torstai 14. tammikuuta 2010

Törhönen ja Kaskinen saivat Topelius- ja Lydecken -palkinnot


Lauri Törhönen sai Topelius-palkinnon vuodelle 2010 nuortenromaanistaan Sello & Pallo: vaaleansininen rakkaustarina (Tammi) ja Arvid Lydecken -palkinnon vuodelle 2010 sai Anna-Mari Kaskinen tarinakokoelmastaan Tuulihattu ja tuhat tarinaa. (Kirjapaja, kuv. Matti Pikkujämsä).

Selloa & Palloa perusteltiin seuraavasti:

Koskettava kirja aikuistumisen kynnyksellä olevista nuorista. Mikaelin elämässä on tärkeintä jalkapallo ja Aino soittaa selloa. Sattumalta he kohtaavat eikä mikään ole enää kuin ennen: pojan on löydettävä ihmeellinen tyttönsä. Mikaelin ja hänen perheensä suru isän kuoltua kulkee tarinassa haikeina sävyinä. Kirja päättyy toiveikkaasti, ja tämä viehättävä rakkaustarina vie myös aikuisen lukijan mukanaan.


ja Tuulihattu -tarinakokoelmaa seuraavasti:

Kirja sisältää yhdeksän tarinaa ja kehyskertomuksen, joissa yhdistyy lapsen arkimaailma ja sadun lumo. Pienet koululaiset Tuuli ja Teemu tutustuvat kerrostalon naapureina. Vilkas tyttö - Tuulihattu – saa hattunsa avulla läheisensä kertomaan jotain itsestään. Kaskisen herkät runot jokaisen kertomuksen lopussa tiivistävät sen ytimen. Tarinat voi lukea yksitellen sellaisenaan – aikuisen ja lapsen yhteiset lukuhetket voivat jatkua tästä omia tarinoita kertomalla. Taitava kuvitus täydentää upeasti kokonaisuuden.Lauri Törhönen on tunnettu elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hän on ohjannut monia nuortenelokuvia ja aikuistuvien nuorten kasvukertomuksia.

Anna-Mari Kaskinen tunnetaan kirjailijana, runoilijana, sanoittajana ja käsikirjoittajana. Hän on kirjoittanut yli kolmekymmentä messua, musikaalia ja musiikkinäytelmää.

Topelius-palkinto myönnetään vuosittain korkeatasoisesta nuortenkirjasta. Palkinto on Suomen Nuorisokirjailijoiden perinteinen tunnustus, joka perustettiin vuonna 1946. Palkintosumma on 1700 euroa.

Arvid Lydecken -palkinto on perinteinen, Suomen Nuorisokirjailijoiden perustajajäsenen nimeä kantava lastenkirjapalkinto, jota on jaettu 1960-luvulta lähtien. Se myönnetään vuosittain korkeatasoisesta lastenkirjasta. Palkintosumma on niin ikään 1700 euroa.

Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut kirjastonhoitaja Katariina Ahtiainen ja jäseninä kirjastovirkailija, lasten ja nuortenkirjallisuuden kriitikko Marja Welin, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marja Rikaniemi ja freelancer-kriitikko Emma Saure.

Lastenkirjahylly onnittelee voittajia!

Raadin linjauksissa voi nähdä halun liputtaa perinteisen, nuoren kasvuun ja itsenäistymiseen keskittyvän itsenäisen nuortenromaanin sekä määrältään viime aikoina lähes uhanalaiseksi hiutuneen lyhyen satukirjallisuuden puolesta.

Molemmat kirjat on arvioitu Lastenkirjahyllyssä, Sello & Pallo 11. tammikuuta 2010 ja Tuulihattu ja tuhat tarinaa 3. lokakuuta 2009.

1 kommentti:

Mila kirjoitti...

Onnea palkituille!

"Selloon ja palloon" en ole vielä enntättänyt tutustua, mutta "Tuulihattu ja tuhat tarinaa" tempaisi heti mukaansa sekä äidin että 5-vuotiaan tyttären.

Kiitos vielä tästä kattavasta blogista!