Tässä vuoden 2022 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat:
Katja Bargum & Jenny Lucander: Myrornas rekordbok, Förlaget 2022.Katja Bargum & Jenny Lucander: Muurahaisten ennätyskirja, suom. Veera Antsalo, Teos 2022.
Denna fantastiska faktabok tar läsaren till myrornas värld och bjuder på något att förundra sig över på varje sida. Bokens text och illustrationer både lyfter och skärper varandra och bygger tillsammans en glad, överskådlig helhet. Den underbara myrhumorn och de träffande exemplen framkallar en verklig lärandets och upptäckandets glädje.
Yliveto tietokirja johdattaa lukijan muurahaisten maailmaan ja tarjoaa ihmeteltävää jokaisella sivulla. Kirjan teksti ja kuvitus sekä kohottavat että terävöittävät toisiaan ja rakentavat yhdessä tuumin riemukkaan, havainnollisen kokonaisuuden. Mahtava muurahaishuumori sekä osuvat esimerkit saavat tuntemaan todellista oppimisen ja löytämisen iloa.
Arvio julkaistu Lastenkirjahyllyssä 6. syyskuuta 2022.
Sofia Chanfreau: Giraffens hjärta är ovanligt stort, kuv. Amanda Chanfreau, Schildts & Söderströms 2022.
Sofia Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri, kuv. Amanda Chanfreau, S&S 2022. Suomentanut Outi Menna.
Denna roman med magisk realism för till platser och stämningar som vibrerar av något t ovanligt och fint. Läsaren rycks med för att betrakta världen med berättarens och de centrala personernas ögon, och det uppstår fascinerande kopplingar mellan fantasi och verklighet. Berättandet präglas av ett vackert språk, överraskande vändningar och humor. Lika rikliga och särpräglade är bokens illustrationer som tar läsaren till miljöer därifrån man inte vill bort.
Maagista realismia sisältävä romaani vie paikkoihin ja tunnelmiin, joissa väreilee jotain harvinaista ja hienoa. Lukija tempautuu katsomaan maailmaa kertojan ja keskushenkilöiden silmin, ja fantasian ja toden välille syntyy kiehtovia yhteyksiä. Kerrontaa siivittävät kaunis kieli, yllätykselliset siirtymät ja huumori. Yhtä runsas ja omaleimainen on kirjan kuvitus, joka lennättää lukijan miljöisiin, joista ei halua irrota.
Arvio Lastenkirjahyllyssä julkaistu 16. elokuuta 2022.
Reetta Niemelä: Mustan kuun majatalo, kuvittanut Katri Kirkkopelto, Lasten Keskus 2021.
Saturomaanin perinnettä uudistava teos puhuu luonnonsuojelun, eläinte n oikeuksien ja mielikuvituksen puolesta. Yhtä tärkeää kuin pitää huolta luonnosta ja eläimistä, on pitää huolta taikuuden, ihmeiden ja satuolentojen maailmasta. Hiisien, peikkojen ja keijujen hahmot, tavat ja asuinpaikat on kuvitettu kauniisti ja yksityiskohtaisesti. Jokaisen kuvan ääressä tekee mieli viipyä mutta myös tarinan lukemista on pakko jatkaa.
Arvio julkaistu Lastenkirjahyllyssä 5. marraskuuta 2021.
Ellen Strömberg: Mehän vaan mennään siitä ohi, suom. Eva Laakso, S&S 2022.
En trovärdig ungdomsroman som handlar om vänskap, växande och stor livshunger. Författaren skildrar skarpögt och roligt tonåringars liv i en namnlös småstad, med gränser som huvudpersonerna vill överskrida. Boken visar hur det känns att vilja väldigt mycket fastän man inte är helt säker på vad det är man vill.
Uskottava nuortenromaani kertoo ystävyydestä, kasvamisesta ja suuresta elämännälästä. Kirjoittaja kuvaa tarkkanäköisesti ja hauskasti teini-ikäisten elämää nimettömässä pikkukaupungissa, jonka rajat päähenkilö̈t haluavat ylittää. Teos näyttää, miltä tuntuu haluta valtavan paljon, vaikkei ole aivan varma, mitaä haluaa.
Arvio julkaistu Lastenkirjahyllyssä 17. lokakuuta 2022.
Saara Kekäläinen & Reetta Niemensivu: Valpuri ja vaaraliinen aamupuuro, Tammi 2022.
Arkinen aamupuuro saa yhä hämmästyttävämpiä merkityksiä kuvakirjassa, jossa sivunkääntämisen draama toimii. Kuvan ja sanan dialogi kulkee luontevasti aukeamilla, joissa visuaaliskerronnallisesti mahdottomalta vaikuttava elementti – puuro – muuntuu päähenkilön edessä milloin suurlähettilääksi, milloin osaksi taidenäyttelyä tai arkeologista aarteistoa. Liekö puuroa koskaan kuvattu näin vivahteikkaasti?
Arvio julkaistu Lastenkirjahyllyssä 3. maaliskuuta 2022.
Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet, WSOY 2022.
Romaani kuvaa vangitsevalla tavalla todellisuuden sattumanvaraisuutta sekä sitä, kuinka vääjäämättömästi yksittäisten nuorten elämät kietoutuvat ja vaikuttavat toisiinsa. Se haastaa lukijan mukaan armottomaan peliin, jossa asioiden suhteet on selvitettävä pala kerrallaan, eri näkökulmia, havaintoja ja mahdollisuuksia yhdistäen. Kokonaisuudessaan teos on taitavasti rakennettu ja sen kerronta häikäisevän hallittua.
Arvio julkaistu Lastenkirjahyllyssä 28. syyskuuta 2022
**********
Esivalintaraadin puheenjohtaja Sirke Happonen otti puheessaan – monien edeltävien esiraatien tavoin – kantaa mahdottomaan tehtävään luovia genrestä ja kirjaformaatista toiseen.
Kuuden ehdokaskirjan lista on sikäli tasapainoinen, että siitä löytyyy luettavaa eri ikäisille ja lukutaidoiltaan eri vaiheissa oleville lapsille ja nuorille.
Suomenruotsalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja tekijöiden määrä on jopa yllättävän suuri aiempiin vuosiin verrattuna. Mielestäni varsin ansaitusti. Förlaget ja Schildts & Söderströms / S&S tekevät rohkeita avauksia isompia kustantajia hanakammin. Peräti puolet ehdolle asetetuista teoksista on ilmestynyt ensin ruotsiksi ja ilmestyneet samanaikaisesti suomennoksina.
Ellen Strömberg on ehdolla myös Ruotsin August-palkinnolle nuortenromaanillaan.
Muistini mukaan ensimmäistä kertaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-raati nosti esiin kirjan, Reetta Niemelän saturomaanin Mustan kuun majatalo, joka myöhästyi edellisen vuoden palkinnon ehdokasasettelusta.
Esiraatiin kuuluivat puheenjohtajana FT, yliopistonlehtori Sirke Happonen ja jäseninä suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Mari Uusitalo sekä opiskelija Pyry Vaismaa.
Lopullisen valinnan palkinnon saajasta tekee näyttelijä, juontaja ja luokanopettaja Ernst Lawson ja valinta julkistetaan 30. marraskuuta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti