perjantai 10. joulukuuta 2021

Topelius- ja Lydecken-palkintoehdokkaissa monipuolinen kattaus

 


 


















 

 

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat on tänään julkistettu vuonna 2021 ilmestyneistä lasten- ja nuortenkirjoista. 
 
Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Palkinnot myöntää Suomen Nuorisokirjailijat ry. 
 
Palkintoraati (kriitikko, toimittaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri) on valinnut kumpaankin palkintoon ehdokkaaksi viisi kirjaa. 


Palkinnot jaetaan 14.1.2022. 
 
Topelius-palkinnon ehdokkaat ja raadin perustelut:

 

Anniina Mikama: Myrrys, WSOY 

 

Historialliseen Suomeen sijoittuva romaani on seikkailutarinan ohella ylistys luonnolle ja sen voimille. Myrryksen kerronta on vahvaa ja elävää, tarina nielee heti sisäänsä. Erityisen arvokasta kerronnassa on sen tarkkuus ja yksityiskohtaisuus. Fantasia elää luontevana ja kiinteänä osana tarinan maailmaa. Se on niin uskottavaa, että kirjan maisemaan jää lukemisen jälkeenkin viettämään aikaa. Päähenkilö Niilo on suurenmoinen ja ikimuistoinen hahmo, jonka näkökulmasta katsottuna maailma näyttää huumaavalta ja kiehtovalta. 

 

Arvio Lastenkirjahyllyssä.

 


Dess Terentjeva: Ihana, WSOY 
 
Rohkea ja raikas säeromaani käsittelee herkällä otteella mutta uskottavasti seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta. Teos muistuttaa siitä, miten meillä kaikilla on mahdollisuus kasvaa, oppia uutta ja muuttaa toimintaamme paremmaksi. Ihana on pakattu täyteen jännitteitä. Tihentynyt kieli kuvaa täydellisesti ihastuneen ja intohimoisen ihmisen mielenliikkeitä. Some-maailman kommentointi kerrostuu teoksen luontevaksi osaksi. Ihana on kertomus poukkoilevien sanojen maailmasta, jossa elävät ihmiset rakentavat haaveille ja unelmille kokonaisia palatseja. 

 

 

Nadja Sumanen: Sade on kaikille sama, Otava 
 
Monipuolisen novellikokoelman tarinat tekevät vaikutuksen ja jäävät mieleen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin. Väkevät novellit eivät haaskaa sanoja selittämiseen. Kerronta tapahtuu suoraan ja suoravälitteisesti nuorten henkilöiden näkökulmasta. Se tekee novellien tapahtumista kiehtovia ja eläviä ja pakottaa lukijan samastumaan tarinoiden maailmaan. Kerronnan nopeat käänteet ja tapahtumiin keskeltä leikkaavat novellit ovat inspiroiva lukukokemus. 
 

Mikko With: Saakelin satanen, Myllylahti
 
Vauhdikas ja hulvaton seikkailukertomus kuvaa nuoria uskottavasti: se tunnistaa nuorten maailman niin kirjan henkilöinä kuin lukijoina. Romaanissa on hyvä imu ja rautainen juoni. Saakelin satanen on uskottava kertomus siitä, miten kahdelle kaverukselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin lähikaupan ryöstäminen. Kerronnan täsmälliset yksityiskohdat ja nuoren pojan väkevä elämä tekevät mahdottomaksi romaanin tapahtumien kyseenalaistamisen. Teoksella on voimakas sisäinen kerronta ja kuvailu elokuvamaisen elävää. Kieli on tarkkaa ja yksinkertaisuudessaan täsmällistä. 
 
Arvio Lastenkirjahyllyssä.

 

Marja-Leena Tiainen: Hotelli Desperado, Icasos
 
Sydäntäpuristavan realistinen kirja kuvaa uskottavasti sitä, mitä pakolaiset ja turvapaikanhakijat joutuvat usein kokemaan saadakseen sen, mitä me pidämme itsestäänselvyytenä: turvallisen, ihmisarvoisen elämän. Hotelli Desperadossa koko maailman myllerrys tiivistyy kahteen ihmiseen. Syyrian sota tulee Danielin myötä osaksi suomalaisen Islan elämää. Intensiivinen romaani tihentää maailmanlaajuisen myllerryksen ihmisen kokoiseksi kertomukseksi. 
 
 
Ehdokkaat Arvid Lydecken -palkinnolle:

 


Elina Rouhiainen: Valkeantuoja, kuv. Kaisa Ranta, Minerva 
 
Kiehtova fantasiatarina Nelimaan lapsista, jotka yhdistävät voimansa yhteisen hyvän puolesta. Juonenkäänteitä ja henkilöhahmoja on runsaasti, mutta teksti on silti helposti lähestyttävää ja selkeää. Valkeantuoja on loistelias kertomus, joka hengästyttää ensimmäisiltä sivuilta saakka. Kuten fantasiaan kuuluu, kaikki henkilöhahmot ovat kiehtovia, eläviä ja samaistuttavia. Valkeantuoja on romaani, jota on mahdoton jättää kesken. Maailman tulevaisuus on lasten käsissä, ja vaikka heidän tehtävänsä näyttää mahdottomalta, lukija luottaa heihin kuin vuoreen. Vain harvassa tarinassa on tällaista lämpöä ja viisautta. 
 
Arvio Lastenkirjahyllyssä.

Oikea kansikuva korjattu 14.12.

 

Timo Parvela & Pasi Pitkänen: Varjot 1: Helähdys, Tammi 
 
Mukaansatempaava, jännittävä seikkailu, jossa fantasiaelementit nivoutuvat saumattomasti yhteen todellisen maailman kanssa. Helähdys on huimaava seikkailu, joka käsittelee surun teemaa poikkeuksellisen hienosti ja lohdullisesti. Tutuista aineksista kasvaa suurenmoinen ja eeppinen kertomus, joka kuvataan tapahtumien tasolla elävästi ja hauskasti. Yksinkertainen kulkusen helähdys voi ratkaista koko maailman tulevaisuuden. 
 

 

Pia Krutsin & Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties, WSOY 
 
Monipuoliset ja oivaltavat runot yhdistelevät arkea ja seikkailua lukuisin erilaisin tekstityylein. Kirja on rytmikäs ja pursuilee elämää: runokaupunkiin ovat tervetulleita kaikki, jokaiselle on paikkansa. Jokainen aukeama on uusi yllättävä maailma. Tekstin lento ja rytmi juhlivat kielen materiaalisuutta. Runouden valttikortti on, että sen avulla huomio kiinnittyy kielen 
ilmaisuvoimaan, joka tässä kirjassa on niin runsas, että lukeminen on puhdasta riemua. Ja kuten hyvään riimittelyyn aina kuuluu, tätä kirjaa on mahdotonta lukea lausumatta ääneen parhaita pätkiä. 
 
Arvio Lastenkirjahyllyssä.

 

Tuomas Kärkkäinen: Suomen ämminkäiset värikuvina, S&S 
 
Kekseliäs kuvakirja sopii luettavaksi kaikenikäisille ja auttaa havainnoimaan ympäristöä täysin uudella tavalla. Kaupunkitilassa elävät otukset saavat todellisuuden kääntymään uuteen valoon. Kirjallisuudessa arvokkainta on sen kyky saada katsomaan maailmaa uusin silmin. Tätä kirjaa lukiessa oivaltaa, että ämminkäiset ovat aina eläneet keskuudessamme, mutta vasta nyt ne tulevat huomatuiksi. Fabulointi on niin inspiroivaa, että kaupunkitilasta tehdyt havainnot houkuttelevat myös lukijaa keksimään omia otuksia. 
 

Reetta Niemelä & Katri Kirkkopelto: Mustan kuun majatalo, Lasten Keskus  
 
Viehättävä fantasiamaailma tempaisee lukijan mukaansa alkusivuilta lähtien. Pienen kaupungin asukkaiden takaa paljastuu kokonainen uusi maailma, jonne sukelletaan niin vaivattomasti, että yliluonnolliset tapahtumat tuntuvat itsestään selviltä. Mustan kuun majatalo on miljöö, johon lukija haluaisi muuttaa pysyvästi. Fantasiahahmojen joukkoon mahtuu traagisia, hullunkurisia, pelottavia ja sympaattisia olioita. Kirjan huumori on lämmintä ja terävää. Teos ottaa voimakkaasti kantaa myös luonnonsuojelun ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. 
 
Arvio Lastenkirjahyllyssä.

 

 

                                                                 * * * * * * 

 

Topelius- ja Lydecken-kattauksessa on mukana kaksi teosta, jotka olivat ehdolla myös Finlandia-palkinnolle: Dess Terentjevan säeromaani Ihana ja Pia Krutsinin & Jani Ikosen Kaupunki Kukaties

 

Raati on  ansiokkaasti nostanut ehdokkaita myös pienempien kustantajien (Minerva, Icasos ja Myllylahti) tarjonnasta.  
 
Isot kustantajat ovat viime vuosina systemaattisesti vähentäneet kotimaisen realistisen varhaisnuorten- ja nuortenkirjallisuuden julkaisua. 

Siksi on hyvä, että pienten kustantamoiden tarjonta tulee palkintoehdokkuuksissa esille.

Väliinputoajaksi jää valitettavasti myös Lydecken-ehdokkaissa helppolukuinen, lukutaidon alkuun suunnattu kirjallisuus. 

Joka toinen vuosi jaettava Anni Polva -palkinto myönnetään korketasoiselle lasten tai nuorten sarjakirjalle ja vuotuisesti jaettavat Lasten Lukuvarkaus-palkinto  alle 12-vuotiaille suunnatulle kirjallisuudelle ja Runeberg Junior-palkinto  6–9-vuotiaille suunnatulle suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, mutta näissäkään palkinnoissa harvoin nostetaan ehdolle sitä kaikkein herkimpään oraalla olevaan lukutaidon alkuvaiheeseen sopivaa, helppolukuista mutta tarinamaailmaltaan rikasta lastenkirjallisuutta.  

Toivottavasti raati vielä summaa luku-urakkansa havaintoja jossain.

Raadin jäsenistä Aleksis Salusjärvi on tehnyt jo pitkään ruohonjuuritason työtä poikien ja nuorten miesten lukemisen puolesta oppilaitoksissa ja vankiloissa. Mitä hän ajattelee tarjonnasta ja mitä kenties kaivattaisiin kipeästi lisää?

Kun lasten- ja nuortenkirjojen näkyvyys on vähäistä, olisi arvokasta, että raadit sanallistaisivat havaintojaan lukemastaan. Vain sillä tavalla suuri yleisö saa käsitystä kotimaisen lasten- ja nuortenkirjan monipuolisuudesta ja korkeasta tasosta. 





 

2 kommenttia:

MaijaPoppanen kirjoitti...

Hei, Valkeantuojan esittelyssä on eri kirjan kansi?

Rouva Huu kirjoitti...




No voi hyvän tähden! Nyt oikea kansi oikeassa kirjassa.

Kiitos Maija Poppaselle ja ihanaa joulun odotusta!