torstai 10. joulukuuta 2020

Topelius- ja Lydecken -ehdokkaissa monipuolinen kattaus


J. Takalan kipsipatsas Zacharias
Topeliuksesta vuodelta 1908.
Kuva PHH. 















Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuotuisten Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen kymmenen ehdokasta on julkistettu. 

 

Arvid Lydecken -palkinto jaetaan ansiokkaalle tänä vuonna ilmestyneelle lastenkirjalle. Ohessa viisi ehdokasta raadin perusteluineen:

 

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita: Lumikuningattaren lumous, Otava 2020

Gretan pikkuveli Kai katoaa, eikä kukaan muista hänen olemassaoloaan Gretaa lukuun ottamatta. Lumikuningatar on vienyt Kain Talventaikaan, jonne Greta suuntaa pelastamaan veljeään. 


H. C. Andersenin Lumikuningatar-sadusta ammentava jännittävä teos kertoo tarinoiden voimasta ja vaikuttavuudesta. Rohkeus uskoa omaan itseensä vaikeuksista huolimatta nousee kirjan kantavaksi teemaksi. 


Talventaian tarinoita: Lumikuningattaren lumous on arvioitu Lastenkirjahyllyssä lokakuussa.




Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan, RanRan kustannus 2020.

Leopolda päätyy Aamuruskon lastenkotiin sodan ja vallankaappauksen runtelemassa Dyniassa. Nälkä, raadanta ja rangaistukset kuuluvat lasten arkeen. Leopolda karkaa ja huomaa yhteistyön merkityksen vasta apua saadessaan. 


Kirjasta löytyy yhtymäkohtia nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen. Joskus on tarpeen uskaltaa kyseenalaistaa aikuisten määräämiä sääntöjä ja ehtoja. 


Täältä minä karkaan on arvioitu Lastenkirjahyllyssä toukokuussa. 



Miikka Pörsti: Gorilla, S&S 2020, kuvittanut Anne Vasko.

Kohdatessaan tunteita Eino menee palasiksi. Aikuisten mielestä hänen ei pitäisi eläytyä kaikkeen niin voimakkaasti. He turhautuvat Einon korjaamiseen, mutta hän ei voi hajoamisilleen mitään. Päiväkodissa olevan gorillan kohtaaminen on erityisen vaikeaa,  mutta uusi ystävyys Einon kanssa kääntää Einon haasteet vahvuudeksi. 


Monitasoinen kirja antaa lapselle työkaluja tunteiden käsittelyyn ja sivuaa tärkeitä aiheita, kuten kiusaamista ja erilaisuuden hyväksymistä. 


Gorilla on arvioitu Lastenkirjahyllyssä lokakuussa.



Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku, Tammi 2020, kuvittanut Kati Vuorento. 

Pennin pähkinänkokoinen sydän särkyy helposti. Keijupojan ilmaantuminen naapuriin saa Pennin tolaltaan. Hän päättää hankkiutua pojasta eroon Henrietta-mummon kadotuskakun avulla. 


Upeasti kielellä leikittelevä teos saa lukijan pohtimaan itsekkyyden, kateuden ja ennakkoluulojen seurauksia. Hurmaava ja humoristinen esikoiskirja vie keijujen mielikuvitukselliseen maailmaan

 

Penni Pähkinäsydän on arvioitu Lastenkirjahyllyssä marraskuussa.




Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain, WSOY 2020, kuvittanut Kati Vuorento.

Agnes muuttaa äitinsä kanssa Harmalan kylään vanhempien erottua. Vanhan hautausmaan kivessä on Agnesin nimi ja sama syntymäpäivä. Agnes alkaa nähdä unia vanhan huvilan puutarhasta ja siellä kulkevasta tytöstä. Hän tempautuu mukaan mystiseen tapahtumaketjuun ja huomaa olevansa osa uniensa tarinaa. 


Kiehtovasti kirjoitettu kertomus liikkuu sujuvasti nykypäivän ja menneen välillä. 


Agnes ja unien avain on arvioitu Lastenkirjahyllyssä maaliskuussa.



 

Topelius-palkinto jaetaan ansiokkaalle nuortenromaanille ja ehdolla on kuusi teosta.


Anne-Maija Aalto: Korento, Otava 2020. 


Korento on dystopia lähitulevaisuuden maailmasta vedennousun jälkeen. Satomi on ulkokansalainen, joka on syntynyt rajan väärälle puolelle ja elää ilman vaihtoehtoja. Kun hänen ystävänsä Mai pakotetaan Nymfiksi valtaapitävien joukkoon, Satomi päättää pelastaa hänet toteuttaakseen heidän unelmansa vapaudesta. 


Vaikuttava kirja kertoo kauniilla kielellä vahvan tarinan ystävyydestä, luopumisesta sekä yhteiskunnan ja sukupuolten eriarvoisuudesta. 





Meri Luttinen: Myrskynsilmä, WSOY 2020.

Ikiaikaisessa riitissä nuoret tytöt löytävät elämäntehtävänsä kehien kautta. Kainun kohtaloksi osoittautuu olla keskimmäisen kehän tietiä, mikä tuo mukanaan suuren vastuun. Hänen on ratkaistava Myrskynsilmä-riipuksen arvoitus löytääkseen itsensä ja oman paikkansa yhteisössä. 


Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva esikoisromaani on hieno kasvukertomus, joka käsittelee erilaisuutta, yksinäisyyttä ja omien pelkojen voittamista. 


Myrkynsilmä on arvioitu Lastenkirjahyllyssä syyskuussa.

 




J. S. Meresmaa: Dodo, Myllylahti 2020.

Säeromaanin päähenkilö Iina tekee töitä parantaakseen koulun arvosanoja. Omat haasteensa tuovat masennuksesta kärsivä poikaystävä Tuukka ja vanhasta kaivoksesta löytynyt merkillinen olento, jonka Iina nimittää Dodoksi. Onko kyseessä sukupuuttoon kuollut lintu vai onko Dodo olemassa ainoastaan Iinan mielessä? 


Kirjailija käsittelee aidosti oman identiteetin ja seksuaalisuuden etsimistä, pelkojen kohtaamista ja niistä irrottautumista. Rankoista aiheistaan huolimatta teksti on kevyen ilmavaa ja runollista. 


Dodo on arvioitu Lastenkirjahyllyssä huhtikuussa.



Elina Pitkäkangas: Hukan perimät, Myllylahti 2020.


Maailmaa runtelee virus, joka muuttaa sairastuneen ihmissudeksi. Alex ja Väinö toimivat tartunnan saaneita metsästävässä sotilasjärjestö Jahdissa. Elämänsä muuttuessa he joutuvat huomaamaan, että saaliin ja saalistajan ero ei ole helposti määriteltävissä. 


Urbaani fantasiaromaani käsittelee valtaa, sen jakautumista ja syrjäytymistä. Ahdistavista tapahtumistaan ja raakuudestaan huolimatta kirja on toiveikas ja koskettava. Kuvaileva kerronta saa tapahtumat elämään lukijan silmien edessä. 

 



Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla, Otava 2020.

Marokkolaistaustainen Isra ja sijaisperheestä toiseen palloteltu Leo kokevat olevansa umpikujassa. Heillä on yksi tavoite: nähdä Ähtärin pandat ja kuolla. Road trip -henkinen kirja kuvaa realistisesti ja uskottavasti nuorten elämää tilanteissa, joista ei tunnu olevan ulospääsyä. 


Teos haastaa ajattelemaan lähtökohtien merkitystä elämälle ja sen suunnalle. Samalla se kertoo vavahduttavasti valintojen vaikeudesta, itseensä tutustumisesta ja vastuun ottamisesta. 


Kaunis ilma kuolla on arvioitu Lastenkirjahyllyssä syyskuussa.




Voittajat julkistetaan tammikuussa 2021. 


Molempien palkintojen arvo on 2021 euroa, ja palkintoja tukee Kopiosto. 


Palkintoraatiin kuuluvat tutkija, tietokirjailija ja raadin puheenjohtaja Sara Kokkonen, kirjastovirkailija Marjo Hämäläinen sekä luokanopettaja Matias Laivamaa. 

 


                                                                * * * * * * *


Topelius- ja Arvid Lydecken -raati nimeää ehdokkaat näille kahdelle vanhimmalle suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjallsuuden palkinnolle yleensä viisaasti vasta Finlandia-palkintojen jakamisen jälkeen. 


Usein pidemmäksi määräajaksi valittu lasten- ja nuortenkirja-alan asiantuntijoista koottu raati pystyy jopa perkaamaan tarjontaa Finlandia-raatilaisisa avarakatseisemmin.


Tosin on otettava huomioon, että eri raadeilla ei välttämättä ole arvioitavanaan samaa kattausta vuoden tarjonnasta.


Ehdokaslistauksessa miellyttää kustantajien monipuolisuus: raati on tehnyt virkeitä nostoja tuttujen, suurten yleiskustantajien tarjonnan lisäksi lasten- ja nuortenkirjatarjontaansa viime vuosina ansiokkaasti kasvattaneen Myllylahden valikoimista sekä nostanut ehdolle  VaLas-kollektiivin perustajan Sari Peltoniemen omakustanteena ilmestyneen lastenromaanin Täältä minä karkaan


Nykytilanteessa, kun lasten- ja nuortenkirjallisuuden mediahuomio on vähentynyt ja sattumanvaraistunut, olisi hienoa, että tällaiset koko vuoden tarjontaa luotaavat raadit julkistaisivat myös jonkinlaisen koonnin vuoden kirjoista: siihen voisi sisällyttää havaintoja, tiivistyksiä kiinnostavista teemoista tai jopa havaituista tyyliin ja kerrontaan liittyvistä yksityiskohdista. 








Ei kommentteja: