torstai 22. joulukuuta 2022

22. luukku: Jouluna saa myös hölmöillä

Ville Nummenpää: Hölmöjä joulusatuja, kuvittanut Hende Nieminen. 62 sivua. Mäkelä 2022.

 

Hölmöjen satujen konsepti on osoittautunut ilmeisen kannattavaksi, sillä Ville Nummenpään ja Hende Niemisen satukirjoja on jo julkaistu kolme erilaista.

 

Uusin keskittyy joulunpyhiin. 


Mukana on kahdesta aiemmasta kokoelmasta Hölmöjä iltasatuja ja Entistä hölmömpiä iltasatuja (2020 ja 2021) tuttuja hahmoja, kuten Rolle-Robotti, Valdemar-valas ja professori Simiaani. 

 

Jouluaiheisten satujen suurin mysteeri on kautta vuosikymmenten ollut ihmetellä sitä, kuinka Joulupukin on mahdollista kiertää yhden vuorokauden aikana ympäri maailmaa jakamassa paketteja kilteille lapsille. 

Joulupukki ja Nukkumatti skoolaavat
onnistuneelle keksinnölleen. Jopa Helsingin
rautatieaseman kivimiehet ovat sikeässä unessa!
Hende Niemisen kuvitusta Ville Nummenpään
Hölmöihin joulusatuihin (Mäkelä 2022). Sadussa ”Nukkumatti ja Joulupukki eivät pidä kiirettä” paljastetaan, että nämä kaksi keskeistä satuhahmoa ovat keksineet käyttää jymyunihiekkaa, joka tainnuttaa jopa ajankulun sikeään uneen. 

 

”Lumiukkojen saunailta” -sadussa kerrotaan lumiukkojen järjenvastaisesta halusta saunoa. 

Saduissa kaikki on mahdollista: jopa
lumiukot näyttävät nauttivan saunomisesta.
Hende Niemisen kuvitusta Ville Nummenpään 
Hölmöihin joulusatuihin (Mäkelä 2022). 
Monen sadun jippona ovat verbaalisesti riemastuttavat hahmot ja niiden toinen toistaan ällistyttävät edesottamukset. Yksi satu, nimeltään ”Miksi sanonnoissa ei ole mitään järkeä?”, keskittyy pohtimaan suomen kielen samaa tarkoittavia tai muutoin kuvaannollisia sanoja ja sanontoja. 


Jokaisen sadun perässä on vuorovaikutteinen pohdintatehtävä, joka hieroo lapsen mielikuvitusnystyröitä. 


Kirjan takakannessa on varoitus: "Hölmöjen iltasatujen on todettu aiheuttavan pitelemättömiä naurukohtauksia. Lue omalla vastuulla!!

 

Hende Niemisen kuvitus on raffin karikatyyristä ja sen absurdit elementit kulkevat käsikynkässä Nummenpään sinkoilevan mielikuvituksen ja fabuloinnin kanssa. 

 

 

Ei kommentteja: