keskiviikko 12. elokuuta 2020

Eläimet, robotti ja lapset vauhdissa











Riina ja Sami Kaarla: Pet Agents: Kati-e & Ti-bot: Kadonnut kenttä, 205 sivua, Tammi 2020.

 

 

Riina ja Sami Kaarlan Pet Agents -sarja on hyvä esimerkki tavasta, jolla nykyisin sarjakirjoille luodaan mahdollisimman laajaa lukijaryhmää kiinnostava konsepti. Lasten arkisia toimista kertova sarja yhdistää dekkaria ja eläimiä trendikkääseen robotti- ja koodausteemaan. 

 

Keskushenkilöinä ovat koodaamisesta ja elektroniikasta kiinnostunut Kati-e -niminen tyttö ja hänen robottinsa Ti-bot. 


Kati-ella on paljon ystäviä ja heitä yhdistää myös rakkaus eläimiin. 



Minipossu on hermostunut ja aiheuttanut paljon tuhoa kerrostealoasunnossa.
Riina ja Sami Kaarlan kuvitusta lastenromaaniin Pets Agents: Kadonnut kenttä (Tammi 2020)
. 



Sarjan kolmannessa osassa Kadonnut kenttä tapahtumat käynnistyvät pulmatilanteesta: Lumia-ystävän minipossu kaipaa kerrostaloasuntoa väljempää elintilaa. 


Kati-e ja Timi keksivät, että possu voitaisin viedä suurkaupungin ulkopuolelle  maatilalle. Timille kaikki siellä on uutta ja ihmeellistä. Kyyti hoituu ystävän avulla ja matkan varrelta napataan vielä huoltoaseman riesana oleva kesy naakka kyytiin mukaan. 


 


 Lasten dekkarin perusasetelma: poliisi saa apua nokkelilta lapsilta. Riina ja Sami Kaarlan kuvitusta 
lastenromaaniin Pets Agents: Kadonnut kenttä (Tammi 2020). 



Onkohan possu saanut nimensä E. B. Whiten lastenkirjaklassikon mukaan (suom. Lotta, ystäväni, WSOY 1954, suom. Leena Härmä, up. Otava 2007, suom. Tarja Kontro)? 

 

Eläimistä kertovat lastenkirjat koulivat lukijoitaan usein eläinten kunnioittavaan kohteluun. Lemmikeistä ja muista kotieläimistä kiinnostuneet lapset saavat Pet Agents -sarjasta myös tietoa niiden hoidosta ja käytöksestä. 

 

Maatilan Nappi-koiran karkaamisesta syntyy pieni jännitysjuonne, ja samassa rytäkässä robotti Ti-bot eksyy, kun yhteys Kati-een katkeaa puuttuvan kentän takia. Nokkelat ja tarkat lapset myös paljastavat robotin etsinnän lomassa salametsästäjän aikeet.


 

          Suurkaupungin pilvenpiirtäjät toimivat hyvin kontrastina lasten seikkailuille. Riina ja Sami 

Kaarlan kuvitusta lastenromaaniin Pet Agents: Kadonnut kenttä (Tammi 2020). 

                     




Pet Agents -sarjan ansiona on hiljattain lukemaan oppineen ja lukuvarmuutta vielä tarvitsevan lapsen näkökulmasta tarinan tapahtumantäyteisyys ja runsas nelivärikuvitus. Sarjan tyylissä on paljon samaa Tittamari Marttisen lastenromaanien kanssa: sarjan lapset ovat aktiivisia, toimeliaita ja heillä on laaja ystäväverkosto. 

 

Monissa lastenkirjoissa otetaan jo huomioon nykyinen digisukupolvi. Taitossa ja kuvituksessa on nokkelasti erotettu puhelinkeskustelut ja viestien lähettäminen. 


Pet Agents -sarja on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla: käännösoikeudet on myyty ainakin Ukrainaan, Viroon ja Slovakiaan. 


Kaarla pariskunnan työnjaossa ideointi tehdään yhdessä, Riina Kaarla kirjoittaa ja piirtää ja Sami Kaarla värittää. 



 


 


 








 

Ei kommentteja: