perjantai 3. elokuuta 2012

kollaasi on aina pop


Kollaasi – Collage: suomalaisen kollaasin historiaa.
Hyvinkään taidemuseossa 9.9.2012 asti. Os. Hämeenkatu 6 D. Avoinna ti-to klo 11-18, pe-su 11-17

Hyvinkään taidemuseon Kollaasi – Collage –näyttely esittelee suomalaisten taiteilijoiden tekemiä kollaaseja ja suomalaisen kollaasin historiaa 1910-luvulta nykypäivään.

Tekniikka oli kubistien, futuristien, dadaistien ja surrealistien suosima. Suomen varhaisimpia 1910–20-luvun kollaasitaiteilijoita olivat Greta Hällfors-Sipilä (maalaus "Keittiössä, 1910, ohessa), Edwin Lydén ja Wäinö Aaltonen.

Näyttelyn uusimmat työt ovat 2000-luvulta, mm. Ulla Jokisalolta ja Kaarina Kaikkoselta.

Kollaasilla tarkoitetaan kuvataiteessa – ja kuvitustaiteessa – “leikkaa ja liimaa” –menetelmää, jossa teos sommitellaan leikatuista ja taustalle liimatuista oikeista elementeistä kuten valokuvista, lehtileikkeistä, kangaspaloista, etiketeistä, matkalipuista, tapeteista ja pikkuesineistä. Usein näitä kappaleita voidaan työstää mm. maalaamalla, piirtämällä, repimällä ja rypistämällä. Kollaasin ideaan liittyy voimakkaasti myös erilaisten materiaalinen löytäminen, kerääminen ja uudenlainen yhdistely.

Lastenkirjallisuudessa 2000-luvulla retrobuumin vanavedessä uudelleen yleistyneet kollaasikuvitukset eivät tietenkään (…) yltäneet pienen maininnankaan tasolle Hyvinkään taidemuseon virallisessa näyttelyinfossa. Tämä alue olisi ollut helppo huomioida lapsille tarkoitetussa ja lukunurkkauksessa, johon olisi koottu edustava otos kollaasitekniikalla kuvitettuja lastenkirjoja ja niiden kupeeseen muutama kuvitusoriginaali.

Hyvinkäällä asuukin yksi tämän hetken kiinnostavimmista kotimaisista lastenkirjallisuuden kollaasikuvittajista, Anne Vasko, jota rouva Huu tapasi pikaisesti kuvittaja Virpi Talvitien kanssa eilisellä Hyvinkään kesämatkalla viehättävässä ulkoilmakahvilassa.

Rouva Huu lupaakin mitä pikimmiten palata kahteen kiinnostavaan kollaasia hyödyntävään pahvikirjaan, joista toisen on kuvittanut Anne Vasko yhdessä Erika Kallasmaan kanssa.Villatehtaan alueella Hyvinkään kaupungintalon aulassa rouva Huu pongasi kesäkuussa julkistetun Kaarina Kaikkosen uusimman tilateoksen “Kohti uutta huomista”, joka koostuu lastenvaatteista.

Hyvinkäällä on paheksuttu tilateoksen korkeaa hintaa ja toteutuksen heppoisuutta. Kolkkoon betoniseen aulaan viritetty teos tuo kyllä rouva Huun mielestä tilaan nimenomaan keveyttä.

Eikä ole koskaan pahitteeksi, että päättäjät pitävät lapset mielessä töihin tullessaan ja sieltä pois lähtiessään ja ennen muuta työpäivän aikana tehdessään byrokraattisia päätöksiä…


Huomenna on tarkoitus matkata heti aamusta Urjalaan Pentinkulman päiville, missä järjestetään paneelikeskustelu lasten- ja nuortenkirjallisuuden rankoista aiheista klo 12.30 lähtien kirkonkylän koululla. FT Outi Ojan luotsaamassa keskustelussa ovat mukana rouva Huun lisäksi FT Mirja Kokko ja nuortenkirjailija Terhi Rannela.

1 kommentti:

Valkoinen Kirahvi kirjoitti...

Hienoa, että nostit tämän esille!

Leikkasin itsekin tämän jutun talteen ja pohdin kuvakirjoja. Englanninkielisissä kuvakirjoissa tätä tekniikkaa on viljelty laajalti. Muutamia kirjoja on tulossa tältä osin, mietin aamukahvia ryystäessäni.