maanantai 19. marraskuuta 2012

Lastenlyriikka jyrää myös Talent-kisassa


Lastenkulttuurityötä tämäkin: kiiminkiläinen 7-vuotias Daniel Helakorpi tekee tärkeää työtä suomalaisen lastenlyriikan tunnetuksi tekijänä.

2000-luvun taitteesta lähtien lastenlyriikka on raivannut monen vuoden hiljaiselon jälkeen tiensä lukijoiden tietoisuuteen: on ilmestynyt paljon uusia kuvitettuja kokoelmia ja vuotuinen nimekemäärä on runsaampaa kuin pitkään aikaan. 

Helakorpi on mennen tullen hurmannut jo kolmasti sekä tuomarit että Suomen kansan neloskanavan Talent-kisassa. Pojasta on jopa povattu uutta Väinämöistä!

Ensiesiintymisensä hän teki lausumalla Aulikki Oksasen runon "Tikku oli karhulla varpaassa", sitten oli Martti Haavion eläinrunon vuoro ja lauantain finaaliin tähtäävässä karsinnassa hän esitti sydämeen käyvästi Jukka Itkosen Be & Pop -kokoelmasta runon Varpunen.

Danielin taustajoukkoihin kuuluvat tiettävästi hänen äitinsä ja mummonsa. Valmennuksen jäljiltä ei onneksi näy mitään ylinäyttelemistä ja -tehostamista. Runot ovat olleet nappivalintoja pojan ikään nähden.

Lapsitähtien fanittamisessa on tietysti aina kaksi puolta: toisaalta ei voi olla ihailematta sitä freesiä luontevuutta, jolla pieni lapsi esityksestä selviytyy, mutta toisaalta aprikoi sitäkin, kuinka seitsenvuotias ja hänen perheensä selviää tällaisesta julkisuusmyllytyksestä?

Daniel itse on sitä mieltä, että tärkeintä on voitto, ja että voittorahoilla hän aikoo ostaa spray-maalia ja leluja … ja toivottavasti myös muutamia uusia lastenrunokokoelmia tulevia keikkakiertueita varten…

Rouva Huu suuntaa tänään Kuopioon, Mikkeliin ja Joensuuhun kouluttamaan opettajia ja kirjastonhoitajia. Palaan reissusta torstaina monta kokemusta ja näkökulmaa rikkaampana.

Mahdolliset kommentit blogiteksteihin julkaistaan matkan takia jälkijättöisesti.


1 kommentti:

Saaara kirjoitti...

Juuri näin! :) On ollut ilo seurata Danielin Talent -taivalta. Suomessa kirjoitetaan valtavan paljon hyvää lastenlyriikkaa. Niin kaunista sanataidetta, valtavan nerokkaita ja oivaltavia runoja, joista ei voi kuin nauttia! :)