keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Kiinnittäkää huomiota kynnysmattojenne kuntoon!










Hannu Hirvonen: Vahna paha! Kuvitus Johanna Taskinen & Aki Nyyssönen. 179 sivua. Sarvet 2022 / VaLas-kollektiivi. 

 

 



Ympäristö vaikuttaa ihmiseen yllättävän paljon. Se, mihin olet sattunut syntymään ja minne olet päätynyt asumaan, ei toki määrää kohtaloa, mutta tuuppaa kyllä vauhtia syöksyyn. Kukaan ei ole täysin oman onnensa seppä. Herra Rontin asuinseutu oli pääsääntöisesti arveluttavaa aluetta. Asiat olivat liian hyvin. Kurjuutta ja nälänhätää näkyi yllättävän vähän. Yhteiskunta huolehti vähäosaisista. Yleinen ilmapiirikin oi muuttunut järkyttävän positiiviseksi, jopa herra Rontin kotikaupungissa. Toki kaikenlaisen vastakkainasettelun lisääntyminen antoi toivoa.  Siitä kehityksestä herra Ronttikin ansaitsi sulan hattuunsa. Jos päivän sana on laittaa hyvä kiertämään, voi siihen vastata vain lyömällä kaksi pahaa vastakierteeseen.

 

 

Hannu Hirvonen on profiloitunut poikkeuksellisen monipuolisena ja -äänisenä lasten- ja nuortenkirjailijana.  Hän on kirjoittanut nuortenkirjoja, kuvakirjatekstejä ja helppolukuisia lastenromaaneja lukutaidon alkuun. 


Parin vuoden takainen, omakustanteena ilmestynyt Jääpeilin vanki teki minuun vaikutuksen nonsense-aineksillaan. 


Monissa  Hirvosen lasten- että nuortenkirjoissa on erityistä venkoilua ja räyhäkkyyttä sekä kieli poskessa filosofointia.

 

VaLas-kollektiivin yhteisen tuen avulla ilmestynyt syksyn uutuus Vahna paha! on asetelmiltaan anarkistinen lastenromaani.

 

Sen asetelmat ovat toki tuttuakin tutummat monista lastenki lastenkirjoista, joissa aikuisten ynseys ja tosikkous rinnastetaan lapsen kaikkivoipaisuuteen ja avarakatseisuuteen.




Kenellekään tuskin jää epäselväksi, että herra Rontin ajatukset
  ja aikeet eivät usein ota muita kanssaeläjiä kovin hyvin huomioon.
Johanna Taskisen ja Aki Nyyssösen kuvitusta Hannu Hirvosen
lastenromaaniin Vahna paha! (Sarvet 2022). 

 


Herra Rontti on todellinen ankeuttaja, joka rakastaa vastakkainasettelua ja kyräilyä. 

 

Hän on yksi kansainvälisen YKK:n (eli Yhdistyneiden Kiusankuntien) pahanmielenlähettiläistä. 


Pahaksi onneksi vallitseva elämäntapa suosii kuitenkin yhä enenevässä määrin lähimmäisenrakkautta ja toisten huomioon ottamista… myös  kotimaan rajojen ulkopuolella. 

 

YKK:ssa on myös käynnissä valtataistelu ja herra Rontti on yksi viimeisimmistä toimintakykyisistä kiusanhengistä ja hän on pierimysjärjetyksessä pian ehdolla Suur-Ärmätiksi. 


Pohjoismaiden ykkösilkimys, ruotsalainen Per S. Berserkki, koki nimittäin karmean kohtalon ja tuli sullotuksi Ikean pahvilaatikkoon! 





Kehon kieli puhuu puolestaan: vielä tässä vaiheessa
Rontti tekee hyvin vastentahtoisesti hyvää.
Johanna Taskisen ja Aki Nyyssösen kuvitusta Hannu
Hirvosen lastenromaaniin Vahna paha! (Sarvet 2022).   

 



Kiusanhenkien mafiataistelu jää kuitenkin sivuseikaksi, kun lukija pääsee seuraamaan herra Rontin kotitaloon muuttavan Normiston perheen ja Rontin vähittäistä tutustumista. 

 

Lisäkierrettä tarinaan tuo se, että perheen isä on poliisi ja tämän tytär Sirkku on sosiaalisen median alustoilla taitavasti sukkuloiva varhaisteini, joka saa herra Rontilta liikanimen ”partiopeppi”. 


Perheellä on myös Rontti-niminen kissa ja Normistojen nuorimmainen Samu kiintyy oitis herra Ronttiin, jota hän kutsuu vielä hiema vaillinaisen puhetaitonsa takia nimellä Vahna paha. Nimellä viitataan todennäköisesti kansanperinteen vanhaan kehnoon eli paholaiseen tai piruun.  

 

Onneksi herra Rontti ei kuitenkaan ole läpeensä paha: 

 

Kaupungilla hän näkee äidin, joka tempoo lastaan ja puhuu samalla puhelimeen. 


Rontti kehottaa äitiä luopumaan älypuhelimesta, niin ”lapset voisivat paremmin. Olisivat rauhallisempia” ja nukkuisivatkin riittävästi.

 

– Pieni lapsi on kuin kynnysmatto. Sen kunnosta näkee, millainen koti on, herra Rontti sanoi hymyillen. 


Rontin ilkivalta paljastuu ja hän joutuu oikeasti vastaamaan teoistaan. 

Nuoruuden rakkaus tuonee hieman helpotusta asiaan, mutta onneksi tämä romanttinen säie rajataan lopusta pois! 



Ei kommentteja: