lauantai 20. lokakuuta 2012

Oliko varas kalju?
Sinikka ja Tiina Nopola & Salla Savolainen: Heinähattu ja Vilttitossu ja Kalju-Koponen. 40 sivua. Tammi 2012. Sarjan ulkoasu Eevaliina Rusanen.Tammi on tänä syksynä aloittanut uuden Heinähatusta ja Vilttitossusta kertovan kuvakirjasarjan, jonka kuvittajaksi on ryhtynyt Salla Savolainen.

1989 alkaneen Sinikka & Tiina Nopolan luoman lastenromaanisarjan kuvituksesta vastasi Markus Majaluoma. Tämän sarjan viimeisimmät osat, Heinähattu, Vilttitossu ja kielletty kampela sekä Heinähatun ja Vilttitossun  kaksitoista kuuta ovat ilmestyneet vuosina 2005 ja 2006. 

Heinähatun ja Vilttitossun toimelias sisaruspari edustaa lastenkirjallisuuden anarkismia Roald Dahlin Matildan ja Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossun hengessä. Sisarukset äimistelevät väliin vanhempiensa, Halibullenin neitien ja poliisien Isonavan ja Rillirouskun tempauksia ja saavat aikaan myös aivan omintakeisia kepposia kaksinkin. 

Naamioituminen, takaa-ajot ja väärinkäsitykset ovat Kattilakosken perheen arkea. Salla Savolaisen kuvitusta Sinikka & Tiina Nopolan kuvakirjaan Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen, Tammi 2012.

Lapset ovat kaikkivoipaisia ja tempautuvat tämän tästä erilaisiin selkkauksiin.

Juuri ilmestyneessä kuvakirjassa Heinähattu ja Vilttitossu potevat sisaruskateutta. Heinähattu todistaa vanhan vauvakuvan voimin, että Vilttitossu on vauvana ollut aivan kalju. Nuorempi Vilttitossu suivaantuu moisesta panettelusta ja kostaa asian impulsiivisesti. Ja niin on soppa valmis.

Kattilakosket asuvat boheemisti rempallaan olevassa vanhassa puutalossa. Salla Savolaisen kuvitusta kuvakirjaan Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen, Tammi 2012. 

Väärinkäsitykset seuraavat toisiaan ja tyttöjen mielikuvituksessa syntynyt Kalju-Koponen elää pian itsellistä elämää  myös Kattilakosken perheen vanhempien, Alibullenin neitien ja poliisien mielissä.

Salla Savolainen on luonut boheemin-idyllisen kyläyhteisön, joka levittäytyy lukijan ja katsojan nähtäville jo kirjan sisäkansissa.

Salla Savolaisen havainnekuvaa Kattilakosken perheen kylämiljööstä, sisäkansien kuvitusta Sinikka ja Tiina Nopolan kuvakirjaan Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen, Tammi 2012. 

Nopoloiden ja Savolaisen huumori on tuttua mykkäelokuvien koheltavasta slapstick-komiikasta.

Kuvakirjaksi tekstiä on jopa liikaa: Nopolat olisivat kernaasti voineet antaa kuvan puhua puolestaan ja vähentää monipolvista kerrontaansa melkein puoleen nykyisestä.

1 kommentti:

Pikkuihmisten Postit kirjoitti...

Oi, Heinähattu ja Vilttitossu uutena kirjana, tätä en olisi tiennytkään. Hyvä (joulu)lahjavinkki, kiitos siitä :)