keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Camilla, ihan tavallinen tallaaja vaan


Tamsyn Myrray: Kaikkien aikojen Camilla: Neronleimaus, suomentanut Sari Kumpulainen, 173 sivua, Tammi 2016.


Elämäni on täysi vitsi. Tai ei oikeastaan –  se on liian TRAAGISTA ollakseen hauskaa – mutta FIASKO se on. Saatan kuulostaa pikkiriikkisen huomiohakuiselta, mutta odottaahan vain, kun kuulette mitä joudun kestämään. Aloitan nimittäin huomenna yläkoulun ja tiedän jo etukäteen, että joudun kaikkien silmätikuksi. Sen rinnalla on pikkujuttu, että vilautin vahingossa nyppyisiä harmaita pikkareitani päiväkodin joulujuhlassa viisivuotiaana ja että minua kutsuttiin sen takia ALKKARISANKARIKSI. Sekin oli kyllä jo ihan tarpeeksi kurjaa.

Menestystä, fiksuutta ja kauneutta korostavassa nykymaailmassa pitäisi olla paljon nykyistä enemmän tarjolla myös tuiki-tavallisista lapsista ja nuorista kertovia kirjoja.

Camilla Bond (alkuperäisessä sarjassa Cassidy Bond) on kasvukivuissaan tempoileva yläluokan uudessa koulussa aloittava tyttö. Hän pelkää muiden ilkkuvan häntä HAISEVAN GORILLAN, eli isoveli Liamilta perityn ylisuuren koulutakin vuoksi.  

Väärinkäsityksen takia Camilla saa heti lukuvuoden alussa fiksun tytön paperit ja hänet nimitetään koulua edustavaan tietokilpailuryhmään, yhdessä ihanan Nathanin kanssa.

Camillalla on – ainakin omien sanojensa mukaan – outo perhe: isän harrastuksena on pukeutua Elvis Presleyksi ja esittää tämän hittibiisejä, äiti odottaa viimeisillään kaksosia, isoveli on oma typerä itsensä ja Camillan koira Rolo täystuho.

Camillan minämuotoinen tilitysromaani on täynnä arkisia sattumuksia, noloja tilanteita, ristivetoa kaverisuhteissa ja muita tyttöyden ääritunteita. Hieman tarpeeton, lukijaa aliarvioiva tehokeino on kirjoittaa korosteisia sanoja versaalikirjaimin.

Alkuperäisen sarjan nimi on Accidential genius, ja sankarittaren kilvoittelu näyttää jatkuvan myös seuraavissa osissa Star Reporter ja Drama Queen

Kaiken koohotuksenkin keskellä Camilla antaa vihjeitä siitä, että hän pitää lukemisesta. J. K. Rowlingin Harry Potter, Roald Dahlin Sulo ja Suklaatehdas ja P. M. Traversin Maija Poppanen mainitaan, ja Tylypahkan rehtorin täydellisen nimen tietäminen koituu lopulta Camillan ja koko koulun voitoksi!  


Tamsyn Murray on brittiläinen lasten- ja nuortenkirjailija, joka on Cassidy Bond -sarjan lisäksi kirjoittanut lukutaidon alkuun suunnattuja helppolukuisia kirjoja lapsille.


Ei kommentteja: