lauantai 17. toukokuuta 2014

Virpi Talvitie, hyvän mielen tuoja

Virpi Talvitien kuvitusta Timo Parvelan tekstiin
lastenkirjaan Keinulauta, WSOY 2006.

Keskiviikkona jaettiin Raumalla vuoden 2014 Adventure-kuvittajapalkinto, jonka sai monipuolisesta tuotannostaan ja omintakeisesta tyylistään tunnettu kuvataiteilija Virpi Talvitie (s. 1961).

Talvitie on kuvittanut kymmeniä erilaisia ja eri-ikäisille suunnattuja teoksia: kuvakirjoja, lastenromaaneja sekä satu- ja runokokoelmia. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Katri Tapolan, Timo Parvelan, Tittamari Marttisen ja Hannele Huovin kanssa.

Lapsille kenties tunnetuimpia ovat Timo Parvelan Maukka ja Väykkä -kirjojen kuvitukset, jotka ovat levinneet käännöksinä useampaan maahan. Talvitien tuorein lastenkirjakuvitus on Tuula Korolaisen lastenrunokirja Kissa kissa kissa (Lasten Keskus 2013). 

Virpi Talvitie käyttää kuvituksissaan itse kehittelemäänsä sekatekniikkaa, josta voi löytyä paksua öljypastellipintaa, vesiväriä sekä esiin kaiverrettuja yksityiskohtia ja värikerroksia. Rajapinnat ja monikerroksisuus ovat hänelle tärkeitä sekä kuvallisesti että kuvaannollisesti.


Väinö Riikkilä -seuran palkintoperusteluissa sanottiin näin:   

Virpi Talvitien kuvitukset puhuttelevat lapsia ja ovat tunnistettavuudessaan osana ohjaamassa lasten lukuharrastusta. Talvitien kuvitukset sisältävät mielenkiintoisella tavalla sekä paljon yksityiskohtia että antavat lapsille mahdollisuuksia kehittää omaa tulkintaa. Kuvitukset ovat tärkeä osa lasten kirjallisuusharrastusta, sillä ne auttavat lasta ymmärtämään ja eläytymään teosten sanomaan pelkkää tekstiä paremmin. Lisäksi kuvitukset avaavat lapsille oven kuvataiteen maailmaan.  

Virpi Talvitien omaperäinen tyyli voikin parhaimmillaan innostaa myös lapsia toteuttamaan itseään ja kehittämään omaa persoonallista tyyliään. Tästä syystä olemme iloisia voidessamme ojentaa Virpi Talvitielle Adventure -kuvittajapalkinnon. Elämässä on tärkeää antaa ja saada. Ei olekaan sattumaa, että Adventure-palkinto on Kirsi Backamin keramiikkiteos Hyvän tuulen tuoja. Virpi Talvitie on tuonut meille hyvää tuulta jo kauan.  


Rouva Huulla on ollut ilo tehdä Virpi Talvitien kanssa yhteistyötä Satusaari-antologian ja Onnenpäiviä: Runoja lapsen juhlaan -runokokoelman yhteydessä. 

Talvitien piirtimen jälkeä näkisi kernaasti jälleen nimenomaan klassisten satujen ja lastenlyriikan kuvittajana. Hänen peikkonsa ja noitansa ovat vertaansa vailla! Runojen tulkitsijana Virpi Talvitie on niin ikään oivaltava ja runon tunnelmaa pienellekin lapselle avaava taituri. 

Virpi Talvitien kuvitusoriginaalien näyttely Kuvaseikkailuja on avoinna Rauman kaupunginkirjastossa kesäkuun 6:nteen päivään asti. Lämpimät onnittelut Virpille myös Lastenkirjahyllystä! 

1 kommentti:

Pepita Ruutu kirjoitti...

Onnea Virpi! Palkinto meni aivan oikeaan osoitteeseen!