torstai 16. elokuuta 2012

Kaikki Suomen koululaiset saavat pian LUKUINTOtartunnanNo niin.

Nyt tästä on jo lupa puhua ihan julkisesti.


Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti eilen valtakunnallisen Lukuinto-ohjelman, jonka tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoa sekä edistää lukemisharrastusta.

Kohderyhmänä ovat 6–16-vuotiaat sekä lasten ja nuorten opettajat ja kirjastoammattilaiset. Ohjelman keskiössä on koulujen ja kirjastojen yhteistyö. 


Ohjelmassa luodaan lasten ja nuorten monipuolista luku- ja kirjoitustaitoa kehittävä ja myönteistä lukemisen kulttuuria ylläpitävä toimintamalli, joka vakiinnutetaan koulujen ja yleisten kirjastojen arkityöhön. Ohjelma toteutetaan vuosina 2012–2015. Ohjelman rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriön koulutuspolitiikan sekä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osastot. Lukuinto-ohjelman toteutuksesta vastaavat Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta ja kasvatustieteiden tiedekunta.

Ohjelman projektipäällikkönä työskentelee Eeva Kurttila-Matero Oulun yliopiston humanistisesta tiedekunnasta.


Rouva Huu kohdistaa tähän hankkeeseen SUURIA odotuksia.

Lasten- ja nuortenkirjailijoiden ja muiden alan toimijoiden keskuudessa on jo pitkään oltu huolestuneita lukemisharrastuksen tulevaisuudesta. PISA-tutkimusten kärkisijat eivät sellaisinaan takaa koko perheen yhteisen lukuharrastuksen syntymistä ja lukuharrastuksen jatkumista 1.–2-.luokan alkuinnostuksen jälkeenkin.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki pitää erityisen tärkeänä vahvistaa luku- ja kirjoitustaitoa kieli- ja kulttuurivähemmistöjen lasten ja nuorten sekä eri syistä erityistä tukea tarvitsevien osalta:

Monipuolinen luku- ja kirjoitustaito on edellytys täysipainoiselle osallistumiselle yhteiskuntaan. Luku- ja kirjoitustaito on väline oppimiseen ja tiedonhankintaan sekä itsensä ilmaisemiseen ja kulttuuriin osallistumiseen. Koulutusjärjestelmän ohella kirjastolaitoksella on keskeinen merkitys luku- ja kirjoitustaidon ylläpitämiselle ja kehittämiselle sekä lukuharrastuksen edistämiselle.Rouva Huu on hankkeesta ainakin tässä vaiheessa vallan täpinöissään.

Kunhan nyt tiedotusvälineetkin vielä terhakoituisivat asiasta tiedottamaan.

5 kommenttia:

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Ekaluokkalaisen äitinä tämä uutinen ilahduttaa aivan erityisesti. Kävin lukemassa tuon OKM:n tiedotteen asiasta ja sieltä ei kyllä selvinnyt, mitä konkreettista tähän ohjelmaan/toimintamalliin sisältyy.

Raili Mikkanen kirjoitti...

Ei se tosiaan vielä tässä vaiheessa näytä kertovan toimintatapoja, mutta hienoa, että asian merkitys on tajuttu ja ääneen sanottu. Luotan siihen, että Oulusta valo pian leviää.

Oulussa on jo pitkään ollut monenlaista aktiivista lasten- ja nuortenkulttuuria, jollaista isommissakaan kaupungeissa ei ole toteutettu.

Nyt vain optimistiset katseet Oulun suuntaan!

Anonyymi kirjoitti...

"toimintamalli, joka vakiinnutetaan koulujen ja yleisten kirjastojen arkityöhön."

Nyt pitäisi takoa kun rauta on kuumaa. Eli kertoa, mitä tähän JO RAHOITUKSEN SAANEESEEN hankkeeseen sisältyy KÄYTÄNNÖSSÄ.

Kyseessähään on OHJELMA, eli konkreettista on pakko olla olemassa. Se toimintaMALLI??? Koska saamme nähdä sen ja missä?
Käykö taas niin, ettei asia näy mitenkään isosti missään. Näkyvyyshän se kuitenkin on, joka lopulta tekee jutusta merkittävän ja kaikille tutun.
Tosi on, että esim. lukudiplomit ovat vakiinnuttaneet paikkansaa, ja niillä on ollut kiistaton merkitys lukuharrastukselle, vaikka asiasta ei ole lyötykään isoa rumpua.
Nyt herätys tiedotusvälineet! Mitättömämpiäkin teemoja on avattu esim. Yle uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa.

Erittäin hyvä avaus, jatkoon pontta ja aktiivisuutta!

T von L

Anonyymi kirjoitti...

Kuten Raili sanoo, niin Oulussa on tehty suorastaan uraauurtavaa työtä lasten ja nuorten lukemisen, kirjoittamisen ja muunkin kulttuurin eteen. Se(kin) herättää suuria odotuksia.

Kuten Maria ja T von L sanovat, niin olisi kovin kiinnostavaa kuulla lisää.

Omia ajatuksiahan minulla ei ole, mutta ilmaisen täten kannatukseni ja innostukseni.

Sari

Anu kirjoitti...

Kuvittelisin, että projekti tulee toimimaan vähän samaan malliin kuin mitä LukuSuomi hanke aikoinaan toimi eli siihen haetaan hankkeita eri puolilta Suomea. Kunhan saavat siellä Oulussa ensin tämän kick-offin kuntoon niin sitten varmaan kuullaan hankkeen toteutuksesta.

Mutta ihana kuulla että malttamattomana toteutusta odotetan, kuten minäkin! :-)