perjantai 11. joulukuuta 2020

11. luukku: "Vaarasta selviytymiseen tarvitaan kuusta"












Joulu saapuu Muumilaksoon. Tove Janssonin Kuusi-kertomuksen mukaelma: Alex Haridi ja Cecilia Eriksson. Kuvitus Filippa Widlund ja Cecilia Heikkilä, suom. Katariina Heilala,  31 sivua, Tammi 2019.








Juuri ilmestyneessä Lastenkirjainstituutin Onnimanni-lehdessä 4/2020 on Milena Komulaisen artikkeli, jossa hän tarkastelee  Tove Janssonin alkuperäisiin muumikirjoihin pohjautuvia  Suomessa muutaman viime vuoden aikana ilmestyneitä teoksia, joiden teksti ja/tai kuvitus on muiden kuin Janssonin käsialaa.

Komulaisen mielestä monet näistä "uusmuumi"-kirjoista toimivat johdatuksena Janssonin tuotantoon kaikkein pienimmille lapsille. 

Hän kuitenkin kritisoi sitä, että erityisesti Muumipeikon hahmo on uusissa tulkinnoissa kaventunut.

Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -kokoelmassa (WSOY 1962, suom. Laila Järvinen) alun perin ilmestynyt tarina Kuusi on nyt mukautettu kirjaan Joulu saapuu Muumilaaksoon


Kuusen valinta vetää muumitkin totisiksi.
Ne päättävät valita mahdollisimman ison ja 
tuuhean kuusen, jonka oksien lomaan on 
helppo mennä joululta piiloon. Filippa 
Widlundin kuvitusta kuvakirjaan Joulu s
aapuu
Muumilaaksoon
 (Tammi 2020).



Alkuperäisen tarinan ydinasiat ovat kyllä siinäkin kohdillaan, joten mukautusta on tehty enemmän nimenomaan runsaamman ja nelivärisen uuden kuvituksen osalta.

Kuusi-tarinan viehätys liittyy siihen, että joulu on yleensä talviunta nukkuville muumeille täysin vieras asia. Siksi he  suhtautuvat  siihen pelonsekaisella uteliaisuudella. 

Muumit kokevat  tärkeäksi  tehdä kaiken mahdollisimman perusteellisesti ja "oikein"  , vaikka he eivät ymmärräkään joulun vieton merkitystä.

Lapsi tunteekin ylemmyydentunnetta tietäessään muumeja paljon paremmin, mistä joulussa on kyse.



Muumien yltäkylläisesti ja hartaasti koristeltu joulukuusi
herättää nyyteissä suurta ihastusta. Muumeille joulun
mysteeri jää arvoitukseksi, sillä he päättävät jatkaa
keskeytynyttä talviuntaan. Filippa Widlundin kuvitusta
 Joulu s
aapuu Muumilaaksoon (Tammi 2020).



Filippa Widlund jäljittelee mustavalkoisissa tussikuvituksissa  hämmentävän taidokkaasti Janssonin tyyliä. 

Nelivärikuvituksissa muumihahmot on rajattu mustalla ääriviivalla, mutta taustan suuret elementit luminietoksineen tai maiseman muotoineen  pehmentyvät välillä häiritsevästi ilman rajausta ja vaikeuttavat näin kuvan hahmotusta. 




Ei kommentteja: