perjantai 2. elokuuta 2013

Puisevaa plagiointikeskustelua?







Helsingin Sanomat läväytti tänään uuden plagiointiepäilyn päivänvaloon:

Brittikustantamo Random House aikoo tutkia, onko Teresa Moorhousen Marimekolle suunnittelema Isoisän puutarha -kuosi kopioitu Pat Hutchinsin vuonna 1968 alun perin ilmestyneestä lasten kuvakirjasta Rosie´s Walk.

Aukeama Pat Hutschinsin lasten kuvakirjasta Rosie´s walk, joka on ilmestynyt vuonna 1968.


Helsingin Sanomien näytekuvien vertailun perusteella kopiointi vaikuttaa ilmeiseltä puiden oksiston detaljeja myöten, mutta kyse on mielestäni myös retrobuumin vanavedessä sukeutuneesta ilmiöstä: samoja väriskaaloja, muotoja ja sommitelmia käytetään nyt paljon ja siekailematta. 

Moni kuvittaja, designeri ja graafikko ammentaa vaikutteita oman lapsuutensa kirjoista ja muistikuvista.

Toisaalta myös uudet kuvitustekniikat, joissa photoshopataan, skannataan ja tuunataan kuvaa moneen kertaan, voivat hämmentää tekijää itseäänkin, ja tästä syystä on vaikea erottaa... – no, sanotaan nyt vaikka sanan kahdessa merkityksessä – metsää puilta.


Yksityiskohta Marianne Dubucin pahvikuvakirjasta Kotitaloni edessä, Gummerus 2010. Tässäkin puu on kuvattu hyvin pelkistetysti, rehevällä vihreällä. 


Hyvä esimerkki on Marianne Dubucin pahvikuvakirjasta (arvioitu Lastenkirjahyllyssä taannoin, arvio löytyy  täältä), löytyvä pensaan kuva, jossa voisi myös väittää olevan ilmeisiä vaikutteita Marimekon Kristina Isolan suunnitteleman Metsänväki-kankaan pohjana olleesta  Maria Primatshenkon teoksesta ja Rosie´s walk -kuvakirjasta ja Isoisän puutarhasta... 

Meikäläisistä lastenkirjakuvittajista Virpi Talvitietä voi pitää todellisena puufriikkinä. Useissa lastenkirjakuvituksissa ja vapaissa töissään hän on kuvannut kernaasti puita, toisinaan vain maiseman osana, joskus myös tunnelmien ja tunteiden tulkkina. 

Marimekon Metsänväki -kangas, design Kristina Isola. 
Olisikin lystiä kuulla Virpin näkökulma tähän juuri nyt kiihkeänä design-piireissä vellovaan puukeskusteluun!


Ei kommentteja: