäsen kuvitusta lastenkirjaan 
Apo Apponen: Ekaluokan kellokkaat (Teos 2023).Apon perheen koira Käpälämäki aiheuttaa vipinää ja yllätyksiä ensimmäiseen koulupäivään.

 

Apo Apposessa olisi ainesta kotimaiseksi variantiksi Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjoille: sen verran ilmeikäs, eloisa ja humoristinen on Känkäsen piirrostyyli.   

 

 

Ja loppuun vielä täysin ulkokirjallinen huomio: 2 B-luokan luokanvalvojan nimi on Veikko Niiranen. Opettajanpöydän ryhmäkuvassa tuo Niiranen muistuttaa erehdyttävästi 1980-luvun puolivälissä Forssan Linikkalan lukiossa ollutta samannimistä historianopettajaani! 

 

 

 

 

Ei kommentteja: