tiistai 2. lokakuuta 2012

Marginaaliakin joskus lykästää… eli Evoluutiolle tuplajättipottiJani Kaaro & Väinö Heinonen: Evoluutio. 64 sivua. Avain 2011. 


Toisinaan suomalaisen lastenkulttuurin ailahtelevainen palkintopolitiikka saa kyyneleet silmiin.  Onneksi ihan aina ne kyyneleet eivät synny myötähäpeästä   tai pettymyksestä, vaan ihan puhtaasta riemusta, kun palkinto osuu erityisen hyvin maaliinsa ja joskus jopa tuplasti.

Jani Kaaron ja Väinö Heinosen lasten tietokirja Evoluutio sivuutettiin isossa osassa printtimediaa, mutta blogeissa se on saanut sitäkin enemmän huomiota. 

Yleisemmälläkin tasolla rouva Huusta tuntuu siltä, että keskimääräistä enemmän paneutumista vaativat lapsille tai nuorille suunnatut teokset jäävät nykyisin usein kokonaan katveeseen. Toimittajilla ja kriitikoilla ei ole aikaa, rahkeita tai innostusta tarttua vaikeammin pureskeltaviin, usein myös jonkun eritysalan asiantuntemusta vaativiin opuksiin.

Tämä johtaakin väistämättä siihen, että huomio keskittyy valtamedioissa herkästi vain niihin kirjoihin, jotka tunnetaan jo ennalta ja jotka on isolla rahalla niin sanotusti hyviksi etukäteen markkinoitu.

Kaaro & Heinonen pokkasivat Evoluutiosta reilut pari viikkoa sitten valtion tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan palkinnon, suuruudeltaan 15 000 euroa. Tänään heidät palkittiin toistamiseen lasten- ja nuorten tietokirjallisuuden Tieto-Lauri-palkinnolla, joka on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Palkintoa perusteltiin seuraavasti:


Tiedetoimittaja ja tietokirjailija Jani Kaaro on ottanut ensi näkemältä miltei mahdottomalta tuntuvan urakan: selvittää lapsille ja nuorille vain 64 sivun puitteissa nykyaikaista evoluutioteoriaa ja sen syntyä, perinnöllisyyden perusteita ja elämän historiaa ensimmäisistä alkusoluista moderniin ihmiseen.
Kirja alkaa Charles Darwinin elämästä ja oivalluksista, sivuaa maailmansyntymyyttejä – Vanhan testamentin luomiskertomus mukaan luettuna –, esittelee Darwinia edeltäneitä luonnontutkijoita ja etenee Darwinin teorian perusoivalluksiin. Toisessa osassa Kaaro siirtyy perinnöllisyyteen, alkaen munkki Mendelin hernekokeista ja jatkaen geenien muuttumisiin ja niiden vaikutuksiin populaatioissa, siis evoluution toimintamekanismeihin. Kolmas osa on omistettu elämän historialle ensimmäisistä alkusoluista eri maailmankausien kautta ihmiseen, joka on saanut oman, neljännen osansa. Viimeinen osa kertoo ihmisen ja hänen sukulaislajiensa eroista ja yhtäläisyyksistä, fossiilisista ihmislajeista ja inhimillisen kulttuurin synnystä, vihjaisten vielä tulevaisuuteenkin.
On selvää, että näin laajan aihepiirin käsittelyssä joudutaan monin paikoin yksinkertaistamaan sanontaa, oikomaan mutkia suoriksi ja pakkaamaan kovin monia asioita pieneen tilaan. Kaaron suurena ansiona on se, että hän on selviytynyt onnistuneesti vaikeasta tehtävästään: evoluution kulku ja mekanismit tulevat pääpiirteissään selviksi, ja evoluutioteorian vaiheistakin annetaan selkeä käsitys.
Väinö Heinosen iloisen, väliin lähes riehakkaankin kuvituksen avulla kirja täyttää tehtävänsä erinomaisesti. Kuvitus osoittaa, että tieteellisiä teorioitakin voidaan esittää hilpeästi, vailla turhaa vakavuutta, ja monet pienet yksityiskohdat kertovat, että taiteilija on paneutunut evoluutioteorian maailmaan innostuneesti ja oivaltavasti.

Väinö Heinosen karrikoiva kuvitustyyli muistuttaa tv:stä tutun Olipa kerran -animaatiosarjan tyyliä. Humoristinen kuvitus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tieteeseen ja tutkimukseen nojaavat yksityiskohdat eivät pitäisi paikkansa. Tässä kuvassa Heinonen havainnollistaa käsitettä "ekologinen lokero",  Jani Kaaron lasten ja nuorten tietokirjassa Evoluutio, Avain 2011. 

Tieto-Lauri jaetaan joka kolmas vuosi ansiokkaalle lasten tai nuorten tietokirjalle. Tänään vasta toista kertaa jaettua palkintoa tavoittelivat syyskuun 2009 ja syyskuun 2012 aikana ilmestyneet teokset. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa tietokirjailijoita laatimaan teoksia, jotka innostavat lapsia ja nuoria syventymään eri tiedon aloihin ja jotka ottavat huomioon kotimaisen kieli- ja kulttuuriympäristön.
Tieto-Lauri -palkinnon myöntää ja sitä rahoittaa Lauri Jäntin säätiö, joka on vuodesta 1985 alkaen tukenut suomenkielistä tietokirjallisuutta jakamalla vuosittain palkintoja tietokirjailijoille.  
Lastenkirjahylly ja rouva Huu onnittelevat Kaaroa ja Heinosta kansainvälisessäkin vertailussa loistavasti pärjäävän kotimaisen lasten ja nuorten tietokirjan menestyksestä.
1 kommentti:

Liina kirjoitti...

Tulipa hyvä mieli!