torstai 28. marraskuuta 2013

Pyöröovi-ihminen olennaisen äärellä

Pyöröovi-ihmiseksi itsensä määrittelevä kirjailija Eppu Nuotio puhui täyttä asiaa Yle Puheen Aamussa. Suoraan radiolähetykseen Nuotio ei muuttotohinan takia ennättänyt, mutta kertoi kuulumisistaan sujuvasti toimittajien Olga K:n ja Jarmo Laitanevan puhelinhaastattelussa.

Nuotiolle lastenkirjojen ja lastenkulttuurin tekeminen on kulttuuripoliittinen valinta: hän haluaa varjella ja venyttää lapsuutta ja pitää siksi tärkeänä, että löytää aina aikaa kirjoittaa myös lapsille.   

Eppu  Nuotio kertoi - kouriintuntuvan koskettavasti – kouluvierailullaan kohtaamasta pikkukoululaisesta, joka sanoi, ettei hänelle ole koskaan luettu ääneen. ”Näitä lapsia on nykyisin entistä enemmän”, totesi Nuotio. 

Suomalaisten lasten lukutaitoon ja harrastukseen liityvät keskustelut ovat Eppu Nuotion mielestä  etääntyneet siitä arkitodellisuudesta,  missä  koulut ja päiväkodit elävät. ”Halvin mahdollinen oman lapsen lukutaidon kehittämisen ja kaikenlaisen opiskelun tukemisen konsti on se, että kotona luetaan”, toteaa Nuotio ja perään kuuluttaa myös enemmän lukevia aikuisia lapsen roolimalleiksi.

Painokkaasti Nuotio  ottaa  myös kantaa suomalaisten kustantajien fantasiavetoiseen lasten- ja nuortenkirjatarjontaan. Kustantajien tulisi kustantaa edelleen monenlaista kirjallisuutta, ei vain sitä, mikä myy ja on muodissa. Siitä huolimatta Nuotio antaa kunnian J. K. Rowlingin Harry Potterille erityisesti poikien lukuhimon herättäjänä. 

Mikä onni ja autuus, että meillä on Eppu Nuotion kaltaisia selväsanaisia ja reippaasti lastenkirjallisuuden puolesta kantaa ottavia kirjailijoita. Toivottavasti hän seuraa myös Hiittisten saarelta Berliiniin muutettuaan antaumuksellisesti suomalaista lastenkirjallisuutta. 

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Ohoo, löysin tällaisen täältä! Kiitos. Olen ollut muuttojen ja remonttien paineessa ja tämä kuten niin paljon muutakin on jäänyt huomamatta. Vaan kyllä aion jatkossakin lukea suomalaista lastenkirjallisuutta ja seurata mitä kentällä tapahtuu.

Rouva Huu kirjoitti...Hii-hoo, terveisiä Berliiiniin ja tervetuloa lukemaan Lastenkirjahyllyä, silloin-tällöin tai vakituisesti!

Rouva Huu kirjoitti...Hii-hoo, terveisiä Berliiiniin ja tervetuloa lukemaan Lastenkirjahyllyä, silloin-tällöin tai vakituisesti!