perjantai 6. huhtikuuta 2012

Tuhti tietokirja pääsiäisestä

Satu Reinikainen & työryhmä: Ihme pääsiäinen! Kuvittanut Marjo Nygård. 127 sivua. Lasten Keskus 2012.
Tieto kirkollisista juhlapyhistä ja juhlaperinteistä on päiväkodeissa ja kouluissakin hapertunut viime vuosina. Tähän tarpeeseen on tehty Seurakuntien Lapsityön Keskus ry:n julkaisema ja Lasten Keskuksen kustantama Ihme pääsiäinen!, joka valottaa pääsiäisen ajan kirkollisia juhlapäiviä laskiaisesta aina helluntaihin asti.

Kehyskertomuksessa seurataan Väinön, Siirin ja Mesutin arkisia toimia laskiaisesta aina helluntaihin asti kotona ja päiväkodissa, kerrrotaan pääsiäisen ajan kristillisistä symboleista, väreistä ja kirkkovuoden keskeisistä teemoista.

Nykyisen monikulttuurisen varhaiskasvatuksen agendan mukaisesti kirjassa tuodaan esille myös eri uskontojen perinteitä ja esimerkiksi paaston merkitystä eri uskonnoissa.

Mukana on myös Raamatun kertomuksia pääsiäisen ajan tapahtumisita, värityskuvia, askartelutehtäviä, pääsiäisruokien ohjeita sekä toiminnallisia leikki- ja puuhatehtäviä.

Kirjassa on valtavasti tietoa ja yksityiskohtia. Erilainen tietoaines ja toiminnallisus eivät kovin helposti eroa toisistaan.

Kirja vaatiikin aikuisen huolellista paneutumista ja viitseliäisyyttä perehtyä moniin toiminnallisiin mahdollisuuksiin, kuinka kirjaa voi hyödyntää yhdessä lasten kanssa.

Tarinaosuuksista vastaa nokialainen lapsityönohjaaja Satu Reinikainen, joka on julkaissut aiemmin lastenkirjan Tiipatta ja Herneprinsessa (Kustannus-Mäkelä 2006). Työryhmään ovat kuuluneet myös Anita Ahtiainen, Päivi Aumala, Eeva Johansson ja Satu Laakso. Kirjan on kuvittanut Marjo Nygård.


Kirjan lopussa on lähdeluettelo, jossa listataan mm. pääsiäisaiheisia lastenkirjoja. Siitä näkyy puuttuvan Lasten Keskuksen 2003 julkaisema Nina Salmisen & Ulla Vaajakallion Babuskan kanssa, joka on hyvä johdatus ortodoksiseen uskoon ja perinteisiin.
Oheisella kahdella kuvalla rouva Huu toivottaa kaikille Lastenkirjahyllyn lukijoille aurinkoista ja leppoisaa pääsiäisen aikaa.

Kuvat voisi pukea myös arvoituksen muotoon: mitä syntyy erivärisistä ohuista villalangoista, Pringles-perunalastupurkin muovikansista ja silmäneulasta ?
No tietenkin erivärisiä Ilonappeja!

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kiitos Lasten Pääsiäis kirjasta
Iloista Pääsiäistä toivottaen!

Mervi Heikkilä kirjoitti...

Ihania nappeja ja kauniit värit! Aloin heti miettiä, että ehkäpä kansien päälle voisi myös huovuttaa...

Nimetön kirjoitti...

Mutta mistä ihmeestä niitä pringles-kansia oikein ilmaantuu..?

Rouva Huu kirjoitti...

Anonyymi:

Rouva Huulle tulee tällainen nappien värkkäämisen vimma suurin piirtein kerran tai kaksi vuodessa.

Kun laittaa jemmaan kaikki vuoden aikana viisihenkisessä perheessä syötyjen pringles-purkkien kannet, niin kyllä niitä on aina juuri sopiva määrä käden ulottuvilla.

Lähipiirissä on myös ymmärtäväisiä ihmisiä, jotka tarvittaessa kartuttavat kokoelmaa tahollaan. Ja toki myös muut muovikannet kelpaavat, kunhan niitä pystyy saksilla työstämään...