torstai 22. elokuuta 2013

Absurdi tarina Kaisan kengistä
















Suomen lasten aapinen. Toimittanut Kaisa Hälinen. Kuvittanut Rudolf Koivu. WSOY 1951. 128 sivua. 




Eivätpä aapisten tarinat nykylasten isovanhempien kouluvuosinakaan olleet aina mitään pönäköitä opetustarinoita.

Esimerkiksi 1950-luvun Suomen lasten aapisesta löytyy nonsense-tyylinen lyhyt tavutettu tarina Kaisan uusista kengistä. Tarinan tekijää ei ole aapisessa mainittu ja se niinpä voisi olettaa sen olevan aapisen toimittajan Kaisa Hälisen tekemä. Samankaltainen tarina löytyy kuitenkin Aili Palménin toimittamasta Satumaailma -sarjan osasta Peukaloputti vuodelta 1965 ja siinä kuvatarina on kirjattu ruotsalaisen Ottilia Adelborgin nimiin!


Kaisa on ylpeä uusista kengistään ja iloinen asia siirtyy myös hänen uneensa. Unessa tosin mummo epäilee, että kengät olisivat Kaisalle alkuaankin liian pienet.


Pienessä kuvatarinassa lähdetään liikkeelle maalaispirtin idyllistä. 
Kaisan kengistä tulee lopulta jättiläiselle sopivat, ja niin Kaisa päättääkin 
muuttaa kenkään asumaan. Rudolf Koivun kuvitusta 
Suomen lasten aapiseen, WSOY 1951.


Ottilia Adelborgin versiossa on paljon vähemmän nukkekotiefektiä ja samastumispintaa Rudolf Koivun tulkintaan verrattuna. Ottilia Adelborgin omaa kuvitusta kuvatarinaan Kaisan puukengät, satuantologiaan Satumaailma: Peukaloputti, Otava 1965. 


Unessa kengät suurenevat silmissä. Niistä tulee lopulta niin isot, ettei Kaisa voi niitä enää käyttää! Niinpä hän tekee toiseen kenkään itselleen oman kodin.

Sii-nä hän öi-sin nuk-kuu. Sii-nä hän päi-vi-sin lait-taa ruo-kan-sa. Mutta erää-nä päi-vä-nä ken-kä ha-le-ta pau-kah-taa, niin et-tä Kai-sa he-rää.  


Kenkätalolle käy kehnosti ja kaikki huushollitavarat menevät mukkelis-makkelis. 
Kuvasta tulee mieleen Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa
Rudolf Koivun kuvitusta Suomen lasten aapiseen, WSOY 1951.


Lyhyen tarinan viehätys perustuu pitkälti Rudolf Koivun kuvitukseen. Koivun kuvat ovat Marja Salosen ja Maria Laukan Rudolf Koivu 1890–1946 -tutkimuksen (Weilin+Göös 1990) bibliografian mukaan tehty jo vuonna 1940. 

Kaisa Hälisen toimittamasta aapisesta on otettu vuoden 1951 laitoksen jälkeen monta uutta painosta. Vuotta myöhemmin Suomessa ilmestyi myös brittiläisen lastenrunouden klassikko, Hanhiemon iloinen lipas, jossa Kirsi Kunnas loruilee Kenkätalon eukosta. 


Eukko mahtuu sadan lapsensa kanssa vallan hyvin vanhaan varsikenkään, 
kuten Fjodor Rojankovskin kuvituskuvakin todistaa. Rojankovskin kuvitusta 
Hanhiemon iloiseen lippaaseen, WSOY 1952. 


1 kommentti:

Aino kirjoitti...

Vanhat aapiset ovat ihania ja nämä Koivu/Wendelin/Karma -kuvitukset perin juurin kiehtovia.