sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Valitse mekkosi harkiten


Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella. Kuvittanut Sandra Suy. Suomentanut Aila Herranen. WSOY 2011. Päällyksen suunnitttelu Alison Impey.













Rouva Huu pyöräili viime viikolla kotiin ja havahtui yht äkkiä heleään lapsen ääneen, joka kuului läheisen lumikasan päältä: "Mayday, mayday, mayday: jäävuori suoraan edessä".

Matkustajalaiva Titanicin sadan vuoden takainen uppoaminen askarruttaa ja kiehtoo siis selvästi vielä nykyistäkin lapsisukupolvea.

Yhdysvaltalaisen esikoiskirjailijan Bianca Turetskyn The Time-traveling Fashionista suomennettiin viime vuonna heti tuoreeltaan. Romaani hyödyntää kekseliäästi klassisen tyttökirjallisuuden konventioita, aikamatkailua sekä teinityttöjen ja aikuisten nuorten naisten suosimaa vintage-muotia.

12-vuotias Louise on tuiki tavallinen tyttö Connecticutista. Hän häpeää hammasrautojaan ja potee ulkonäkökomplekseja. Louisen mielestä monet äidin kanssa katsotut vanhat elokuvat tuntuivat joskus todellisimmilta kuin hänen oma elämänsä.




Äiti nyrpistelee vähän Louisen vintage-vaateharrastukselle: mitä mieltä on hankkia vanhoja pölyisiä mekkoja? Louise pitää kuitenkin päänsä oman tyylinsä suhteen. Hän saa kutsun kahden vanhan rouvan pitämään vintage-muotia myyvään liikkeeseen, josta hän aikoo hankkia puvun koulussa järjestettäviin tanssiaisiin.

Hän poimii vaaterekiltä vaaleanpunaisen unelman:

Mekon vaaleanpunainen värisävy oli aivan täydellinen: hattaraa, purukumia ja Marilyn Monroeta. Louise tunsi näyttävänsä todella kauniilta. Hänen huulilleen nousi leveä avoin hymy, mutta peilikuvasta heijastui takaisin suun täydeltä metallisena hohtavia hammasrautoja, jotka palauttivat Louisen takaisin masentavaan kaksitoistavuotiaan tytön todellisuuteen.
Louise huokaisi ja nosti vaaleanpunaisen mekon pään yläpuolelle, työnsi kätensä laskostettujen hihojen läpi ja antoi puvun valahtaa ylleen kuin verhon. Hän kuuli kankaan kahahduksen, kun mekko liukui hänen vartaloaan pitkin ja tunsi pehmeän silkin ja kutittavan taftin kosketuksen ihollaan, mutta kun vaate oli paikallaan, Louisea alkoi huimata ja heikottaa ja hänen päässään pyöri… ja sitten kaikki musteni. Louise rojahti tajuttomana lattialle ruusunvärisen silkin päälle.




Louise siirtyy RMS Titanicille huhtikuuhun 1912. Hän on muuntunut 17-vuotiaaksi näyttelijättäreksi, neiti Baxteriksi. Mukana laivalla on muodin huippusuunnittelijoita, miljonäärejä ja muita silmää tekeviä. Louisen muistinmenetystä selitetään pyörtymisellä laivan kannella. Hänen tukenaan on henkilökohtainen palvelija Anna, jonka Louise saa vakuuttumaan siitä, että laiva uppoaa ja matkustajat ovat suuressa hengenvaarassa.

Ja kuten klassisissa tyttökirjoissa aina, saa Louisekin huimalla aikamatkallaan muistutuksen siitä, että kannattaa nauttia enemmän tavallisesta jokapäivästään ja ystävistään:

"Kaipa kaikki haluaisivat jonkun toisen elämän, joka olisi loistokkaampi ja jännittävämpi", Louise pohti. "Sellaisen, jota kuvittelee elävänsä, kun elämä oikeasti alkaa. Luuletko sinä, että sellaista on, Anna?"


Muotimatkaaja Titanicin kannella -romaanissa olisi aineksia myös vaihtoehtohistoriaksi, mutta Louise ei - valitettavasti - saa estetyksi Titanicin uppoamista. Romaani valottaa melko pintapuolisesti Titanicin historiaa, mutta houkuttaa ehkä juuri siksi syventämään tietoja selvää muista lähteistä.

Kirja on nopealukuinen ja typografisestikin tyylikäs kokonaistaideteos. Sandra Suyn vintage-pukukuvat hivelevät silmää.



Arvatenkin kyse on laajemman sarjan avausteoksesta. Nähtäväksi jää, mille muodin kiinnostavalle aikakaudelle seuraava osa lukijansa tuleekaan viemään.

Suomalainen vastine Turetskyn kirjalle ilmestyi niin ikään viime vuonna, Terhi Rannelan romanttinen tyttökirja Scarlettin puvussa (Otava) kertoo muotiblogia pitävästä Viivistä ja tämän rakkaudesta Tuulen viemää –elokuvaan. Rannelan romaani teki myös alueenvaltauksena kuvatessaan vanhojen päivien tansseja, jotka jostain kumman syystä ovat jääneet paitsioon modernissa tyttökirjallisuudessa.


Kiinnostava lajissaan on myös kolmiulotteisiakin elementtejä sisältävä Duncan Crosbien, Bob Moulderin, Peter Kentin & Tim Hutchinsonin kolmiulotteinen kuvatietokirja Titanic. Unohtumaton laiva (Arkki 2007).

1 kommentti:

Sara kirjoitti...

Titanic kiinnostaa kyllä lapsia kovasti ja tästä on omakohtaisia kokemuksia! Kiitos tuosta kuvatietokirjavinkistä, jota aion nyt metsästää kirjastosta!

Sain viestiä blogiini, että muotimatkaajalle olisi tulossa kakkososakin syksyllä. Menee lukulistalleni ehdottomasti ja kiinnostavaa, jos pääsee taas uudelle historialliselle aikamatkalle, puhuttamattakaan vintagevaatteista. :)