maanantai 7. marraskuuta 2022

Lastenkirjahyllyn Finlandia-varjolistalla kielen kieputusta, ihmettelyä ja itsetutkiskelua
















Taas on aika julkistaa Lastenkirjahyllyn perinteinen Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden varjolista. 

Keskiviikkona julkistetaan virallinen ehdokaskirjojen listaus.

Valinnoissa olen pyrkinyt nostamaan esiin teoksia, jotka muodostavat eheän lopputuloksen sekä tekstin että kuvituksen osalta. 

Tekijöiden uudistushenkisyys, kekseliäisyys tarinamaailmojen ja visuaalisen ilmaisun luomisessa sekä lapsen ja nuoren huomioiminen lukijana eri tavoin näkyvät näissä kuudessa erilaisessa lapsille ja nuorille suunnatussa teoksessa. 


Ulla Etto, Tuija Alariesto, Suvi Harju, Hanna Kyläniemi & Heidi Pekkonen (toim.): Nuori Priitu. Talvi 1917–1918 Rovaniemellä. 92 sivua. Lapin maakuntamuseo 2022.


 – – "Ulla Eton ja työryhmän sarjakuvakerrontana etenevä tietokuvakirja Nuori Priitu, talvi 1917–1918 hyödyntää monipuolisesti visuaalisia ja kerronnallisia ratkaisuja.  

 

Se on mainio todiste kotimaisen lasten ja nuorten tietokirjallisuuden noususta, joka näkyy jo sekä määrässä että laadussa.

 

Taustatyön valtavaa määrää voi eheän lopputuloksen äärellä vain varovaisesti arvailla. Ajankuvaa on etsitty 1900-luvun alun kuva-, esine-, arkisto- ja sanomalehtiaineistosta, kirjallisesta tutkimustiedosta, yksityisten ihmisten muisteluista ja aikalaisten elämäkerroista.  Kuvatun ajanjakson Rovaniemen rakennuskanta on tuhoutunut viimeistään Lapin sodassa ja siksi Ulla Etto on joutunut sananmukaisesti uudelleenrakentamaan Rovaniemen silloisen kirkonkylän miljöön säilyneiden rakennuspiirustusten ja valokuvien avulla".  

 

Nuori Priitu -kirjan arvio on julkaistu Kaltiossa 5/2022.



Maija Hurme: Kaikki löytämäni viimeiset. 25 sivua. Etana Editions 2022.

Maija Hurme: Alla mina sista, Schildts & Söderströms 2022. 

 

– – "Makaaberi ja koominen, haikeus ja ehdottomuus, henkilökohtainen ja yleinen vaihtelevat taajaan, ja juuri tämä tekee kuvakirjasta niin täyteläisen elämyksen.

 

Kaikki löytämäni viimeiset todistaa myös oivaltavasti, että paras lastenkirjallisuus perustuu aina vuorovaikutukseen äänen lukevan aikuisen ja tämän luentaa kuuntelevan lapsen välillä.  


Hurme vaihtelee rohkeasti kuvituksen sävyasteikkoa. Lyijykynän harmaus saa kontrastia samalla aukeamalla akvarellikuvituksesta, jossa sulavalla lumiukolla on tymäkän punainen porkkananenä". 

 

Kaikki löytämäni viimeiset -kuvakirjan arvion voi lukea Lastenkirjahyllystä.


 

 

Mikko Kalajoki: Almus. Tännetuloa terve. Kuvitus Jani Ikonen. 176 sivua. WSOY 2022.

 

– – "Mikko Kalajoen peikkokieli ei jää jälkeen Roald Dahlin lastenromaanien kieli-iloittelusta. 


Almus on ilkitekoinen ja laatuomainen lastenromaani, johon on helppo mielivöityä. Almuksen lukeminen oli minulle mahtimielevä kunniatehtävä. Suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille lastenkirjallisuuteen peräpyyheltelevästi suhtautuville punteville 
ja varkintormelimaisille aikuisille. Vaarana voi nimittäin olla, että aikuisen tekee mieli vohnia kirja aikuisten lukupiirissä ääneen.


– – Jani Ikosen mustavalkokuvitus höystää oivaltavasti Kalajoen huumorin ominaisulaatua: kuvakulmat ovat usein viistoja ja kuvissa leikitellään perspektiivillä eri tavoin".  


 

* Kursivoidut sanat peräisin Almus-peikon peikkokielestä. 

 

Almuksen arvion voi lukea Lastenkirjahyllyssä

 

Ansu Kivekäs: Raakaversio, 183 sivua, Tammi 2022.

– – "Raakaversio kertoo yhtäältä jo tuhannesti ennen kerrotun epäonnisen lovestoryn, mutta toisaalta Kivekäs onnistuu lataamaan siihen niin paljon ehtaa tunnetta, että lukuelämys tuntuu uudelta ja kutkuttavan omaperäiseltä. 

 

Ellin säkenöinti, uhma ja vimmainen tahtotila tekevät lukijaan lähtemättömän vaikutuksen. 

 

Luontevasti ja kirjan tyyliin sopivasti Kivekkään kielellinen tykitys muuntuu toisinaan rapiksi tai muutoin iskeväksi lyriikaksi". 

 

Raakaversion arvion voi lukea Lastenkirjahyllyssä.



Malin Klingenberg & Maria Sann: Luuranko. 35 sivua. 
Suom. Outi Menna. S&S 2022.

Malin Klingenberg & Maria Sann: Skelettet, Schildts & Söderströms 2022.

 

– – "Kuvakirjan viehätys ja dynaamisyys syntyy nopeista leikkauksista kuvituksessa ja tekstissä. Lapsi pystyy täydentämään aukkokohdat omassa mielikuvituksessaan. Ratkaisut tuntuvat virkistäviltä, sillä moni kotimainen kuvakirja ei luota riittävästi kuvan ilmaisuvoimaan ja kykyyn viedä kertomusta eteenpäin.

Sann tiivistää kehonkieleen laajan tunnekirjon, ja hän on taitava kuvaamaan tunteita katseen kautta.  Kuvitus hyödyntää myös simultaanista, monikohtauksista kuvaa, joka havainnollistaa liikettä. Erityisen tehokas se on kohtauksessa, jossa näytetään Teon putoaminen tikapuilta".

 

Luuranko-kuvakirjan arvio on julkaistu Kuvittaja-lehdessä 3/2022.


 

Mila Teräs: Yökirjeitä. 176 sivua. Otava 2022.

 

– – "Teräksen nuortenromaani jättää lukijaansa vahvan jäljen – paitsi kauniin, vivahteikkaan ja myötäelävän kielen ja kerrontansa ansiosta, niin myös siksi, että Fridan hyväksikäyttämä mies joutuu oikeuden eteen. Poliisi ottaa hänet vakavasti".  


Teräksen romaani valaa toivoa kotimaisen realistisen nuortenromaanin paluuseen: Yökirjeitä nostaa tärkeän, nykynuoria kiinnostavan aiheen esille ja Teräs  työstää sitä uskottavasti. Romaani on kielellisesti rikas ja rakenteeltaan taitavasti laadittu.   

 

Yökirjeitä on arvioitu Lastenkirjahyllyssä.

 

 

 


Ei kommentteja: