keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Makeaa mahan täydeltä


Nina Linnovaara & Antti Huovinen: Malla ja namigaattori, 32 sivua, Myllylahti 2016.Jatketaan vielä lapsen kaikkivoipaisuuden ja kyltymättömien fantasioiden äärellä.

Aiemmin Lastenkirjahyllyssä esillä olleissa Paula Norosen Supermarsu ja lasten valtakunta- ja Tohtori Gormanderin Lastentarha Kanuuna –lastenromaaneissa kapinan yksi keskeinen ainesosa liittyi ruokaan. 

Malla ja namigaattori –kuvakirjan äärellä ei voi kuin ihmetellä, että herkuttelusta ja karkkiövereistä ei ole tehty kovinkaan paljon menestyneitä lastenkirjoja. Lajityypin lyömätön klassikko on tietysti Roald Dahlin Jali ja suklaatehdas. Ja kansansatujen puolelta makeannälkäisten klassikko on tietysti Grimmin veljesten nimiin kirjattu Hannu ja Kerttu.


Harvoin lastenkirjan sankarilla on yhtä laveaa ilmerepertuaaria kuin Mallalla!
Antti Huovisen kuvitusta Nina Linnovaaran kuvakirjaan Malla ja namigaattori (Myllylahti 2016). 


Lapsen arjesta ammentava Nina Linnovaaran teksti on reippaasta liioittelusta ja lapsen fantasioinnista huolimata melko sovinnainen. 

Malla niskuroi ruuan kanssa. Isän tekemä makaronilaatikko ei kelpaa, ja pikkuveli Matti on pian kapinassa mukana. Lapset eivät malta odottaa karkkipäivää, vaan haluavat herkkua heti, kauhalla ja kahmalokaupalla!

Malla sivaltaa uhmassaan myös äitiä, ja kertoo että hän kyllä tietää äidin säilyttävän suklaata pakastimessa ja syövän sitä salaa! Isää naurattaa ja äidin posket punottavat.

Malla menee jurottamaan sohvalle ja taitaa siihen lopulta nälissään nukahtaa.

Mallan asialleen omistautuminen näkyy myös asiaankuuluvissa varusteissa, mm. suojakypärässä.Antti Huovisen kuvitusta Nina Linnovaaran kuvakirjaan Malla ja namigaattori (Myllylahti 2016). 

Unessa Malla rakentaa namigaattorin, joka suoltaa kaikkia Mallan herkkukarkkeja. Malla rakentaa jopa karkkitalon, jossa kaikki on tehty herkuista:

Lattiaksi käy toffeematto. Sohviksi sopivat vaahtokarkit. Avaarioon sujautan salmiakkikaloja. Vesijohdot lakunarusta. Kylpyvedeksi mansikkamehua.

Lopulta Malla herää siirappisen makeasta unestaan. Ja eikös se makaronilaatikkokin lopulta maistu oikein hyvältä!

Mallan unessa myös isä, äiti ja pikkuveli pääsevät osallisiksi karkkitulvasta. Antti Huovisen kuvitusta Nina Linnovaaran kuvakirjaan Malla ja namigaattori (Myllylahti 2016). 

Antti Huovisen värikylläisen sävykäs akvarellikuvitus on rotevaa ja visualisoi komeasti lapsen äärimmäisiä pidäkkeettömään herkutteluun liittyviä unelmia. 

Huovisen robusti  tyyli tuo etsimättä mieleen norjalaisen Stian Holen kuvakirjat, joissa lapset esitetään rumina ja suurisuisina, mutta silti omituisella tavalla kiehtovina ja jopa sympaattisina persoonina.

Valkoinen tausta tosin syö vähän kuvien vivahteita ja yksityiskohtia. 

Huovinen (s. 1972) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta kuvataiteilijaksi ja asuu Vehmaalla. Hän on työskennellyt lasten parissa yhteisötaiteilijana ja kuvittanut oppikirjoja. Malla ja namigaattori on ensimmäinen lastenkirjakuvitus. 


Nina Linnovaara (s. 1974) asuu Valkeakoskella ja hän on aiemmin työskennellyt käsikirjoittajana Salatut elämät -sarjassa vuosina 2002–2011. Lastenkirjailijana hän on entuudestaan tuttu  Katti-Dave ja isäntänsä herra J –kuvakirjasta, jonka  Pekka Rahkonen on kuvittanut. Lisäksi hän on kirjoittanut Salatut elämät -tv-sarjaformaattiin liittyvän nuortenkirjan Sofia ja salaisuuksien kevät (WSOY 2008).Ei kommentteja: