torstai 1. joulukuuta 2022

Nyt seikkaillaan arjen ja sadun välimaastossa


Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saivat eilisessä Finlandia-gaalassa sisarukset Sofia Chanfreau & Amanda Chanfreau saturomaanistaan Giraffens hjärtan är ovanligt stort (Schildts & Söderströms 2022, suom. Outi Menna, Kirahvin sydän on tavattoman suuri, S&S).

Voittajan kuudesta ehdokkaasta valinnut näyttelijä, juontaja ja luokanopettaja  Ernest Lawson toi puheessaan esille yhden tärkeän asian:

 

Lastenkirjat voivat jäädä usein kesken, jos juoni ei vedä lukijaa mukaansa. 

 

Lapsi ei ole omien havaintojeni mukaan koskaan vieraskorea ja sinnittele eteenpäin, jos kirjan kerronta aika ajoin junnaa paikoillaan tai kirjan kieli tai tyyli ei puhuttele häntä lainkaan. 


Lapsi – tai  yhtä lailla nuori – paukauttaa kirjan kannet kiinni ja täyttää kirjan lukemisesta jääneen ajan jollakin muulla itselleen mieluisalla toiminnolla.


Ja juuri tästä syystä pitäisikin mielestäni entistä enemmän kiinnittää jo kirjan suunnitteluvaiheessa yhdessä ammattitaitoisten kustannustoimittajien ja graafisten suunnittelijoiden kanssa huomiota siihen, että kulloinkin työn alla olevan lasten- ja nuortenkirjan kerronnan imu oikeasti säilyisi alusta loppuun ja että kirjaan valittu teema kantaisi ja kiinnostaisi  parhaimmillaan vielä ilmestymisvuoden jälkeenkin erilaisia lukijoita. 


Säkenöivä kerronta ei heilahtele kulloistenkin trendien mukaan.


Lasten ja nuorten lukemaan innostamisesssa keskeisintä onkin lahjonnan, kiristyksen ja uhkailun sijasta se, että lapsi oivaltaa itse lukemisen hurman ja koukuttuu tähän siinä määrin, että etsii lisää samankaltaista luettavaa.  Lawson esitti puheessaan myös yhden ratkaisun siihen, kuinka saadaan lapset lukemaan: toimitaan, kuten hänen oma äitinsä teki: jatketaan sinnikkäästi hyvien kirjojen suosittelemista, eteen kantamista ja kannustamista, vaikka lapsi ei heti tarttuisikaan kirjatäkyihin. 

 

Toinen asia sitten onkin – ja siihen Lawson ei esittänyt ratkaisua – se, kuinka nämä äidit ja isät ja muut lapsen ja nuoren lähellä olevat aikuiset saisivat omaan uutisvirtaansa enemmän syötteitä hyvistä lasten- ja nuortenkirjauutuuksista.

 

Yleisön suosikiksi äänestettiin Reetta Niemelän Mustan kuun majatalo (kuv. Katri Kirkkopelto, Lasten Keskus 2021).

 

Ehkä tämä aika kaipaa juuri nyt satua, seikkailua, fantasiaa, joihin kuitenkin lomittuu myös arkisia säikeitä.

 

Sofia Chanfreuau kertoi kiitospuheessaan saaneensa lukijapalautetta siitä, kuinka saturomaani on herättänyt lapsissa halun puhua omista tunteistaan.  


Kirahvin sydän on suunnattoman suuri on arvioitu Lastenkirjahyllyssä elokuussa 2022 ja Mustan kuun majatalo marraskuussa 2021.

Ei kommentteja: