keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Ella ja kaverit ajan hermolla


Timo Parvela: Ella ja kaverit etäkoulussa, kuvittanut Anni Nykänen, 85 sivua, Tammi 2021. 

 

 

Me saimme tavata toisiamme ulkona, kunhan vain muistimme turvavälit ja olla pussailematta toisiamme. Yäk. Se oli helpointa ikinä. Minä pussasin Patea poskelle, eikä mullan maku meinannut lähteä suusta millään.

   

Tapasimme tyhjällä leikkikentällä, jossa keinut vailla keinujia heiluivat tuulessa. Istuimme hiekkalaatikon reunoille riittävän kauas toisistamme. 

 


Turvavälit huomioon ottava tapaaminen hiekkalaatikolla.
Anni Nykäsen kuvitusta Timo Parvelan tekstiin
 lastenromaanissa Ella ja kaverit etäkoulussa (Tammi 2021). Timo Parvelan Ella-sarja täytti viime vuonna 25 vuotta. 


Sen kunniaksi Ellan ja kavereiden luokka siirtyi vihdoinkin kolmannelle luokalle ja sarjan uutena kuvittajana aloitti Anni Nykänen.

 

Opettaja osallistuu Titityy-kykykilpailuun. 

Hän haluaa todistaa, että opettaminen on maailman paras kyky. 

 

Oppilaat ovat oitis hengessä mukana. He päättävät osallistua kykykisaan mahdollisimman huonolla esityksellä, jotta opettajalla olisi paremmat mahdollisuudet voittoon. 

 

Voiton tiellä ovat tosin muiden muassa rollaattorimummo sekä Sinttu ja Jonttu, suositut tuhettajat, joilla on yli 100 000 seuraajaa. 

 

”Meitä ei seurannut kuin kova kohtalo ja epäonnistumisen varjo”, tuumaa Ella. 

 

Kykykilpailu menee mönkään ja nopeasti etenevä tarttuva virus muuttaa koululaisten arjen.

 

Kirjassa vilisee aikuisille ja lapsille  tutuiksi etätöstä ja etäkoulunkäynnistä tutuksi tulleita kömmähdyksiä, joissa tietokoneen kamera lähettää tosi-tv-lähetystä opettajan otoa, mikrofonit jäävät auki tai etäyhteys katkeilee. 

 

Se, mikä monessa aiemmassa Ella-kirjassa on ollut absurdia ja pähkähullua koohotusta, onkin nyt tuttua ihan tosielämästä! 

 

Yltiöoptimistisuuteen taipuvan Ellan luokan mielestä ”etäkoulu tekee lapsista viisaita” ja ”etäkoulu oli kaikkien mielestä naurettavan helppoa”.Lastenromaanin ajankuvaa. Anni Nykäsen
kuvitusta Timo Parvelan tekstiin
 lastenromaanissa Ella ja kaverit etäkoulussa
(Tammi 2021).  

Vuokko Hurmeen Värikkäät-sarjan avausta Tiukun salaisuus (S&S 2020) syksyllä lukiessani uumoilin jo, että sen voisi tulkita ensimmäiseksi kotimainen korona-ajan lastenromaaniksi.

 

Vaikka Parvelan uusin Ella-kirja ei koronaa – viisasta kyllä – nimeltä mainitsekaan, niin viittaukset ovat ilmiselvät. 

Paten isä näkee unta drive in -testauksesta
ja Pate työntää samaan aikaan ranskanperunoita isänsä nenään.  
Anni Nykäsen kuvitusta Timo Parvelan tekstiin
 lastenromaanissa Ella ja kaverit etäkoulussa (Tammi 2021).  

Tunnistamisen ”riemu” jätetään nerokkaasti vain Anni Nykäsen usein sarjakuvakerronnan keinoja hyödyntävään kuvitukseen, josta löytyvät niin käsidesit, turvavälit kuin koronatestitkin. 

 

Ellan luokan opettajan vahingossa koko maailman koululaisille pitämä tsemppauspuhe viruksen voittamiseksi ja yhteisöllisyyden puolesta puhuttelee kaikessa yksinkertaisuudessaan.

 

Olisi kiinnostavaa myös tutkia viime vuosina yleistynyttä ilmiötä. Kotimaisissa lastenromaaneissa on aiempaa enemmän viittauksia kunnallisbyrokratian kiemuroihin, virkamiesten säästötalkoisiin ja koulujen tai lähikirjastojen  lakkauttamiseen liittyviä uhkatilanteita. 


Parvelan lisäksi aihetta on käsitellyt myös Johanna Hulkko Geoetsivät-sarjassaan (Karisto).
 
Ei kommentteja: