keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Tietopöllö-palkinto Laura Ertimolle


Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllön on saanut tietokirjailija Laura Ertimo. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.


Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. 


Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.



FM Laura Ertimo (s. 1977) on maantieteilijä ja tietokirjailija, joka on työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 2015. Hän on kirjoittanut 14 tietokirjaa, joista suurin osa on suunnattu lapsille ja koko perheelle. Ertimo työstää kirjansa yhteistyössä eri kuvittajien kanssa.

 

Palkintoperustelut:


Ertimo on kirjoittanut 14 tietokirjaa, joista suurin osa on suunnattu lapsille ja koko perheelle. Aiemmin hän on toiminut kartta- ja tietokirjojen kustannustoimittajana ja tuotepäällikkönä. Ertimon tausta maantieteilijänä näkyy hänen teoksissaan: maapallomme tulee käsitellyksi monipuolisesti esittämistapoja ja -muotoja mielenkiintoisesti muutellen.


Kirjassa Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (Myllylahti 2016, kuvittanut Satu Kontinen) kohtaavat satumainen tunnelma ja kiinnostusta herättävä asiaproosa. Sopivasti annostelluissa tieto-osuuksissa käsitellään kiehtovasti ja selkeästi muun muassa avaruustiedettä, talviunisia eläimiä ja ihmisen fysiologiaa. Yö-kirjan rinnakkaisteoksessa Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Myllylahti 2017, kuvittanut Satu Kontinen) käydään puolestaan läpi erilaisia veteen liittyviä perusasioita.



Päiväkoti-ikäisten kuvatietokirjassa Missä sinä olet? (Minerva 2020, kuvittanut Sanna Pelliccioni) tarkastellaan muun muassa ilmaa, merta, jokia, kaupunkia ja soluja.  

Selkokirjassa Maapallo (Opike 2020, yhdessä Markus Hotakaisen kanssa) tiedon omaksumista helpottaa erityisen harkittu rakenne ja graafinen suunnittelu. 

Tietokirjassa Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu (Into 2019, kuvittanut Mari Ahokoivu) Ertimo avaa tärkeää ja ajankohtaista kysymystä lapsille ymmärrettävällä tavalla. Lumotun maan kartasto -teoksessa (S&S 2020, kuvittanut Satu Kontinen) puolestaan kymmenen tarinaa muodostavat huiman kokonaisuuden maapallomme salaisuuksista. Ertimon tekstit ja Satu Kontisen kuvitus rakentavat upeasti erilaisia maailmoja, ja Ertimo haastaa lukijan myös ottamaan kantaa.


Laura Ertimo taitaa vaikeiden asioiden tiivistämisen sopivasti pilke silmäkulmassa. Hänen teoksistaan voi saada tietoa ja iloa monenlaiset lukijat, ja ne houkuttelevat myös eri ikäisiä syventymään kirjaan ja pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä yhdessä. Laura Ertimon kirjat avaavat polkuja tärkeiden ja ajankohtaisten aiheiden äärelle.



Tietopöllö-palkinnon saajasta päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2020 Hannele Cantell (pj.), Seppo Hentilä, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.



                                                 * * * **

 

Laura Ertimo on mielestäni erityisen kiinnostava tietokirjailija siinä mielessä, että hän tekee yhteistyötä hyvin erilaisten kuvittajien kanssa. 


Voisi ajatella, että olisi työekonomista ja "turvallista" keskittyä jatkamaan uusiakin kirjahankkeita aina saman kuvittajan kanssa, mutta Ertimolla näyttäisi olevan halua haastaa jatkuvasti myös itseään erilaisissa kirjahankkeissa. 


Tosin kuvittajavalintoihin vaikuttaa aina myös kustantaja. Näiltäkin osin Ertimolla on viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä etsiä kullekin kirjahankkeelleen sopiva kustantaja. 

 

Ertimo hyödyntää maantieteilijän koulutustaan, mutta malttaa rajata tiedon määrää nuorta lukijakuntaa huomioiden. - ja Vesi-kirjat ovat myös kiinnostavia ja jopa rohkeita kokeiluita Satu Kontisen kuvituksen osalta: tietokirjan kuvituskin voi olla visuaalisesti kokeellinen, mutta silti faktanpitävä.

 

Viime vuonna ilmestynyt Ertimon ja Mari Ahokoivun Ihme ilmat (Into kustannus 2019) on  mielestäni edelleen yksi käyttökelpoisimmista ja todella monen ikäisille lapsille ja nuorille sopiva perusteos ilmastonmuutoksesta.

 

Lastenkirjahylly onnittelee lämpimästi Laura Ertimoa.

Ei kommentteja: