tiistai 27. elokuuta 2013

”Kamalan raskasta olla koululainen”, tuumii Vilttitossu


Sinikka Nopola & Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen. Kuvittanut Salla Savolainen. 70 sivua. Tammi 2013.Sinikka ja Tiina Nopolan uusin Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan osa sopii hyvin esiteltäväksi tässä vaiheessa koulun aloitusta.

Ekaluokkalaisetkin ovat luultavasti jo rentoutuneet ja uskaltavat näyttää opettajalle todellisen luontonsa koulussa, ilman turhaa pingotusta.

Nopoloiden sarjan kuvitus siirtyi viime vuonna Markus Majaluomalta Salla Savolaiselle. Samalla vuonna 1989 alkaneen lastenromaanisarjan formaatti muuttui. Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen ja syksyn uutuus tasapainoilevat laajan kuvakirjan ja lastenromaanin välimaastossa. 

Savolaisen kuvitus niveltyy nyt paremmin tekstiin taitollisesti ja tarinan nosteen kannalta. Majaluoman kuvat olivat toisinaan sisäänpäin kääntyneitä.Erilaiset takaa-ajokohtaukset ovat olleet anarkisissa lastenkirjoissa suosittuja jo Jalmari Finnen Kiljus-kirjoista lähtien. Aukeama on hyvä esimerkki Salla Savolaisen taidosta niveltää kuva – tässä myös aivan sananmukaisesti!  – kehystämään tekstiä. Savolaisen kuvitusta Sinikka & Tiina Nopolan lastenkirjaan Heinähattu, Viltitossu ja ärhäkkä koululainen, Tammi 2013.


Heinähatun ja Vilttitossun sisarusharmonia kokee särön, kun Heinähattu aloittaa koulunkäynnin. Vilttitossu on kade siskolleen, sillä tämä oppii kuorimaan perunat ja kokee päivän mittaan kaikkea jännää.

Ja sitten kun sisko tulee hartaan odotuksen jälkeen koulusta kotiin, hän ryhtyy heti tekemään läksyjä. Heinähatun mukaan koululaiset leikkivät enää vain välitunnilla. Ja Vilttitossu on myös järkyttynyt siskonsa opettajan ihannoinnista. Kiukuspäissään hän vääntää oitis Lumikin näköisestä Annukka Pylkkäsestä pilkkanimen: Pyllykkä Ankkanen!Heinähatun ja Vilttitossun sisaruus on välillä tulta ja tappuraa. Tämä kuvituskuva ammentaa ruotsalaisen kuvitusperinteen lastenhuoneen idyllistä. Vaikutteet esim. Ilon Wiklandilta ovat ilmeiset. Salla 
Savolaisen kuvitusta Sinikka & Tiina Nopolan lastenkirjaan Heinähattu, Viltitossu ja ärhäkkä koululainen, Tammi 2013.


Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan tutut osaset ovat jälleen fanien iloksi kohdallaan: väärinkäsityksiä, valepukuja, kommelluksia, värikkäitä sivuhenkilöitä (Alibullenin neidit ja poliisit Isonapa ja Rillirousku) sekä sisarusten välistä nahistelua. 

Sarjan alkupään kirjoihin verrattuna perustarinassa ei enää ole niin paljon hupia aikuiselle ääneen lukijalle. Hanna ja Matti Kattilakosken elämän henkilökohtaiset särmät jäävät nykyisin toimeliaiden tyttärien varjoon.

Vilttitossu saa selville, että tavanomaisen koulunkäynnin ilon lisäksi Heinähatulle on luvassa erikoiskivaa eli onkiretki koko luokan kanssa. Toimen tyttönä hän päättää hiukan sekoittaa suunnitelmia ja ottaa itse ilon erilaisesta koulupäivästä.

Kaiken koohotuksen, asiaan kuuluvan takaa-ajon ja väärinkäsitysten selviämisen jälkeen Vilttihattu nukahtaa uupuneena pihakeinuun. Päivän koitosten jälkeen hän oivaltaa, että ennen koulun alkua on hyvä ottaa ilo irti elämästä ja olla antaumuksellisesti kauhea kakara, jos niikseen tulee. Ja onneksi isosiskokin lupaa vielä leikkiä hänen kanssaan!

Nyt rouva Huu suuntaa nenänsä kohti Helsinkiä. Tammi ja WSOY järjestävät yhteisen syyskauden avauksen. Luvassa kirjakuhinaa ja tungosta, toivottavasti myös kuulumisia kentältä ja tuttavien tapaamista.

Ei kommentteja: