lauantai 24. marraskuuta 2012

Onneksi on varaa, mistä valita
Lastenkirjainstituutin Kirjabasaari 28.11.2012 
klo 12–18, os. Puutarhakatu 11 A, 2. Krs. Tampere.

Lastenkirjainstituutin lastenkirjailta, klo 18.15 
alkaen samassa paikassa, esiintyjänä 
lastenkirjakustantaja Leena Reiman.

Iltasanomat 24.–25.11.2012. 
Sunnuntain erikoisnumeron kirjaextra. 48 sivua.
Viikonlopun Iltasanomissa on joulun kirjaextra ja siellä yhden aukeaman verran kiinnitetään huomiota myös lastenkirjallisuuteen. 

Toimittaja Jenni Heiti on tutustunut lastenkirjatarjontaa yhdessä Iltasanomien lapsiraadin, Onnin, Valtterin, Jaakon ja Veeran kanssa. Ainoastaan Onnin ikä mainitaan jutussa: hän on viisivuotias.
"Lukemiseen ei tarvi käsiä". Vapise pelikonsoli. Lapset rakastavat kirjoja edelleen, todetaan heti otsikossa.

Lapset kiteyttävät erilaisia – ja yllättäviäkin! –  kirjoihin ja lukemiseen liittyviä havaintojaan vastatessaan kysymykseen, miksi lukeminen on tärkeää. 

Tässä muutamia poimintoja:

"Että menis silmät kiinni."
"Kun lukee, oppii lukemaan.""Oppii näkemään unia."
"Siitä saa paremman mielen."
 
Raadin ja toimittajan arvioitavana on ollut 18 lapsille ja varhaisnuorille suunnattua kirjaa, joista valtaosa on kuvakirjoja. 

On hienoa, että valikoimassa painotetaan nimenomaan kotimaista uutuustuotantoa, mutta hiukan nyreksyttää se, että mukana ovat ne entuudestaan ihan riittävän hyvin tunnetut ja myyvätkin kirjat, Mauri Kunnaksen Aarresaari, Nopoloiden uusin Risto Räppääjä ja Havukaisen & Toivosen Tatu ja Patu pihalla

Niiden sijasta olisi voinut tuoda esille muita, vähemmän julkisuudessa esillä olleita kirjoja. Ja huomion katveesen jätetään kirjaextrassa tällä kertaa kokonaan nuortenkirjallisuus, ellei sitten Marika Bergmanin Robinin huikea tarina -kirjaa ja Tuomas & Antti Kyrön Pukki lavalla -kirjaa lasketa sellaisiksi. Ainoa varhaisnuortenkirja tässä poiminnassa on Susanna Alakosken Päivän Harri. 

Mutta näillä mennään.

Mukana on kuitenkin monta hyvää uutuutta: muiden muassa Anna ja Eppu Nuotion & Kristiina Louhen Veikko ja Veikko, Anssi & Maija Hurmeen Peiton alla, Marika Maijalan & Juha Virran Sylvi Kepposen kirjekaveri, Juhani Känkäsen lastenkirjallinen aluevaltaus Hyvää huomenta, Apo Apponen! Sekä Ulf Starkin & Linda Bondestamin Diktaattori.

Lasten mielipiteet, plussat ja miinukset,  ilmenevät sitaattimerkkeihin laitetuista kommenteista. 

Ilman sitaatteja olevat mielipiteet lienevät toimittajan omia toteamuksia. Tässä niistä muutama poimintoja:

+ "Se oli kivaa, kun isolla Veikolla oli karhun pää."  
-       "Se 22 tapaa käyttää keppejä oli vähän tylsä."
-      "Tähän [Peiton alla]  ei ole jatkoa." 
+ "Huijaus oli parasta!" [Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli] 
+ "Se oli kivaa, kun Priit putos puusta." [Sylvi Kepposen kirjekaveri]

Älä toivo tätä [Siina Hirvonen: Siinan taikaradio, Tammi] joululahjaksi, ellet ole valmis räppäämään ja tanssimaan –paljon. 

Hevisauruksen ylituotteistaminen alkaa tympiä.

Aikuisen tekee mieli pyytää, että luetaanko uudestaan. [Apo Apponen]

Kuvituskuva Camilla Mickwitzin Mimosa-kirjasta. 
Niille, jotka ovat kiinnostuneita myös hieman vanhemmista lasten- ja nuortenkirjoista, tarjoutuu Tampereella oivallinen tilaisuus viettää ensi keskiviikkona koko päivä Lastenkirjainstituutissa.

Lastenkirjainstituutin Kirjabasaarissa on klo 12–18 kirjamyyntiä: tarjolla joululahjahintaan Satusaappaat ja runopilli –julkaisua ja muita LKI:n julkaisuja, kirjaston poistokorista vanhoja lasten- ja nuortenkirjoja pikkurahalla sekä Onnimanni-lehden lahjatilauksia, lastenkirja-aiheisia joulukortteja ja muita kirjallisia kortteja.

Kirjastossa on myös NON STOP –esittelykierroksia sekä  kirjalliset arpajaiset, joissa jokainen arpa voittaa!
Kirjakahvilassa pirkanmaalaiset lasten- ja nuortenkirjailijat esittelevät, myyvät ja signeeraavat kirjojaan. Kirjailijat ovat paikalla seuraavasti:
Klo 14.30 Kirsti Kuronen
Klo 15.00 Sari Peltoniemi
Klo 15.30 Vilja-Tuulia Huotarinen
Klo 16.00 Anneli Kanto ja Terhi Rannela

Klo 16.30 Salla Simukka
Tapahtumantäyteisen päivän päätteeksi vielä klo 18.15 alkaen LKI:n kannatusyhdistyksen hallituksen uusi jäsen, Pieni Karhu –kustantamoa luotsaava Leena Reiman, kertoo miten hänestä tuli lastenkirjakustantaja.

Harmikseen rouva Huu joutuu olemaan koko pitkän päivän Helsingissä, tosin välillisesti myös lastenkirjallisuutta edistämässä. 

Ja ensi torstainahan saa sitten taas jännätä, kuka kirjailija/ ja/tai kuvittaja pokkaa Finlandia Junior –palkinnon! Ei kommentteja: