perjantai 16. joulukuuta 2022

16 luukku: Joulu on antamisen aikaa
David McKee: Elmeri ja kaikkein paras lahja. Suomentanut Terhi Leskinen. 25 sivua. Mäkelä 2022.

David McKee: Elmeri ja valkoparta. Suomentanut Terhi Leskinen. 25 sivua. Mäkelä 2010.

 

 

 
Tänä keväänä edesmennyt brittiläinen lastenkirjailija ja kuvittaja David McKee (1935–2022) tunnetaan Suomessa parhaiten Elmeri-norsusta ja Kuningas Rollosta kertovista kuvakirjasarjoista.

 

Elmeri on kirjava norsu, jonka kanssa pohditaan arjen pieniä ja suuria asioita, ilmiöitä ja elämää ylisummaan.  

 

Sarjan uusin osa Elmeri ja kaikkein paras lahja ei ole varsinainen joulukirja, mutta se muistuttaa silti nasevasti, että usein parhaat lahjat ovatkin aineettomia.

 

Elmeri-kirjoissa on yleensä aina sama kaava: Elmeri kulkee viidakossa eteenpäin ja kohtaa muita eläimiä, joiden kanssa työstetään aina jotain asiaa.

 

 

­ – Elmeri, joku huikkasi kalliolta. Se oli Tiikeri.

– Saara-täti etsii sinua, sillä on kuulemma jotain tärkeää sinulle.

Kuule Elmeri, eihän nyt ole joulu?

– Saara-tädin mielestä voi vaikka ollakin, Elmeri naurahti.

 

Vihdoin löytyy huonomuistinen ja -kuuloinen Saara-tätikin ja tämä muistaa, mitä tärkeää hänellä oli Elmerille: rakkaita terveisiä! 

 

Sarjan aiemmassa osassa Elmeri johdattaa norsulapset viidakosta lumiseen kuusimetsään, mistä ne noutavat oman joulupuun. 

Ja joulun tullessa Elmeri ohjeistaa norsuja menemään piiloon, kun Valkopartainen joulunorsu saapuu kuuden hirven vetämällä reellä viidakkoon. 


Elmeri lastaa Valkoparran reen täyteen lapsille vietäviä lahjoja:Tämä on antamisen aikaa. Me annamme lahjoja, ja Valkoparta vie lahjat niille, jotka tarvitsevat niitä eniten. 

 

… mutta eivät pikkunorsutkaan jää osattomiksi: jouluyönä Elmeri laittaa nukkuvien norsujen viereen jokaiselle oman pienen lahjan. 
Ei kommentteja: