lauantai 14. toukokuuta 2016

Iittalassa lutrataan tänä kesänä vedessä ja nautitaan elämästä


Petra Heikkilä: Kala syö, akryyli 2016 
Naivistit Iittalassa -kesänäyttely Varpaat vedessä 14.5.–21.8.2016, os. Hollaajantie 2, Iittala.  
Avoinna joka päivä klo 10-19. Avajaiset 13.5.2016.


Eilen avattiin Iittalan puukoululla jo 28:s naivistien kesänäyttely. Mukana on jälleen kattava otos suomalaisen naivistisen taiteen ydintä: yhteensä 44  taiteilijaa.

Näyttelyn kuraattorina toimi ensimmäistä kertaa kuvataidekriitikko, kuvataitelija Hannu Castrén

Avajaisissa hän korosti, että Iittalan kesänäyttelyn ei ole tapana olla vallankumouksellinen: mukana on vuodesta toiseen monta entuudestaan tuttua nimeä. 

Ensikertalaisia on tänä vuonna kuitenkin muutama, heidän joukossaan rouva Huun iloksi myös lastenkirjailija Jukka Itkonen.

Jukka Itkosen teoksia Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä.
Valokuva PHH. 

Jukka Itkonen on kuvittanut muutamia omia lastenkirjojaan, mutta hänen vapaa taiteensa ei tätä ennen ole ollut suurelle yleisölle niin hyvin tunnettua.

Lastenkirjakentältä tunnetaan myös Iittalassa jo yli 10 vuotta mukana ollut rouva Huun sisko, Petra Heikkilä, sekä Heli Pukki ja Kikka Nyrén.  

Nyrénin keramiikkaveistoksien haikeasti hymyilevät hahmot olivat tänä vuonna erityisen vetoavia. 

Hämeenlinnan kaupungin vuotuisena teemana on ollut Luonto ja vesi, ja naivistit lähestyivät tätä annettua teemaa otsikolla VARPAAT VEDESSÄ. 


Petra Heikkilän koiramaisesti velmuilevia potretteja. Valokuva PHH. 


Iittalan vanhan koulurakennus on pessyt sisätilojen osalta kasvojaan: kaikki seinät on maalattu uudelleen, ikkunoista tulvii enemmän valoa ja aiemmista vuosista poikkeava, myös lapsikatsojat paremmin huomioiva ripustus tekee kevyemmän vaikutelman.

Kikka Nyrénin keramiikkaveistokset ovat monikäyttöisiä!
Valokuva PHH. 

Avajaisissa oli jälleen perinteinen tungos. Rouva Huu pääsi luikahtamaan siskon siivellä tutustumaan näyttelyyn hieman ennakkoon. 

Yllättävän monet naivistiset työt ottavat kantaa myös yhteiskunnalliseen todellisuuteen. Niiden nyanssien moninaisuuden takia Iittalassa täytyy kesän mittaan poiketa vielä uudelleen.

Ajankohtainen kannanotto tämäkin: Petra Heikkilän Lempeät linnut. Ripustus muuntuu kesän aikana sitä mukaa kun linnut lentävät uusiin koteihin. Valokuva PHH. 

Näyttelyyn kutsuttiin myös hämeenlinnalainen taiteilija Aura Jylhä (s. 1931), jonka tuotannosta nähdään hieno läpileikkaus. Monet hänen teoksensa ovat saaneet kimmokkeen Amerikkaan siirtolaisiksi lähteneiden sukulaisten kotialbumikuvista. Jylhän tyylissä on aineksia myös ikonitaiteesta.1 kommentti:

Pikku Pia kirjoitti...

IHQ valokuvakohteitten luonnetta mutuillessa näin Lastenkirjahyllyblogin välityksellä mietin, ovatko ryhmänäyttelyn teokset todellakin naiiveja... Etenkin vuotuista yleisötunkua ajatellen voisi mieltää, että Iittalaan kokoontuu eläväisintä, humoristisinta & mielikuvituksekkainta väkeä, muualle jäävät (vähemmistönä?) tosikot ja pyrkyrit ja - tylsät ;o (Täytyypä kunnostautua, etten jää jälkimmäisten jalkoihin..!)