maanantai 3. marraskuuta 2014

Tapahtumien suma Helsingissä


Pro lastenkirjallisuus-yhdistyksen Tarinoiden puisto -tapahtumakimara 5.11.2014–1.2.2014 Helsingissä. Tapahtumat keskittyvät Helsingin ydinkeskustaan Virka Galleriaan, os. Sofiankatu 1/ Pohjois-Esplanadi 11–13 ellei tapahtumakalenterissa toisin mainita. 

Rouva Huu on hyvillään helsinkiläisten täsmäjärjestelyistä, mitä tulee huomisen tiistain ja keskiviikon tiistain lastenkulttuuriantiin.

Pro Lastenkirjallisuus– pro barnlitteratur -yhdistyksen valtava voimanponnistus 
Tarinoiden puisto -hanke avautuu huomenna Helsingin Virka Galleriassa kuvitusnäyttelyn avajaisilla.

Tarinoiden puisto on Suomen kaikkien aikojen suurin lastenkirjallisuustapahtuma. Se on avoinna kolme kuukautta aina helmikuun 2015 ensimmäiseen päivään asti ja sisältää laajan kuvitusnäyttelyn, runsaan kirjatarjonnan ja yli sata erilaista työpajaa ja ohjelmatuokiota.

Keskeisiä kohderyhmiä ovat lapsiperheet sekä päiväkoti- ja koululaisryhmät.  Tapahtuman järjestäjä on Pro Lastenkirjallisuus -yhdistys, joka suunnittelee Lastenkirjatalon perustamista Helsinkiin. Kolmen kuukauden mittavalla ponnistuksella pyritään todentamaan, kuinka paljon kysyntää tämäntyyppiselle lastenkirjallisuutta toiminnallisten ja elämyksellisten ohjelmien kautta toteuttavalle lastenkirjatalolle pääkaupunkiseudulla olisi.  Tarinoiden puiston sivuilta näkyy, että monet työpajat ovat jo nyt loppuunvarattuja!


Kuvitusnäyttely esittelee suomalaisen lastenkirjataiteen  monipuolisuutta ja tyylien kirjoa.   Mukana on kuvitusoriginaalein nelisenkymmentä   nykykuvittajaa ja lisäksi tänä vuonna Tove Janssonin tavoin 100-vuotisjuhlavuotta viettävä klassikkokuvittaja  Maija Karma sekä Maija-Kaarina Nenonen, joka muistetaan varsinkin monista Kultainen koti -sarjaan tekemistään kuvituksista. Tove Jansson on mukana “hattivattien ja Mörön sivustatuella, kuten näyttelyn tiedotteessa sanotaan.

Ja heti-kohta avajaisten jälkeen voikin siirtyä Bonnier auditorioon Korkeavuorenkatu 37:ään, missä starttaa Miten kuvitukseni ovat syntyneet -luentosarja, jonka aloittavat klo 19 Mauri Kunnas ja Markus Majaluoma (ja juuri tämä avausluento jäi minulta Tampereella työkiireiden takia kuulematta). 

Viikon välein jatkuvassa luentosarjassa esiintyvät myöhemmin

11.11. Marika Maijala ja Jukka Lemmetty
18.11 Christel Rönns ja Anne Vasko
25.11. Mika Launis ja Katri Kirkkopelto
2.12. Kristiina Louhi ja Virpi Talvitie

Luentosarja on siis identtinen Tampereella viime syksynä  Lastenkirjainstituutin ja Tampereen yliopiston järjestämän luentosarjan kanssa. Helsingissä vetovastuussa ovat Lastenkirjainstituutin lisäksi Tammi, WSOY ja Kuvittajat ry. 

Studia generalia -luentosarja on antoisa johdatus nykykuvittajien arkeen ja juhlaan: kukin kuvittaja kertoo persoonansa ja tuotantonsa näköisesti sanoin ja kuvin omasta kuvittajan urastaan. 

Luentosarja sopii siis kuvakirjojen suurkuluttajille, lasten vanhemmille, varhaiskasvattajille, opettajille, kirjastoväelle, kirjakauppiaille, isovanhemmille, opiskelijoille eli  kaikille, jotka ovat kiinnostuneita laadukkaasta lastenkirjallisuudesta.


Tarinoiden puisto -projektin visuaalisesta suunnittelusta vastaavat kuvittaja Sari Airola, arkkitehti Eymen Homsi ja lavastussuunnittelija Sattva-Hanna Toiviainen ja graafikko Anja Reponen.

Sisällön suunnittelusta vastaavat puheenjohtaja Maija Karjalainen, tuottaja Laura Rautkallio-Salminen, kirjailija Tuula Korolainen, FM Tytti Tuunanen, Satupäivän tuottajna ovat Iida Turpeinen ja Sanna Kangasluoma.

Keskiviikkona rouva Huu suuntaa vielä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiloihin ja osallistuu EU:n rahoittaman lukutaitoverkostohankkeen (ELINET) seminaariin, jossa  kuullaan Euroopan lukutaitotilanteesta sekä eri toimijoiden lukutaitotyöstä.  

Raporttia Tarinoiden puiston kuvitusnäyttelystä ja lukutaitoseminaarista myöhemmin muodossa tai toisessa myös Lastenkirjahyllyssä.
Keskiviikkona hyllyssä julkistetaan myös perinteinen Finlandia Junior -palkinnon varjolista. 


2 kommenttia:

Viivi / Värikäs päivä Lastenkirjablogi kirjoitti...

Kiitoksia tästä! Minulta olisi voinut mennä kokonaan ohi. Mahtavaa. Kirjoitan varmasti joistain tapahtumista, ja osallistumme!

Rouva Huu kirjoitti...


Viivi: hienoa jos levität sanaa kaikkien lastenkirjatoimijoiden keskuuteen. Tämä on Pro lastenkirjallisuus -yhdistykselle näytön paikka myös pääättäjiin päin ja toivon voimanponnistus tuottaa tulosta tulevaisuudessa ja Helsinkiin saadaan lapsiperheitä ja kaikkia lastenkirjallisuuden ystäviä palveleva Lastenkirjatalo!