maanantai 8. helmikuuta 2021

Tulokulmia ja tunnetihentymiä nykynuoruuteen










Toim. Anne Helttunen & Mervi Murto: Tiheä pulssi. Novelleja. Laatusana Oy. 205 sivua. Kansikuva Sandra Martikainen. 

 

 




Novelli on kompaktin mittansa vuoksi kouluopetuksessa erityisen käyttökelpoinen laji äidinkielen ja kirjallisuuden tunneille. 

 

Nuorille vasiten kirjoitettujen uusien novellien ja tarinoiden kokoelmia on takavuosina julkaistukin kiitettävästi, useampia vuodessa, joskin pari viime vuotta ovat olleet anniltaan niukempia.

 

 

Ei siis ihme, että Äidinkielenopettajien liitto on nyt toimertunut kokoamaan 2000-luvulla aiemmin julkaistuista kokoelmista uuden valikoiman. 


Valintakriteerinä on ollut, että tekstit kuvaavat nuoruutta ja sijoittuvat väljästi tulkiten nykytodellisuuteen.   

 

Mukana on nuortenkirjailijoina  tuttuja nimiä:  Karo Hämäläinen, Salla Simukka, Magdalena Hai, Kari Levola, Sari Peltoniemi, Tuija Lehtinen ja Marika Riikonen. 

 

Maarit Verrosen ja Taina Latvalan novellit ovat löytöjä heidän aikuisille suunnatusta tuotannostaan. 

 

Riina Katajavuorelta mukana on kaksi novellia, joista toinen ”Opisto” on ilmestynyt Petra Maisosen toimittamas Maailma on sun -kokoelmasta  ja toinen ”Sikavähän tähtiä” Marika Riikosen ja Päivi Haanpään toimittamasta kokoelmasta Tusina (Arthouse 2019), jolle ilmestyy myöhemmin keväällä myös  sisarteos Likainen tusina.   

 

Kokoelman nimi, Tiheä pulssi,  ilmentää novellien tunnelmaa ja nuorten keskushenkilöiden tunteita.

 

Sandra Martikaisen amerikkalaista muutaman vuosikymmenen takaista nuoruuden kuvastoa ihannoiva kansikuva on asetelmallinen ja jähmeä.

 

 

Kokoelman kirjasin on myös pientä. 


Väljempi taitto olisi ollut eduksi ja tehnyt kokoelmasta helppolukuisemman. 

 

Kustantamo Laatusana Oy on äidinkielenopettajain liiton oma kustannusyhtiö, jonka kautta liitto julkaisee äidinkielen, kirjallisuuden ja viestinnän opetukseen eri kouluasteille.





Ei kommentteja: