maanantai 26. toukokuuta 2014

Joskus yksinkertainen on niin kaunista
David Pellham: Maailman eläimiä. Pop-up-paperiveistoksia. 17 sivua. Schildts & Söderströms 2014.Olen yrittänyt lepuuttaa viime päivien ajan silmiäni luettuani alkuvuoden aikana satoja hienoja 2000-luvun aikana ilmestyneitä kotimaisia ja käännettyjä kuvakirjoja, joista oli haastavaa mutta huimaa muodostaa kokonaiskuvaa Kirjakori Special -seminaaria varten.

Nyt huomaan haltioituvani mustavalkoisesta kuvituksesta ja äärimmilleen viedystä pelkistyksestä. 

Toisinaan mietin sitäkin, että kuvatykitykseen jo pienestä pitäen tottuneet – tai vasiten totutetut ? – lapset voisivat myös nauttia huomattavasti nykyistä minimalistisemmasta ilmaisusta.


  
Pelhamin lastenkirja varioi katselukirjojen ideaa: kuva ja teksti ovat yhtä.
Kuva David Pelhamin kuvakirjasta Maailman eläimiä, Schildts & Söderströms 2014.
 

Kenties tämän ylenpalttisen kuvatarjonnan jälkeen seuraava lastenkirjataiteen trendi tuleekin olemaan mustavalkoinen, lapsen omalle mielikuvitukselle tilaa antava kuvitustyyli?

Schildtsin ja Söderströmin kustantamoa on kiittäminen englantilaisen David Pellhamin mestarillisten paperitaideteosten saattamisesta lasten ja aikuisten ulottuville kuvakirjassa Maailman eläimiä. Pellham on maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia paperitaiteilijoita.
Äkkipäätä Pelhamin teosta ei edes tunnista lastenkirjaksi. Veistokselliset paperitaideteokset hivelevät silmää ja pelkistetyt muodot tyydyttävät vaateliaammankin esteetikon tyylitajua.
Lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin moniottelija Niklas Bengtsson on yrittänyt lanseerata kuvakirjan monimuotoisuutta eri tavalla varioivien ja lapsen interaktiivista osallistumista edellyttävien lelukirjojen  kattokäsitteeksi  pomppiskirjaa

Pelhamin kirjan kohdalla pomppis-kirjan nimitys tuntuu sikäli perustellulta, että kirjan eläinhahmot –  pingviini, krokotiili, poro, hiiri, norsu, panda, pöllö ja leijona – aivan sananmukaisesti pompahtavat katsojan ihmeteltäviksi.

Pelhamin kirja sopii erinomaisesti myös lapsen varhaiseksi perspektiivin ja muodontajun koulijaksi.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oi onpa hienoja! Kiitos vinkistä.