keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Naukuva kissafantasia lapsille


 














Rasaliina Jänö: Taikakello. Viereismaailmojen seikkailut 1. Kuvitus tekijän. 166 sivua. Mäkelä 2022. Kansikuva Tanja Mitchell. 

 

 




Rasaliina Jänön lastenfantasia, Taikakello, yhdistää veikeästi arkea ja fantasiaa. 

 

Keskushenkilöinä ovat alakouluikäinen Valpuri ja hänen äitinsä Reetta. 

 

Kirpputorilla vanha nainen antaa Valpurille vanhan hopeisen taskukellon, jonka avulla äiti ja tytär siirtyvät kissojen valtakuntaan, Naumaahan. Naumaan valtiattarelta, kuningatar Akileijalta, on varastettu valtikka ja Ilkikissat ovat sysänneet maan sekasortoon. Kissanpentuja jähmetetään kiveksi, tältä uhkalta eivät välty Valpuri ja hänen äitinsäkään, jotka Naumaassa kissan hahmoissa tottelevat nimiä Mini ja Emo.

 

Emo katsoi tytärtään, joka istui vähän syrjemmällä muista kissoista. Ministä oli kasvanut kunnon kissasoturi, jolla oli rohkea sydän ja terävä pää. 

 

Emo ei voinut olla miettimättä heidän tulevaisuuttaan. Pääsisivätkö he koskaan takaisin omaan maailmaansa? Vai oliko heidän kohtalonsa elää loppueelämänsä Naumaan uumenissa tai kahden maailman välissä? 

 

Tarvitaan äidin ja tyttären viisasta yhteistyötä, Valpurin seikkailun kuluessa myös matemaattisissa päättelytehtävissä terävöityviä hoksottimia ja sadun tenhoa, jotta Naumaan asiat saadaan takaisin raiteilleen. 


Apua he saavat myös Sylvialta, suorastaalta, ja rohkealta jäniksenpojalta, Kaarlo Kumipallokoivelta.

 

 

Hauskasti jo kirjan sisäkannessa tuodaan esille ajatus viereismaailmoista:

 

Viereismaailmoja on ympärillämme kymmeniä, ehkä satoja. Kukaan ei tarkkaan tiedä. Kohtalot kietoutuvat toisiinsa luoden aina uusia tulevaisuuksia. Ne ovat limittäin ja päällekkäin ja joskus ne lukkiutuvat hetkeksi yhteen. 

 

Taikakellossa on aineksia helppolukuiseksi kotimaiseksi helppolukuiseksi variaatioksi  Erin Hunterin kirjailijanimellä vuodesta 2003 ilmestyneelle Warrior Cats -sarjalle (suom. Soturikissat, Arthouse v:sta 2009, suom Vesa-Matti ja Nana Sironen). Sarjan suomennosten oikeudet ovat siirtyneet hiljattain WSOY:lle.

 

Rasaliina Jänö on myös kuvittanut teoksen itse. Kauniit vinjettikirjaimet ovat hienoisessa ristiriidassa pelkistettyjen ja hyvin tummien kuvituskuvien ja Tanja Mitchellin kansikuvan kanssa.  

 

Lastenkirjan tekijöiden nimet muistuttavat jo välillä lastenkirjojen mielikuvituksellisia henkilöhahmoja. Rasaliina Jänön (oik. Rasaliina Seppälä) lisäksi syksyn lastenkirjatarjonnasta löytyy Kissa Koskinen, joka on kuvittanut isoäitinsä Hannele Huovin lyyrisen sadun Simpukka (Tammi 2022).

 

Rasaliina Jänö on aiemmin julkaissut kuvakirjoja yhdessä sisarensa Anu Pensolan kanssa nimellä Rasaliina Seppälä (mm. Merenneitopulveri, Mäkelä 2022). 

Ei kommentteja: