tiistai 2. marraskuuta 2010

Heikoille voimaa voi vahvemmat antaa


Esko-Pekka Tiitinen & Nikolai Tiitinen: Kyyhkyn kysymys. 25 sivua. Tammi 2010.

Isän ja pojan, Esko-Pekka ja Nikolai Tiitisen, yhteinen kuvakirja istuu tähän kiireiseen ja itsekeskeiseen aikaan lähes tilaustyön tavoin ja toimii pätevänä moraliteettina monen ikäisille lukijoille.

Kyyhkyn kysymys on alun perin kirjoitettu näytelmäksi. Sitä on esitetty Elämän pisarat –nimisenä jo 70 maassa osana Environment Online (ENO) –verkkokoulun luonnonsuojelukampanjaa, jossa Esko-Pekka ja Nikolai Tiitinen ovat olleet mukana.

Kyyhkyn kysymys jatkaa luontevasti myös Esko-Pekka Tiitisen omaa henkilökohtaista projektia, jossa hän herättelee nuorten lukijoidensa sosiaalista omaatuntoa ja humaanisuutta.

Tähän humaanisuuden ketjuun kuuluvat esimerkiksi Tiitisen kuvakirjatarinat Maailman pienin lehmä (1991, Kustannuskiila, kuv. Tuula Tiitinen ja Onnen omat, Kustannuskiila 1989, kuv. Tuula Tiitinen) sekä viimeisin nuortenromaani Villapäät (Tammi 2008).

Kyyhky sinkoutuu hiekkamyrskyssä kauas eteläisestä kodistaan. Se kohtaa viisaana pitämänsä pöllön ja pyytää siltä apua. Toinen toistaan tukien ne etenevät haasteellisella matkallaan. Ne kohtaavat valaan, jolla on sama matkan määränpää, ja vietävänään viesti apua tarvitseville ihmisille.


Esko-Pekka Tiitisen teksti on jyhkeää, mutta silti käytännönläheistä.

Hän puhuu aavikoitumisesta, eläinten tuskasta ja veden merkityksestä kaikelle elolliselle lähes raamatullisella ponnella. Hänen tekstistään voi poimia aforismeja moneen elämäntilanteeseen:

Heikoille voimaa voi vahvemmat antaa, jos tuuli on myötäinen

Kiltti on sellainen, joka auttaa. Ja viisas on se, joka ymmärtää hädän.

Tahto on suuri silloin kun se on kantajansa kokoinen.


Lopulta tuuli auttaa kyyhkyä ja pöllöä:

Tuuli otti pöllön ja kyyhkyn toiveet suureen syliinsä, pyörähteli iloisesti ja lähti matkaan. Tuulispäänä se kuljetti viestiä kaikille mantereille, yli vuorten ja valtamerien. Kaikkialle se toi tuulahduksen hyvää tahtoa. Amerikassa tuuli kuiskasi viestin puuman korvaan, Kiinassa pandalle, Australiassa koalalle ja Afrikassa gorillalle.
Kaikki eläimet ottavat siemeniä matkaansa ja tuovat ne aavikoituneelle alueelle. Ja niin elämä voi jatkua.

Nikolai Tiitisen sekatekniikalla toteuttama kuvitus on kuin mannaa väsyneille silmille. Sen luonnonläheiset murretut värit puhuvat omaa kieltään toivon ja yhteisen vastuun merkityksestä.
Ei kommentteja: