perjantai 24. elokuuta 2012

Mörköjä ja muita kammotuksia lapsille ja aikuisille
Aina joskus akateeminen maailma ja lastenkirjallisuuden ja –kulttuurin ilmiöt kohtaavat hauskasti ja haastavasti.

Tulevana viikonloppuna Helsingissä Annantalolla järjestettävän poetiikkakonferenssin teemana on nimittäin Mörkö.

Suomalaisen lastenkirjallisuuden hurjin ja samalla kuitenkin myös sympaattisin kammotus löytyy tietysti Tove Janssonin Muumi-kirjoista. Yllä oleva Mörkö on Janssonin kuvakirjasta Kuka lohduttaisi nyytiä? (WSOY 1960).

Kaikille avoimessa Mörkö-konferenssissa pohditaan poetiikan ja runouden näkökulmasta todellisia, kuviteltuja, historiallisia, psykologisia ja filosofisia aaveita, mörköjä ja peikkoja.

Kansainvälisten kutsuvieraiden lisäksi konferenssin työpajoissa esitelmöi ja esiintyy kotimaisia ja kansainvälisiä runoilijoita sekä kirjallisuuden asiantuntijoita.

Helsingin Poetiikkakonferenssin järjestää runoyhdistys Nihil Interit yhteistyössä Runokuu-festivaalin, Annantalon kulttuurikeskuksen,Kirjallisuudentutkijain seuran ja Osuuskunta Poesian kanssa.

Runokuu-festivaaliin liittyy myös ohjelmaa lapsille.

Ensi tiistaina järjestetään Helsingin Kansallisteatterissa HUI KAUHISTUS! –KUMMITUSKÄVELY klo 20–21.

Kummituskävelyssä seikkaillaan Kansallisteatterin hämärillä käytävillä, lavoilla ja salaisissa sokkeloissa ja kirjailijavieraana mukana on lastenrunoilija Tuula Korolainen.

Kummituskävely soveltuu 6–10-vuotiaille lapsille.

Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen: ilmoittautumiset@nuorenvoimanliitto.fi.

Kuten Lastenkirjahyllyssä on jo useaan otteeseen todettu, kaikenlainen kiinnostus myyttisiin, suomalaisen kansanperinteen kummituksiin, maahisiin, piruihin, näkkeihin ja peikkoihin on lisääntynyt viime vuosina.

Omaa pelkokerrointaan voi kokeilla muun muassa lukemalla näitä kymmenen viime vuoden sisällä ilmestyneitä kotimaisia lastenrunokirjoja:Emilia Lehtinen & Laura Valojärvi: Ohjeita lohikäärmeiden kasvattajille. WSOY 2009

Emilia Lehtinen & Laura Valojärvi: Kulta, voisitko syöstä tulta? Tarinoita edistyneille lohikäärmeiden kasvattajille. WSOY 2010

Emilia Lehtinen & Laura Valojärvi: Prinsessa Wilhelmiina ja kohtalon lantti. Kertomus lohikäärmeiden kasvatuksesta kiinnostuneille. WSOY 2012

Juha-Pekka Koskinen & Miranda Koskinen: Kauhea Gabriel Hullo. Karisto 2011

Toim. Tuula Korolainen ja kuv. Anne Vasko: Haamuhetki kullan kallis. Tammenterho-sarja. Tammi 2010

Heikki Niska: Peikkovaara. Kuv. Virpi Penna. Tammi 2011

Tuula Korolainen & Tiina Paju: Aaveaakkoset eli Haamuhetki kullan kallis. Tammi 2001

Ei kommentteja: