torstai 30. elokuuta 2012

Luetaan yhdessä!


Helsingin Linnunlaulussa toimiva valtakunnallinen lukemisen ja kirjallisuuden edistämiskeskus Lukukeskus juhlii tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan.

Lukukeskus järjestää kirjailijoiden vierailuja ja lukukampanjoita sekä julkaisee kolmea kirjallisuuslehteä: lasten kirjallisuuslehti Vinskiä, nuorten kirjallisuuslehti Lukufiilistä ja verkkolehti Kiiltomatoa.

Lukukeskus palvelee erityisesti opettamisen ja kirjastoalan ammattilaisia, jotka kohtaavat päivittäin työssään erilaisia ja eri-ikäisiä lukijoita. Kirjallisuuskampanjat on useimmiten suunnattu lapsille ja nuorille.

Lukukeskus tekee tärkeää työtään nimenomaan kirjailijavierailuiden organisaattorina ja järjestää vuosittain Lukuviikon, joka on lukemisen teemaviikko kouluille ja kirjastoille.

Juhlavuoden kunniaksi Lukukeskus on järjestänyt huomenna päättyvän nettikyselyn Kirja joka muutti elämäni, jonka aineistosta julkaistaan ensi keväänä kirja.

Tänään järjestetään myös kutsuvierasyleisölle Lukukeskuksen 40-vuotisjuhlaseminaari Tulevaisuuden lukija, jossa zuumataan lukemisen tulevaisuutta monelta kantilta. PISA-tutkija Sari Sulkusen luennon otsikkona on Lukuharrastus muutoksen kourissa.

Lukemisen tulevaisuudesta väittelevät Radio Suomen Taustapeilin Pyöreän pöydän ääressä Kaarina Hazard, Pekka Seppänen ja Maija Vilkkumaa toimittaja Pauli Aalto-Setälän luotsaamina. Tämä keskustelu nauhoitetaan ja se on kuunneltavissa Radio Suomessa 3. marraskuuta 2012.

Kiiltomadon uusimmassa pääkirjoituksessa Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Anu Laitila määrittää Lukukeskuksen ydintehtäväksi lasten ja nuorten lukemisen edistämisen.

Lukukeskus ojentaakin entistä useammin auttavan kätensä ja vankan tietotaitonsa työssään entistä kuormitetummille opettajille ja muille kasvattajille tarjotessaan erilaisia luovan lukemisen ja lukemaan innostamisen palveluitaan.
Laitila kirjoittaa:

Suomalaisperheiden perinteisiin kuuluu, ainakin toistaiseksi, lapsille lukeminen. Myöhemmässä vaiheessa nuoret tarvitsisivat vielä vahvempaa tukea, sillä kirjallisuutta voi käyttää aseena syrjäytymistä vastaan.


Tosin rouva Huun luottamus lapsiperheiden yhteisen lukemisharrastuksen vakauteen ja jatkuvuuteen on sekin viime vuosina jo horjunut. [Yllä oleva kuvituskuva on Jan Ormerodin Isän kulta lukee -katselukirjasta (WSOY1985)]


Entistä enemmän valistusta pitäisikin ohjata neuvoloihin, päiväkoteihin ja äiti-lapsi-kerhoihin ja muihin tapaamispaikkoihin.

Lukukeskuksella oli muutama vuosi sitten Lukuleikki-hanke, jossa keskiössä olivat juuri neuvolat. Tällaisille ruohonjuuritason tärkeille hankkeille soisi jatkuvuutta yksittäisiä, määräaikaisia projekteja paljon pidempään.

Lastenkirjahylly ja rouva Huu onnittelevat lämpimästi Lukukeskusta, jonka kanssa on ollut aina yhtä mukavaa ja inspiroivaa tehdä yhteistyötä.


Ei kommentteja: