sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Talven valoa kuvakirjoissa


Emily Hawkins & Lisa Evans: Lumiprinsessa. Suomentanut Ulla Sirén. WSOY 2010. 22 sivua.

Stephen Mackey: Miki. Suomentanut Maikki Tilvis. Aurinko Kustannus 2010. 47 sivua.

Tässä kaksi pakahduttavan kaunista ja talvista kuvakirjaa. Niiden tyylitelty miljöö ja lumimaisemat ovat tosin kaukana Pohjolan talvimaisemista, mutta taitavasti ne onnistuvat silti vetoamaan romanttisia ja sadunomaisia aineksia arvostaviin naislukijoihin.

Miki on pieni eskimotyttö, joka elää karujen jäätiköiden hallitsemassa maassa. Miki haaveilee yhdessä ystäviensä pingviinin ja jääkarhun kanssa pienestä puusta, jonka hän voisi koristella kauniilla valoilla. Sähkövoimaan tarvitaan vahvoja apulaisia, ja Miki lähtee etsimään sellaista syvältä jään alta. Miki tapaa siellä meduusan ja mustekalan.

Mikin vedenalaisen seikkailun mahdollistava keskiyön taika on jo loppumaisillaan, kun iso mustekala vie hänet turvaan jäätikölle. Ja taskustaan Miki löytää kimmeltävän tähden, joka valaisee hänen puunsa!

Englantilaisen Stephen Mackeyn pelkistetyt isot kuva-aukemat anastavat huomion melko tasapaksulta tarinalta. Tämä kuvakirja olisi vallan mainiosti voinut tulla toimeen jopa ilman tekstiä: niin ilmaisuvoimaisia ja vahvoja kuvat ovat!


Lumiprinsessa on mukaelma klassisista Ruusunen- ja Sammakkoprinssi-saduista. Kuningas ja kuningatar juhlivat Aurinkopalatsissa pikkuprinsessansa 10-vuotissyntymäpäivää. Mukaan juhliin on kutsuttu kaikki muut paitsi Lumihaltia.

Tämä suivaantuu asiasta siinä määrin, että laatii taian, jonka takia prinsessan sydän muuttuu jääksi, jos vanhemmat katsovat tytärtään. Valtakunnan viisaat päättävät, että prinsessan on mentävä asumaan korkeimmalle vuorenhuipulle kauas Aurinkopalatsin lämmöstä ja vanhempien rakkaudesta.

Prinsessan ikävää liennyttää valkoinen karhu, jonka kanssa hän leikkii päivät pääksytysten. Vuodet kuluvat ja prinsessasta varttuu kaunis neito. Monet nuorukaiset yrittävät kiivetä jäistä vuorenseinämää pitkin linnaan, mutta heidän haarniskansa jäätyvät kylmästä kankeiksi.

Prinsessa on jo vaipua kokonaan epätoivoon. Hän suutelee surumielisenä valkoisen jääkarhun kuonoa, ja kas ihmettä: jääkarhusta sukeutuukin komea nuorukainen, jonka villi velho on lumonnut karhuksi.

Ja lopun varmaan kaikki arvaavatkin…

Lumiprinsessa-kirjan tekee niin ylelliseksi iso koko ja kohopainetut tehosteet.

Englantilaisen Lisa Evansin kuvituksen monet koristeelliset äärimmäisen pikkuruiset yksityiskohdat hivelevät yhtälaisesti pienten ja isompienkin tyttöjen silmiä.

Nämä kuvakirjat tuntuvat suomalaiseen kuvakirjamakuun nähden lähes pahki-romanttisilta ja erityisesti Lumiprinsessa jopa vähän ylimakealta. Mutta toisaalta… vaihtelu virkistää välillä.

Ei kommentteja: