keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Laivakello kilahtaa Jyri Paretskoin poikakirjoille

Kotkassa on hetki sitten jaettu Laivakello-palkinto nuortenkirjailija Jyri Paretskoille.
Raati perusteli valintaansa mm. seuraavasti: 

Paretskoin päähenkilöt ovat tavallisia ja uskottavia nuoria, sellaisia joita Pertsa ja Kilu olisivat voineet olla, mikäli Väinö  Riikkilä olisi kirjoittanut kirjansa 2000-luvulla. Merellinen miljöö on tosin vaihtunut huoltoaseman kulmiksi, mutta polttoaineen käry on tallella, samoin halu auttaa tovereita ja keskinäisen naljailun alle kätketty ystävyys ja luottamus. 

–– Paretskoin Shell’s Angles jatkaa Pertsan ja Kilun hengessä uudelle vuosituhannelle. Veneiden sijaan itsetuntoa ja seikkailumieltä nostatetaan mopoilla, mutta kavereita eivät mopopojatkaan hylkää.

Laivakello-palkinto on mielenkiintoinen alueellisuutta ja valtakunnalllisuutta yhdistävä nuortenkirjallisuudelle jaettava tunnustuspalkinto.

Se perustettiin 20 vuotta sitten Väinö Riikkilän poikakirjojen hengessä ja se nimettiin ensin Pertsa ja Kilu -palkinnoksi. Nimi muutettiin sittemmin Laivakello-palkinnoksi tunnustukseen kuuluvan messinkisen laivakellon mukaan.

Juhlavuoden kunniaksi raati halusi kunnioittaa Riikkilän Pertsa ja Kilu -kirjojen tärkeimpiä arvoja, yritteliäisyyttä, toverillisuutta ja reippautta.  

Paretskoi (s. 1979) aloitti Shell´s Angles -sarjansa vuonna 2013 ja avausosa sai heti Topelius-palkinnon tammikuussa 2014. Sarjassa on ilmestynyt kolme osaa, uusimpana Shell´s Angles ja beibit 2015. 

Paretskoi asuu Iisalmessa ja työskentelee siellä yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.  Hänen Iisalmen Sanomiin kirjoittamansa, maahanmuuttokeskusteluun voimakkaasti kantaa ottava  kolumni Tolkun ihmiset herätti sosiaalisessa mediassa paljon huomiota alkuvuodesta.

Laivakello-palkinto myönnetään tunnustuksena nuortenkirjailijalle joko ansiokkaasta urasta tai yksittäisestä teoksesta. Palkinnon jakajana ovat vuorovuosin Väinö Riikkilä -seura ja Kotkan kaupungin kulttuuritoimijat. Aiemmin keväällä Laivakellon ehdokkaiksi nimettiin viisi nuortenkirjailijaa: Paretskoin lisäksi Aleksi Delikouras, Anu Holopainen, Salla Simukka ja Kalle Veirto.


Tänä vuonna raatiin kuuluivat Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen, museolehtori Johanna Aartomaa Merikeskus Vellamosta, eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja Esko Junkkari, Kotkan kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osaston esimies Markku Kesti ja kirjastonhoitaja Titi Kalenius.


Laivakello-raadin linjauksista voi halutessaan nähdä myös nuortenkirjapolitiikkaa. Poikien lukuharrastuksesta on oltu jo pitkään huolestuneita. Ehdokkaista kolme kirjoittaa poikiin vetoavia nuortenkirjoja, jotka toki eivät ole tytöiltäkään kiellettyjä. 
Ei kommentteja: