lauantai 10. joulukuuta 2022

”Jestas sentään”, sanoo rouva Huu


Yksityiskohta Hannu Mäkelän
 kuvituksesta kirjaan 
Herra Huu, rouva Huu
ja vauva Huu
 (Tammi 2006)
Tämä on tilastojen mukaan 2000. Lastenkirjahyllyssä julkaistu teksti.

 

13 vuoden aikana Lastenkirjahyllyssä on julkaistu enimmäkseen uusien lasten- ja nuortenkirjojen arvioita. 


Mukana on myös jonkin verran keskustelun avauksia, palkintouutisia ja seminaariraportteja. 

 

Perustin Lastenkirjahyllyn syyskuussa 2009. 

 

Tuolloin elettiin yhdenlaista lasten- ja nuortenkirjakritiikin rospuuttoaikaa. 

 

Julkisuudessa oltiin asiasta monella taholla huolissaan, mutta mitään konkreettista ei keksitty tehdä. 

 

Lastenkirjahyllyn perustamisessa oli kyse paitsi yleisestä niin myös henkilökohtaisesta protestista ja halusta lisätä lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvää keskustelua. 

 

Keskustelu olikin alkuvuosina erittäin vilkasta. 

 

Lastenkirjahyllyn tilastoista selviää, että tekstien kommenttiketjuista löytyy peräti 2263 kommenttia! 

 

Viime vuosina kommentointi ja sitä myötä laajempi keskustelu lasten- ja nuortenkirjallisuudesta blogin sisällä on ehtynyt lähes kokonaan. 

 

Blogien ”kulta-aika” on hiipunut jo hyvän aikaa.

 

Suomen aikakausmedia ry:n mukaan sosiaalisen median vaikuttajien sisällöntuotanto on valunut jo pitkään Instagramiin ja muihin sosiaalisen median palveluihin. 

 

Apu.fi:ssä politiikkaan ja yhteiskunnallisiin asioihin keskittyvää Uuninpankkopoika-blogia 12 vuotta pitänyt Saku Timonen toteaa Aikakausmedian verkkosivujen haastattelussa, että keskustelu on siirtymässä blogeista muille alustoille, kuten Facebookiin ja Twitteriin ja tämä suuntaus näkyy myös blogien vähentyneissä kävijämäärissä. 

 

Timonen on kertonut lopettavansa blogin kuluvan vuoden lopussa.

 

Minä ja alter egoni rouva Huu, joka löytyy Hannu Mäkelän Herra Huu -sarjan kuudennesta osasta Herra Huu, rouva Huu ja vauva Huu (Tammi 2006),  lupaamme puksuttaa tällä alustalla vielä ensi vuonnakin.

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden saama mediajulkisuus ei ole juurikaan vuosien mittaan muuttunut, mutta se on moniäänistynyt, kun entistä useammat lasten- ja nuortenkirjallisuuden harrastajat, rakastajat ja aktivistit ovat levittäytyneet eri alustoille jakamaan lukuelämyksiään. 


Tämän olen saanut kokea myös kouluttajana Lastenkirjainstituutin tänä syksynä järjestämissä Kirjoita lastenkirjoista -koulutuksissa. 


Lähikoulutukseen osallistui 30 ja ilmaiseen, suppeampaan etäkoulutukseen, viitisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta.Lastenkirjahyllyn päivittäinen kävijämäärä vaihtelee lasten- ja nuortenkirjasesongin mukaan sadasta muutamaan sataan ja  parhaimmillaan (Finlandia-ehdokasasettelun aikoina) jopa yli tuhanteen.

 

Otan mielelläni vastaan kehittämisehdotuksia tai ylisummaan palautetta. 

 

Olisi myös lystiä kuulla, ketkä Lastenkirjahyllyä nykyisin säännöllisesti tai aika-ajoin lukevat.   

 

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Alkupuhetta lukiessani pelkäsin jo, että ilmoitat lopettavasi. Onneksi et! Luen blogiasi säännöllisesti saadakseni tietoa lastenkirjakentästä. Vaikka käytän tietoa nykyisin vain lähipiirin ilahduttamiseen, on hauska seurata mistä nyt kirjoitetaan ja mitä luetaan. Meillä on tosi kiinnostavia ja taitavia lasten- ja nuortenkirjojen tekijöitä, ja blogisi kertoo kompaktisti siitä mitä he tekevät. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Minä luen säännöllisesti!

Anonyymi kirjoitti...

Instagramiin on tullut paljon lastenkirjoihin liittyviä tilejä, mutta mikään niistä ei pääse lastenkirjahyllyn tasolle. Täältä löytyy perspektiiviä tarkastella kirjoja monipuolisesti ja erilaisista näkökulmista ja ihan oikeaa kritiikkiä, ei vain kehuja tai "kiitos kustantamolle kun lähetti nämä kivat kirjat..." tyyppisiä esittelyjä.

Luen lastenkirjahyllyä oikeastaan kolmesta näkökulmasta: Lukijana, äitinä ja tekijänä.

Eniten pidän jutuista joissa esitellään useampia kirjoja jotka käsittelevät samaa aihetta tai teemaa. Uutuuskirjojen esittelyjä ja arvosteluja on tietysti myös mielenkiintoista lukea.

Ihana kuulla että lastenkirjahyllyn täyttäminen jatkuu myös ensi vuonna!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, että blogi jatkuu! Minä luen säännöllisesti. Varhaiskasvatuksen opettajana minun pitää olla selvillä siitä, mitä lastenkirjallisuuden kentällä tapahtuu. Blogista olen saanut hyvää tietoa ja vinkkejä sekä ammatillisesti että äitinä.

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos tähänastisesta palautteesta!

Hurjan kiva kuulla, että Lastenkirjahylly tavoittaa varhaiskasvattajat ja vanhemmat ja muut lasten- ja nuortenkirjoista eri syistä kiinnostuneet.

Viivi Koo / Kirjailuja kirjoitti...

Minä luen blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti. Ihailen ammattitaitoa ja omistautumista, joilla kirjoitat ja analysoit kirjoja, jotka ovat valitettavan usein ylenkatsottuja. Ilman lastenkirjoja meillä ei ole tulevaisuudessa niitä aikuisten kirjojen lukijoitakaan.

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos Viivi, mainio kiteytys lapsista tulevaisuuden lukijoina!

Onpas omalla blogillasi hauska nimi. Hienoa, että luet monipuolisesti kirjallisuutta laidasta laitaan.

Anonyymi kirjoitti...

Parahin rouvu Huu, arvostan blogisi kirja-arvioiden syvyyttä ja monipuolisuutta. Mukavaa jatkoa tuleviin vuosiin, toivoo lastenkirjastotyö tekevä :)

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos tosi arvokasta työtä tekevälle lastenkirjatyöläiselle palautteesta.

Raija R. kirjoitti...

Onnittelut ihanalle rouva Huulle, jo kaksituhatta kirjoitusta, vau mikä määrä! Toivon että jaksat jatkaa tämän tärkeän foorumin ylläpitoa. Kommentteineen ja keskusteluineen se yhdistää lasten- ja nuortenkirjoista kiinnostuneita. Suomentajana olen erityisen iloinen, että arvioit myös käännöskirjallisuutta ja annat palautetta suomennosten laadusta. Lämpimät kiitokset tähänastisesta ja hyvää jatkoa!

Raija R. kirjoitti...

Hihii, hoksasin vasta nyt kommentoineeni äsken vuoden vanhaa tekstiä! Jostakin syystä se nousi uutisvirrassa esille. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan: onnittelut ovat paikallaan nyt kun kirjoituksia on pitkälti kolmattatuhatta. Iloisin terkuin Raija :)

Rouva Huu kirjoitti...


Raija R., kiitos palautteesta ja siitä että seuraat aktiivisesti Lastenkirjahyllyä.

Jospa ensi vuonna päästäisiin vihdoin tapaamaan vapaamuotoisesti...