maanantai 12. elokuuta 2013

Koulu alkaa, hypi tasajalkaa














Ella Sennegård: Hurra, nu börjar skolan. Kuvittanut Ulla Sundin-Wickman. Lilla klassbiblioteket 2. 24 sivua. AVCarlsons 1957.



John Burningham: Jussin koulupäivä. Jussi-kirja 4. Suomentanut Riitta Mäyrälä. WSOY 1975.





Kesälomat ovat monelta koululaiselta ohi, ja on taas arkisen aherruksen aika. 

Sen kunniaksi rouva Huukin on palannut sorvin ääreen ja aloittaa pitkän ja antaumuksellisen kesäloman jälkeen teemaan sopivilla kouluaiheisilla kirjoilla.

Ella Sennegårdin ja Ulla Sundin-Wickmanin Hurra, nu börjar skolan on viehättävä kuriositeetti 1950-luvulta. 

Se on hyvä esimerkki oman aikansa modernista helppolukuisesta lastenkirjasta, joka on suunniteltu sarjanimeään myöten koulussa yksin ja yhdessä luettavaksi. Kirjan takakannessa korostetaan, kuinka kuvitukseen on kiinnitetty erityistä huomiota: ---   ”att göra böcker lockande for lågstadiets elever liksom för att erbjuda rikt stoff för samtal och för att belysa i texten nämnda detaljer. Samtidigt ger den pedagogiska illustreringen många metodiska tips.”

Ystävykset Ulla ja Håkan aloittavat ekaluokan ja tarkistavat edellisenä iltana, että vaatteet ja letinrusetit ovat sileät ja ulkomuoto muutenkin moitteeton. 

Ilman kommelluksia ei selvitä, sillä lapset ovat koulun pihalla päivää liian aikaisin! Lapset tutustuvat kuitenkin koulun pihalla talonmieheen ja saavat hyviä vinkkejä mm. siihen, että pihaa ei saa roskata. (Ja sitä paitsi roskaaminen voi koitua jopa hengenvaaraksi, sillä joku voi liukastua banaaninkuoreen!) 


Ullan kotona vallitsee aito idylli: isä polttaa piippua ja äiti on kattanut pöydän kauniisti. Ulla Sundin-Wickmanin kuvitusta Ella Sennegårdin kirjaan Hurra, nu börjar skolan, AVCarlsons 1957.
 
Kotiin saapuessaan Ulla saa toruja myöhästyttyään päivälliseltä, ja näin vanhemmat saavat tilaisuuden muistuttaa siitä, että koululaisen on opittava olemaan  ajoissa paikalla. Ja ruokatavat, ne vasta ovatkin tärkeitä koulussa, ja itselle vieraista ruokalajeista ei saa nirsoilla! Ullalle luvataan kello joululahjaksi. 

Koulunkäynnistä tulee nopeasti lapsille rutiinia, mutta selkkauksilta ei silti vältytä: Staffan pihistää Ullan kirjanmerkit ja Ulla nipistää kaveriaan Elsaa käsityötunnilla, kun ei malta odottaa vuoroaan. Siitä mummo saa tilaisuuden selittää maltin ja kärsivällisyyden merkitystä erilaisissa arjen tilanteissa.





Hermostuksissaan Ulla nipistää luokkatoveriaan jonottaessaan opettajan luokse käsityötunnilla.  Siitä mummo saa hyvän syyn kertoa havainnollisesti, että elämässä joutuu jonottamaan vielä moneen otteeseen eri tilanteissa.Maltti on valttia! Ulla Sundin-Wickmanin kuvitusta Ella Sennegårdin kirjaan Hurra, nu börjar skolan, AVCarlsons 1957. 



Eipä ollut koululaisten elämä ruusuista 1950-luvullakaan:

– Hur många är det som din fröken ska hjälpa? fortsätter farmor.– Det brukar vara halva klassen som syr på en gång, svarar hon._– Då är ni fjorten stycken, säger mamma, och då behöver ni nog vänta på er tur, när ni inte kan klara erp å egen hand.– Ja, inte år det dumt att träna lite att stå i kö, tillägger farmor.

Kirja on puisevan totinen ja nykypäivän näkökulmasta sen aikava tyyli vaikuttaa jopa tahattoman koomiselta. Mutta eipä 1950-luvulla vielä paljon kuvattukaan lapsen mielenliikkeitä!  

Kirjasarjan lähtökohdat ovat myös ilmeisen pedagogiset: sarjan painotus on kotiseutuopissa ja kristillisessä kasvatuksessa, kertoo kirjan takakansi. 

Sen sijaan Ulla Sundin-Wickmanin kuvitus on retrohengessään hauskaa ja nostalgista. Pienet pikantit kuvat tallentavat yhtä lailla äidin räiskäleiden paiston kuin koulun arkiset tilanteetkin.


Brittiläisen kuvakirjakonkarin John Burninghamin (s. 1936) Jussin koulupäivä on edelleen kelpo teos myös koulun aloitukseen. Kirja on omiaan lukemisen juonesta juuri päässeelle lapselle, joka haluaa palkitsevan lukukokemuksen : tyydytyksen kokonaan itse luetusta kirjasta. 

Lisää kuvateksti



Aukeamalla on oma paikkansa yhdelle lyhyelle virkkeelle sekä kuvalle, joka antaa vahvistuksen että lapsi on lukenut tekstin oikein.  

Ihan oikeasti nimenomaan näin yksinkertaisia, konstailemattomia ja eleettömiä kirjoja tarvittaisiin lukutaidon ensimmäiseen vaiheeseen!

Näiden kahden vanhan kirjan lisäksi kannattaa muistaa myös uudempia koulunaloituskirjoja, joita on esitelty aiemmin Lastenkirjahyllyssä


Ei kommentteja: