tiistai 20. joulukuuta 2022

20. luukku: Vanhurskasta ja vähän ylevääkin joulun odotusta Topeliuksen seurassa

 

 













Toim. Tuula Pere: Joulun aikaan. Topeliuksen lastenrunoja. 27 s. WickWick 2022. 



 

Lastenkirjailija ja kustantaja Tuula Pere on pöyhinyt Zacharias Topeliuksen lastenlyriikkaa viisiosaisessa, eri aihepiirien mukaan toimitetuissa kuvarunokirjoissa Luonnon sylissä; Lapsen askelin; Elämää oppimassa; Vuodenkierto ja Joulun aikaan


Runot ja niiden kuvitukset ovat peräisin kahdeksanosaisesta vuosina 1927–1930 ilmestyneestä Lukemisia lapsille / Läsning för barn -kokoelmasta. 


Se oli ilmestymisaikaansa nähden poikkeuksellisen näyttävä, osin nelivärikuvitettu ja painojäljeltäänkin korkeatasoinen yhteispohjoismainen kirjahanke, jonka kuvittajiksi saatiin eturivin kuvittajia ja kuvataiteilijoita, Suomesta muiden muassa Venny Soldan-Brofeldt, Albert Edelfelt ja Väinö Blomstedt, Ruotsista mm. Ottilia Adelborg ja Carl Larsson

 

Joulun aikaan -runokuvakirjassa on kuusi Topeliuksen lastenrunoa. 

 

Niiden äänilaji ja riimittelyt ovat nykylapsen korvaan jo varsin mahtipontisia ja kieleltään sekä kristilliseltä sanomaltaankin vieraita. 

 

Nähtävästi tekstin automaattiskannaus on tehnyt toisinaan tepposet.  


Esim. säkeillä "Tervehtii jo meitä / joulu ihanin!" -alkavassa "Joululaulussa" säe "Sinuun ilomiellä / luon mä katsehen" on muuntunut muotoon ”Sinuun ilomiellä / luon mä katsellen”.

 

”Ainan jouluaatto” -runossa Aina-tyttö kirjoittaa kirjettä maaseudulla asuvalle ystävälleen ja kertoo vuolain sanakääntein kaupungin äveriäästä  joulunvietosta. 



"Joulusadun" Herra Jäykkänen (vas.) viis veisaa kristillisestä
joulunvietosta. Venny Soldan-Brofeldtin kuvitus on julkaistu
alunperin Lukemisia lapsille -antologiassa ja se on uudelleenjulkaistu
 Tuula Peren toimittamassa kuvarunokirjassa 
Joulun aikaan.
Topeliuksen lastenrunoja 
(WickWick 2022). 

.  

Pitkässä ja monipolvisessa ”Joulusatu”-runossa kerrotaan herra Jäykkäsestä, joka suhtautuu jouluun hyvin nyreästi ja unohtaa kutsua enkelin perheen joulupöydästä. 


Joulut seuraavat toisiaan, vaimo ja lapset siirtyvät tuonpuoleiseen, mutta Jäykkänen sananmukaisesti jäkittää edelleen, kunnes vihdoin vanhana ja raihnaisena ottaa joulun sanoman sydämeensä.





"Joulu oveen kolkuttaa , / hymyy tuiskusäässä" – –
Kuusi on vielä koristelematta ruotsalaisen kuvittajan
J. A. G. Acken kuvituskuvassa Topeliuksen runoon "Joululaulu".  
Acken kuvitus on julkaistu alunperin Lukemisia lapsille -antologiassa ja
 uudelleen julkaistu Tuula Peren toimittamassa kuvarunokirjassa 
Joulun aikaan. Topeliuksen lastenrunoja  (WickWick 2022). 




Tutuimpaa ja lapsenmieliempää  Topeliuksen jouluaiheisten lastenrunojen osastoa edustaa valikimassa  säkeillä ”Joulu oveen kolkuttaa, / hymyy tuiskusäässä”  alkava ”Jouluruno”.


Sisäsivujen kuvitukset ovat Ottilia Adelborgin jugendin eleganssilla kuvittamaa, kansikuvaksi nostettua "Ainan jouluaatto"-runon kuvituskuvaa lukuunottamatta mustavalkoisia. 






Ei kommentteja: