torstai 28. kesäkuuta 2018

Hormonit hyrrää ja kaverit jeesaa hädässä

Markus Ikola: Jasu mestarimokaaja, 132 sivua, Karisto 2018. Kansikua J. Roikonen. 
Jämsäläisen alakoulun opettajan Markus Ikolan esikoisromaani ammentaa koheltavien poikien pitkästä kirjallisesta perinteestä. 

Jasun sukulaissieluja löytyy  varhaisnuortenkirjallisudesta useita: ruotsalaisten Anders Jakobssonin & Sören Olssonin Bert ja Jeff Kinneyn Neropatti, muiden muassa. 

Mokaaminen ei enää ole noloa. Ronja Salmen Onks noloo? -kirjat (Lasten Keskus) ja Yle Areenan nuorille aikuisille suunnattu Kaverin puolesta kyselen -podcast ovat tehneet mokaamisesta ja noloistakin kysymyksistä aiempaa sallitumpaa. 

Itselleen on lupa nauraa.

Jasu on kuudesluokkalainen perusjamppa, jolle sattuu ja tapahtuu hiukan keskivertoa enemmän. 

Jasu elää hämmentävässä välivaiheessa, jolloin itsensä tarkkaileminen on välillä lähes neuroottista. 

Juuri siksi on hyvä, että Jasu ei jumita pienten vastoinkäymistenkään edessä, vaan suhtautuu asioihin lunkisti. 

Osittain sattumusten kirjo johtuu myös hänen originelleista kavereistaan: olemukseltaan hintelä ja moniallerginen Peter on rikkaan perheen ainokainen, roteva Henkka  huolehtii tarpeen mukaan muidenkin oiikeuksista ja Lauri puhuu reteästi pohjalaista murretta. 


Viime keväänä kimppaan liittyi myös Lauri. Se muutti Lapualta. Lauri on siis vähän niin kuin maahanmuuttaja. Se puhuukin hassusti. 
Yhtenä aamuna se vaan ilmestyi luokkaan ja sanoi: 
– Mä oon Lauri Lapualta. Koskaan en oo valehrellu enkä peljänny!  
Jännä tyyppi. Tuli ihan sellainen olo kuin olisi ollut keskellä jotain vanhaa suomalaista elokuvaa. Heinäpelto ja hevoset vain puuttuivat.Isosisko Jantun bestis, Ninni,  on Jasun "salarakas". 


Vanhemmistaan Jasu puhuu etunimillä. Urho on ylipainoinen, Lapista kotoisin oleva putkimies. 

Ulla ei käy töissä lainkaan, koska hän etsii itseään:


--- Se harrastaa zumbaa, bodycombatia ja muita vaikeasti lausuttavia lajeja. Ulla ei syö sellaista ruokaa, joka näytää oikealta ruualta. Se käyttää ravinnokseen veteen sekoitettavaa mönjää, jota voi ostaa purkeissa ja pusseissa erikoiskaupoista. 


Jasun hormonit alkavat hyrrätä ja hän keskustelee kropassaan tapahtuvista muutoksista ystäviensä kanssa. 

Ikola yhdistää siekailematta useampaa suosittuja varhaisnuortenkirjallisuuden lajia kepeäksi miksaukseksi: realistinen nuortenromaani saa seurakseen huumoria, etsivätempauksia ja koulumaailman kuvausta. 

Lajien yhdistelmä toimii letkeästi ja loppukiepaisu jää cliffhangeriin: poikien luokalle tulee uusi tyttö, jonka taajuudelle Jasu heti pääsee.  
Ei kommentteja: