keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Kokoaan isompia kuvakirjoja inhimillisyydestä


Ella Brigatti: Haikara jolla ei ollut nimeä, 23 sivua, Kulttuurikioski 2017.

Ella Brigatti: Krokotiili joka ei halunnut syödä, 23 sivua, Kulttuurikioski 2017.

Ella Brigatti: Liian pieni norsu, 23 sivua, Kulttuurikioski 2017.

Ella Brigatti: Puu joka puhui tähtien kanssa, 23 sivua, Kulttuurikioski 2017.
Outi Ampujan tietokirja Hyvä hiljaisuus (Atena 2017) puhuu oivaltavasti nykyihmisen tarpeesta hiljentyä ja rauhoittua.

Ampuja kertoo kirjassaan mm. siitä, kuinka melun on havaittu viivyttävän lasten lukemaan oppimista ja muistin toimintaa ja vähentävän esimerkiksi kykyä keskittyä pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista vaativaan toimintaan.

Pitkäaikainen kovalle  melulle altistuminen aiheuttaa muutoksia aivotoiminnassa: tarkkaavaisuus suuntautuu helpommin ääniärsykkeisiin, jolloin toimintakyky heikkenee keskittymistä edellyttävissä tehtävissä.

Ella Brigatin neljän omakustanteisen kuvakirjan sarja täyttää hiljaisuuden lastenkirjojen kriteerit. Kuvitus sysää tekstin kapeaksi saarekkeeksi ja kuva puhuu myös tekstin puolesta ja antaa mahdollisuuden levätä aukeamalla tarvittaessa pidempäänkin. Sarjan murrettu värimaailma seurustelee virkeästi esimerkiksi turkoosinsinisen kanssa. 

Kirjat käsittelevät sanamäärältään niukkojen, mutta kylläiseksi tekevien tarinoidensa takana isoja, tärkeitä aiheita.  Tyylitellyt, ekspressionistisen vahvat vesiväri- tai sekatekniikalla toteutetut kuvat antavat tarinoille mielenmaiseman, johon kiinnittyä.


Kussakin kuvakirjassa on kyse kohtaamisesta, joka kerrotaan aina eri näkökulmahenkilön kautta. Afrikan savannilla kasvava puu, krokotiili, norsu ja haikara etsivät lastenkirjalle klassiseen tapaan itseään ja paikkaansa maailmassa.

Kukin eläimistä kokee vajavaisuutta jollain tavalla. Esimerkiksi haikara  ei tunne yhteenkuuluvuutta muiden lajitovereiden kanssa ja se lähtee allapäin ajelehtimaan virran viemänä pois muiden luota. Onnekseen se kohtaa krokotiilin, joka kertoo puusta, minne haikara voisi tehdä pesänsä. Krokotiili jatkaa matkaansa etsiäkseen vielä pienen norsun. 

Kukin sarjan osa kiteyttää samaa lähimmäisenrakkauden eetosta ilman tarpeetonta korostusta. Eläimet voimaantuvat saamastaan avusta ja niiden olemus ja tietoisuus omista voimavaroista vahvistuu yhdessä muiden kanssa.

Kuvakirjat voi lukea itsenäisinä tarinoina, mutta sarjan katarttinen huipennus tiivistyy neljänteen osaan, jossa eläimet kokoontuvat puun luokse.Loppu hyvin, kaikki hyvin. Eläimet kokoontuvat puun luokse iloitsemaan
 kohtaamisestaan ja asioiden paremmasa käänteestä. Ella Brigatin kuvitusta
 kuvakirjaan Puu joka puhui tähtien kanssa (Kulttuurikioski 2017). 
Ei kommentteja: