keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Huimaa taaperojännitystä ystävyyden äärellä
Eric Carle: Haluatko olla ystäväni? Suomentanut Kaija Pakkanen. Tammi 2014.Varoitus: tämä arvostelu sisältää juonipaljastuksen.

Nyt on aihetta huokailla ihastuksesta, kun kustantaja on hoksannut kaivella myös vanhaa varastoaan. 

Tammi on nimittäin ottanut kartonkilehtisen uusintapainoksen tasan 40 vuotta sitten ensimmäisen kerran suomennetusta Eric Carlen kuvakirjasta Haluatko olla ystäväni? 

Kirjasta on otettu vuosikymmenten mittaan uudet painokset vuosina 1980 ja 1995. Ja toki on taas uuden lapsisukupolven aika tutustua tähän klassiseen tarinaan, jossa hiiri lähtee avaraan maailmaan etsimään itselleen ystävää.

Carlen kirjan voi klassisen vaellustarinan lisäksi lukea myös piinaavana pikkulasten trillerinä. 

Sen kerronta on nerokkaan yksinkertainen ja luottaa lapsen omaan oivallukseen.

Hiirulainen oli kovin yksin, aivan ypöyksin. 
Sen hartain toive oli saada itselleen ystävä.  
Niinpä se mennä piipersi toisten eläinten luo 
ja kysyi: Hei, oltaisiinko ystäviä?

Kaija Pakkasen suomennos on leppeästi lapsen tasalla ja se sen vuoksi erityisen hyvin hyvin ääneen luettavaksi.Hiiri on sisukas eikä lannistu, vaikka eläin toisensa jälkeen 
kieltäytyy olemasta sen ystävä. Eric Carlen kuvitusta kirjaan 
Haluatko olla ystäväni?Tammi 2014.

Hiiri tapaa hevosen, krokotiilin, leijonan, virtahevon, hylkeen, apinan, riikinkukon, ketun, kengurun ja kirahvin. Kukaan niistä ei halua olla hiiren ystävä. 

Carlen pedagoginen nerokkuus näkyy siinä, kuinka lapsi saa kullakin aukeamalla aina vihjeen seuraavasta hiiren kohtaamasta eläimestä: hännänpää antaa vihiä eläimestä. 

Lapsi ja aikuinen voivat yhdessä arvuutella, mikä eläin mahtaa olla kyseessä. Carlen tuotannolle tyypilliset värikkäät eläinhahmot ovat kaikesta pelkistyksestään huolimatta tunnistettavia ja ennen kaikkea tyylikkäitä.Onneksi hiiri vihdoin kohtaa vertaiensa, toisen hiiren, josta onkin pian apua…  
Eric Carlen kuvitusta kirjaan Haluatko olla ystäväni?Tammi 2014. Koko kirjan läpi luikertaa vihreä polku… vai onko se sittenkin jotain ihan muuta?

Kirjan yllätyksellisyydessä on paljon samaa kuin Jon Klassenin Haluan hattuni takaisin -kuvakirjassa.

… sillä se läpi kirjan luikerteleva juttu ei olekaan polku, vaan ahnas käärme, 
joka haluaisi hotkaista hiiret suuhunsa. Eric Carlen kuvitusta kirjaan 
Haluatko olla ystäväni?Tammi 2014.


2 kommenttia:

bleue kirjoitti...

Carlen kirjat ovat niin monitasoisia ja älykkäitä, että vau. Meillä lapset tykkäävät myös (klassikko toukan lisäksi) mm. kirjoista Kun kukko läksi kävelylle ja Karitsa ja perhonen, jotka olen ilolla löytänyt kirjaston poistomyynneistä. Hienoa, että tästä kirjasta löytyy nyt uusi painos, sillä se on jäänyt meillä tutustumatta!

Rouva Huu kirjoitti...


Näin on, ei ole Carlen ohittanutta!

Tämä hiiritarina on nyt julkaistu samassa koossa kuin taannoin Pikku toukka paksulainen, eli pienikokoisena kartonkisivuisena kirjana.