keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Metsän salaisuuden jäljillä

Mila Teräs & Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus, 26 sivua, Lasten Keskus 2014.

Olga Orava ja metsän salaisuus on rakenteeltaan erittäin klassinen pienten lasten kuvakirja. 

Kirjan päähenkilö on lapseen verrattava eläimen pentu, oravanpoika Olga. Se ihmettelee emolleen kotimetsän lintujen sirkutusta: ”Mikä kumma saa metsän soimaan noin kauniisti?”, se kummastelee, ja emo kertoo lintujen laulavan metsän salaisuudesta. 

Olga päättää siis  lähteä kotipesän turvasta avaraan maailman selvittämään metsän salaisuutta. Matkallaan se oppii paljon paitsi itsestään myös elämästä yleensä.

Karoliina Pertamon (s. 1971) työtahti on ollut hengästyttävä: hän on neljän viime vuoden aikana tehnyt vähän yli 30 kirjankuvitusta – kuvakirjojen, runokirjojen ja lastenromaanien lisäksi useampia pikkulasten pahvikirjoja, kuvatietokirjoja, eskari-ikäisten puuha/tietokirjoja ja keittokirjoja. Pertamon kuvittama Annika Sandelinin Råttan Bettan och masken Baudelaire -runokuvakirja oli myös pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjapalkinnon Suomen toinen ehdokas. 

Mila Teräksen kanssa Pertamolla on entuudestaan ollut yhteistyötä Telma-lastenromaanisarjassa ja Elli-kuvakirjasarjassa. Pertamon valttina on värikylläinen sekatekniikka, runsaat muodot ja yhdellä sanalla sanoen ilotteleva kuvitustyyli.


Hauska detalji tämäkin: Erkko Kuoriainen pitää puun onkalossa toukkien lukukoulua, eli kasvattaa niistä todellisia lukutoukkia! Karoliina Pertamon kuvitusta Mila Teräksen tekstiin kuvakirjassa Olga Orava ja metsän salaisuus, Lasten Keskus 2014. 


Olga Oravasta kertovan kuvakirjan väriskaala on sekin runsas: kansikuvassa on esillä punaisen koko kirjo ja lämmin oranssi: ei siis mikään ihan tavallinen metsän väripaletti!

Olga kohtaa kierroksellaan munia pesässään hautovan rakkauden täyteisen Sini Tiaisen ja Erkko Kuoriaisen, joka opettaa toukkaoppilaitaan lukemaan ja oppimaan.  

Toukka Perhonen uskoo uniin ja unelmiin, Arvo Kääpä vannoo hiljaisuuden ja leppoisan elämäntavan nimeen. Muurahaiset Mirella ja Sorella puolestaan pitävät auringon valosta ja sen atamasta voimasta ja Hekla Hämähäkki saa puhtia työn tuottamasta ilosta. Ihmisen poika sanoo varmaan pelkällä katseellaan Olgalle paljon, ja hyttyset luottavat joukkovoimaan.


Metsän vihreys korostuu Olga Oravan oranssista turkkia vasten.
Pienet yksityiskohdat saavat taustakseen jykeviä puunrunkoja, vankkoja
oksistoja ja lehvästöjä. Karoliina Pertamon kuvitusta Mila Teräksen tekstiin
kuvakirjassa Olga Orava ja metsän salaisuus, Lasten Keskus 2014.  

Uupuneena Olga palaa pesäänsä, emon kainaloon, ja kertaa vaelluksensa vaiheita ja kohtaamiensa eläinten jakamia viisauksia. Olgan mielestä kaikkein parasta oli metsän salaisuuden etsiminen!

Mila Teräksen teksti on selkeää, mutta samalla myös vivahteikkaan runollista. Tekstit on taitettu levollisesti kuvituksen hallitsemille aukeamille.


Huomenna julkistetaan, mikä teos ja kuka tai ketkä saa/ saavat  tämänvuotisen Finlandia Junior -palkinnon. Olga Orava on yksi kuudesta ehdokkaasta.


Ei kommentteja: