keskiviikko 15. elokuuta 2012

Muistatko Kössin ja Anselmi avaruusapinan?


Heikki Prepula: Kössi Kenguru ja veturi. 34 s. Otava 2012.

Pikku Kakkosen näyttely Lastenkulttuurikeskus Rullassa 21.10.2012 asti. Os. Finlaysoninkuja 6, Tampere. Avoinna ti-pe klo 9-14, la-su klo 11-16. Vapaa pääsy.












Kössi Kengurun tuntevat taatusti kaikki 1960- ja 1970-luvulla varttuneet.

Heikki Prepulan (s. 1939) pala-animaatiosarjaa on valmistettu vuosina 1967–1978 sekä sittemmin vielä vuosina 1997, 2000 ja 2002.

Sarja on tullut erityisen tutuksi Pikku Kakkosen lastenohjelmien kautta.

Kössi on seikkaillut myös Me-lehdessä vuosina 1973-1990 ilmestyneessä sarjakuvassa.

On oikeastaan aika ihmeellistä, ettei Kössin potentiaalia lastenkirjahahmona ole aiemmin tunnistettu!

Otava aloittaa Kössi Kenguru ja veturi –kuvakirjalla uuden sarjan, jossa Kössi ystävineen seikkailee. Kuvakirja pohjaa Prepulan vuonna 1978 valmistuneeseen Veturi-animaatioon.

Osansa Kössin comebackiin kuvakirjaformaatissa on varmasti myös retrobuumilla. Kössin ensimmäinen katsojasukupolvi on juuri nyt erityisen herkistynyt lapsuuden muistoille.

Kollaasipala-animaationa toteutettu Kössi on kuvakirjaversiossakin säilyttänyt geometrisen ja virtaviivaisen muotonsa.

Kössi haaveilee uintiretkestä ystäviensä kanssa. Se hyppää veturin kyytiin mutta matka loppuu alkuunsa, kun veturista kuuluu omituista ääntä.

Prepula leikittelee kielellä ja kääntelee ja taivuttelee sitä lasta viihdyttävästi:

Jospa veturi on kulkenut kiljoona milometriä ja vetänyt yksitoistakymmentä painavaa vaunua. Se on väsynyt ja tarvitsee apuani.





Pala-animaation alkuperäistä ideaa on pystytty hauskasti hyödyntämään kohtauksessa, jossa veturi hajoaa pirstaleiksi ja siitä tulee turevi. Animaatioihin luontaisesti kuuluvat ääniefektitkin tulevat kuvakirjaversiossa hyvin esille, kun havainnollistetaan erilaisia ääniä: drongoliroli, drongoliroli, londoligoli, londoliroli…

Lopulta Kössi saa selityksen myös veturista kuuluville äänille, kun kokonainen orkesteri – virvelirumpu, haihatti, bassorumpu, lautanen ja tomtom – marssivat esiin veturin uumenista.




Ja kun mukaan liittyvät vielä vanhat tutut Nasu Nassikka, Masa Myyrä, Sasu Sarvikuono, Allu Alligaattori ja sypersympaattinen Anselmi Avaruusapina, niin bileet voivat alkaa!


Pikku Kakkosen lastenohjelmat täyttävät tänä vuonna 35 vuotta. Sen kunniaksi Tampereella lastenkulttuurikeskus Rullassa on näyttely, jonne on koottu erilaista materiaalia Pikku Kakkosen eri vuosikymmeniltä.

Mukana ovat esimerkiksi Karvakuonot, Touho, Maltin ja Valtin kulkupelit ja Taitosten perheen nukketalo.



Sirkus Temppulan lavalla lapset voivat esiintyä roolivaatteisiin pukeutuneina ja istua Pikku Kakkosen studion sohvalla. Toimintapisteessä on myös mahdollista askarrella Neppajymykerhon askarteluja. Vitriineissä on Pelle Hermannin ja äitykän vaateparsia sekä Aasi ja Morso –käsinuket.

Näyttelyssä mukana ollut Rouva Huun esikoinen valisti, että hänen ikäpolvellaan, eli 1990-luvun alussa syntyneillä, on yhteinen angstikokemus nimenomaan näistä Tuula Kallioniemen Aasi ja Morso –lastenromaanin (Otava 1989) pohjalta tehdyistä käsinukeista ja erityisesti Morsosta!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kössi on aivan ihana, muistan sen tulleen joskus uusintoina niin, että me nuoremmatkin olemme saaneet siitä nauttia :)

Mutta Morso on oikeasti ollut aivan hirveän pelottava, jopa minusta, joka en pelännyt koskaan edes muumien Mörköä.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko myöntää, etten varsinaisesti hyppinyt ilosta nähtyäni Morso-nuken ensimmäistä kertaa. Minua oli evästetty, että nyt on tulossa tosi hienot nuket. Ajattelin, etten ehkä vain ymmärrä, kun jotenkin tuntui,että hahmo muistuttaa enemmän niitä Kuninkaankadun ongelmatapauksia kuin lastenohjelman hahmoa.
Nyttemmin olen huomannut, että hahmo on inspiroinut useampiakin Youtuben "väärinkäyttäjiä", mikä tietysti keljuttaa, kun alkuperäiset kaksi kuvakirjaa viestittävät ihan muuta.
Mutta voimaton on kirjailijaparka.

eli
T von L

Rouva Huu kirjoitti...

Niinpä. Mutta ajat olivat tietysti 1990-luvulla perin ankeat.

Nykyisin isot kustantamot tilauttavat ulkomailta kalliita ja yksi-yhteen kuvituksen kanssa meneviä rooliasuja suosituista kotimaisista lastenkirjahahmoista. Ainakin Risto Räppääjästä on tilattu Tammeen rouva Huun tietojen mukaan tällainen päsätä varpaisiin ulottuva rooliasu kirjamessu- ja muissa kirjallisuustapahtumissa käytettäväksi.