keskiviikko 16. joulukuuta 2020

16. luukku: Ihmettä kerrakseen – dinot, työkoneet ja joulu samassa paketissa!









Penny Dale: Dinot pelastavat joulun, suomentanut Raija Rintamäki, 32 sivua, Mäkelä 2020.

 




Brittiläinen kuvakirja hyödyntää peräti kolmea leikki-ikäisten suosikkiaihetta yhdistäessään joulun, dinosaurukset ja erilaiset työkoneet! 

 

Joulupukki on pahassa pinteessä. Sen reki on juuttunut lumikinoksiin.

 

Joulupukki hälyttää pelastajadinot paikalle: maastoauto, lumiaura, moottorikelkka, ilmatyynyalus, helikopteri, telamönkijä, traktori ja kaivinkone sekä niiden ohjaimissa erilaiset dinosaurukset pelastavat joulun. 



 

Penny Dalen kuvitusta kuvakirjaan
Dinot pelastavat joulun (Mäkelä 2020). 



Lyhyen tekstin ansiosta kirja sopisi myös hiljattain lukemaan oppineen itse lukemaksi, mutta osin "lainehtiva teksti" vaikeuttaa hahmotusta.

 

Dinojen joulu huipentuu tietysti yhteiseen joulunviettoon ja Joulupukki palkitsee niiden avuliaisuuden mieluisilla lahjoilla. 




4 kommenttia:

Salla Wahlman kirjoitti...

Minä koin tämän jo vähän lapsekkaaksi jopa 3-vuotiaalle dinofanille, koska tekstin sisältö on lähinnä noita äänteitä. Kuvat menisivät hyvinkin isommille leikki-ikäisille, mutta teksti ei - tietynlaista epätasapainoa ehkä? Sama juttu on mielestäni esimerkiksi kuvakirjassa Kanijengi kaahaa (Philip Ardagh – Ben Mantle, Mäkelä 2020).

Rouva Huu kirjoitti...



Salla, usein penään kuvakirjoihin vähemmän tekstiä, mutta silloin kuvaltakin vaaditaan paljon kertovuutta.

Kirja on menossa lähipiirin kolmivuotiaalle difofanille joululahjaksi, , katsotaan, mitä tykkää.

Salla Wahlman kirjoitti...

Kyllä, olen samaa mieltä! Tekstiä voi olla vähän ja kuvissa ne merkitykset. :) Tämän kohdalla en siis vain pitänyt tekstin sisällöstä, määrä ei niinkään ollut se ongelma. Mutta lapset kyllä voivat hyvinkin tästä pitää!

Rouva Huu kirjoitti...



Lastenkirjatarjonnassa on mielestäni hyvä olla näitä "valtavirran" kirjoja, jotka ovat ehkä hetken herkkuja, mutta eivät jätä suurta jälkeä lapsen muistiin.

Yritän aina kuitenkin muistuttaa, että niiden rinnalla tulisi tarjota lapselle myös kuultavaksi, katsottavaksi ja nautittavaksi hyvinkin moniulotteisia ja ison jäljen jättäviä kirjoja, jotka eivät välttämättä yhdellä luku- ja kuuntelukerralla kokonaisuudessaan edes aukene lapselle --- saati aikuisellekaan.