keskiviikko 7. elokuuta 2013

Aapinen alkaa aina A:sta

Runoilija Heli Laaksonen Lastenkirjainstituutissa 
Tampereella 8. elokuuta 2013 klo 16, os. Puutarhakatu 11 A, 2. kerros.
Sopivasti ennen koulujen alkua on Tampereella mahdollisuus tutustua Taiteiden yönä Heli Laaksosen kirjoittamaan aapiseen, joka on tietysti nimeltään Aapine (Otava 2013, kuv. Elina Warsta, ilmestynyt myös äänikirjana).  

Kaikille avoimessa tilaisuudessa Laaksonen kertoo Lastenkirjainstituutissa aapisestaan ja tutustuu samalla kernaasti tamperelaisiin lastenkulttuurin toimijoihin.Runoilija Heli Laaksonen koki 1970-luvun lopun kouluaapisensa ankeaksi. Nyt neljäkymmentävuotias murrerunoilija lähestyy koko lajia omalla tavallaan. Aakkosrunoilla täytyy olla hänen mielestään  oikeaa sanottavaa, kuvituksen luotava värikkäitä maailmoja ja kielen oltava hänen omaa lounaismurrettaan.

– Pedagogisuudesta en ota vastuuta, eihän sunkka kukka hulluka lastas ton kans opeta lukema! sanoi suorasanainen runoilija Aamulehdessä  28.7.2013. 

Instituutissa on myös näytteillä aikaisempia eri vuosikymmeninä ilmestyneitä aakkoskuvakirjoja ja näyttely  Elina Warstan kuvituksista Heli Laaksosen Aapiseen.

Samalla voi ostaa instituutin uuden korttisarjan, joka liittyy 5.9.2013 alkavaan Miten kuvitukseni ovat syntyneet -luentosarjaan.  

Rouva Huulla on ollut pidempään mielen pohjalla itämässä laajempi artikkeli aakkosrunokirjoista. Useampikin lastenkirjailija on laatinut – joko pyynnöstä tai omasta aloitteestaan – aakkosrunokirjoja. Ajan henki ja kasvatuseetos näkyy niistä monin eri tavoin. 

Eli tapaamisiin huomenna instituutissa.

Ei kommentteja: