tiistai 13. toukokuuta 2014

Huomion keskittäminen olisi kaikkien yhteinen etuSuomen Kirjailijaliitto julkisti eilisessä tiedotteessaan oman ehdokkaansa eli nuortenkirjailija Marja-Leena Tiaisen kansainvälisen Astrid Lindgrenin muistoksi perustetun ALMA-palkinnon saajaksi vuodelle 2015..

Perusteluissa sanottiin seuraavaa:

Marja-Leena Tiainen on Suomen merkittävimpiä lasten- ja nuortenkirjailijoita. Hän kirjoittaa nykypäivän lapsille ja nuorille aiheista, jotka kattavat niin arkiset ilmiöt kuin rasismin, perhetragediat ja pakolaisuudenkin. Hänen Alex-trilogiansa (2006 – 2009), joka kertoo nuoren Alexin paosta entisestä kotimaastaan, saapumisesta Suomeen ja vaiheista uudessa maassa, on palkittu Anni Swan -mitalilla (2009) sekä Savonia-palkinnolla (2006).
Tiaiselle on myönnetty Topelius-palkinto vuonna 1999 teoksesta Rakas Mikael ja lukuisia muita ehdokkuuksia.
Tiaisen teokset ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta ja niitä on käännetty tanskaksi, ruotsiksi, liettuaksi, viroksi ja puolaksi.

Rouva Huu yhtyy kernaasti Kirjailijaliiton perusteluihin. Silti ihmettelen suureen ääneen sitä, että kansallisia ehdokkaita nimeävät instanssit eivät syystä tai toisesta pysty toimimaan yhteistyössä. Aloite tiedotuksen koordinoinnille tehtiin kaksi vuotta sitten, mutta tulokset jäivät laihoiksi.  

Media on oikullinen kulttuuriin liittyvien palkintouutisointien systemaattisuuden suhteen. Jos tiedotus keskitettäisiin siten, että kansalliset ALMA-ehdokkaat julkistettaisiin samaan aikaan ja tämä yhtenäinen lista läpäisisi siten kaikki tiedotusvälineet, saataisiin kaikille ehdolla oleville kirjailijoille, kuvittajille ja lukuharrastusta edistäville toimijatahoille mahdollisimman iso näkyvyys.

Nykyisen tiedotusformaatin mukaan on mahdollista, että kukin taho, eli Suomen Kirjailijaliiton lisäksi Lastenkirjainstituutti, Suomalaisen kirjallisuuden edistämiskeskus FILI,  IBBY Finland, Grafia, Kuvittajat ry sekä  Finlands Svenska Författareförening, julkistaa oman listansa. Eri tahot voivat halutessaan tehdä lobbausta ja ehdottaa samaa kansallista ehdokasta. Kandidaattien ketjuttamisesta huolimatta kansallisia ehdokkaita on yleensä keskimäärin neljästä viiteen kappaletta. Viime vuonna Suomen ehdokkaina olivat 

Yksittäiset tekijät ja toimijatahot voivat saada paikallista näkvyyttä, mutta valtakunnallinen näkyvyys saattaa jäädä hyvin kirjavaksi.

Tämänvuotisen ALMA-palkinnon saa ruotsalainen lastenkirjailija Barbro Lindgren. Palkinnonjakotilaisuus on Astrid Lindgrenin kotimaisemissa Vimmerbyssä toukokuun 25. päivänä. Kansainvälisen palkinnon summa on hulppeat 5 miljoonaa Ruotsin kruunua. 


Ei kommentteja: